Τετάρτη 27 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εσπασαν το κλίμα αυταρχισμού

Υποχώρησαν οι δυνάμεις της Αστυνομίας μπροστά στην αποφασιστικότητα των απεργών να προχωρήσουν

Λίγο πριν ...την υποχώρηση των δυνάμεων καταστολής
Λίγο πριν ...την υποχώρηση των δυνάμεων καταστολής
Εντονη ήταν η παρουσία των δυνάμεων καταστολής στη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα. Οι αστυνομικές δυνάμεις ακολούθησαν «κατά πόδας» την πορεία, ενώ οι κάμερες είχαν «πάρει φωτιά», καταγράφοντας κάθε τι, κάθε απεργό που συμμετείχε στην κινητοποίηση. Οι αστοί και οι κυβερνήσεις τους νόμιζαν ότι έτσι μπορούν να τρομοκρατήσουν, αλλά γελάστηκαν.

Η πορεία φτάνοντας στο Σύνταγμα αντικρίζει τη Β. Σοφίας, λίγο πιο κάτω από την είσοδο της Βουλής, κλειστή, από κλούβες και αστυνομικές δυνάμεις. Στα ανθοπωλεία, είχαν τεντώσει μια κορδέλα, από τη μια άκρη του δρόμου στην άλλη, το όριο που υποτίθεται δεν μπορούν να περάσουν οι απεργοί. Ομως οι εργάτες δεν κιοτεύουν. Πλησιάζουν, και η ντουντούκα προειδοποιεί: «Οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που χτυπά τα δικαιώματά τους. Κανένας δεν μπορεί να τους εμποδίσει. Η αστυνομία να φύγει τώρα». Το όριο έχει ξεπεραστεί προ πολλού. Οι απεργοί βρίσκονται φάτσα με τις αστυνομικές δυνάμεις. Κάποιοι ασφαλίτες προσπαθούν να το παίξουν απεργοί, αλλά εντοπίζονται και εκτοπίζονται. Οι απεργοί βροντοφωνάζουν: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι. Τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», «Χρόνος ημερήσιος, σταθερός - 7ωρο, 5ήμερο ζητάει ο λαός».

Οι αστυνομικές δυνάμες προσπαθούν να απωθήσουν τους απεργούς, όμως δεν τα καταφέρνουν. Η αστυνομία υποχωρεί, ενώ οι εργάτες φωνάζουν: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει». Οι κλούβες και οι δυνάμεις καταστολής φεύγουν. Η πορεία προχωρά μέχρι την είσοδο της Βουλής.

Η στιγμή που γίνεται καθαρό ότι τα ΜΑΤ πρέπει να φύγουν...
Η στιγμή που γίνεται καθαρό ότι τα ΜΑΤ πρέπει να φύγουν...
Εκεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, Αντρέας Ζαζόπουλος, μιλά στους απεργούς. «Η απόφασή μας να συγκρουστούμε με τις δυνάμεις καταστολής τούς ανάγκασε σε υποχώρηση, αναδίπλωση. Είναι και αυτό μια νίκη που σημαδεύει το αύριο. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να συγκρουστούμε με τις δυνάμεις του δικομματισμού, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Η εργατική τάξη μπορεί να διεκδικήσει, να αντισταθεί, να ανατρέψει τα μέτρα. Ο αγώνας μας συνεχίζεται και με άλλες δυνάμεις και με άλλες μορφές αγώνα. Τα μέτρα δε θα περάσουν».


και η διαδήλωση που καταλαμβάνει πλέον όλο το μήκος της Β. Σοφίας έως πάνω την είσοδο της Βουλής
και η διαδήλωση που καταλαμβάνει πλέον όλο το μήκος της Β. Σοφίας έως πάνω την είσοδο της Βουλής

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ