Τετάρτη 27 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ
Παράδεισος για τους εργοδότες, κόλαση για τους εργαζόμενους

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε το ΚΚΕ

Την ώρα που οι εργάτες διαδήλωναν απέξω, μέσα στη Βουλή, κυβέρνηση και λοιποί υποστηρικτές της «ανταγωνιστικότητας»... ανταγωνίζονταν για το ποιος εκφράζει καλύτερα τις θέσεις του κεφαλαίου
Την ώρα που οι εργάτες διαδήλωναν απέξω, μέσα στη Βουλή, κυβέρνηση και λοιποί υποστηρικτές της «ανταγωνιστικότητας»... ανταγωνίζονταν για το ποιος εκφράζει καλύτερα τις θέσεις του κεφαλαίου
Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» απαίτησε το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ξεκίνησε χτες στη Βουλή και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Από την πλευρά της κυβέρνησης για μια ακόμη φορά έγινε λόγος για ένα νομοσχέδιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ενώ τη στήριξη των λογικών «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας παρείχε το ΠΑΣΟΚ.

«Η Εργατική Τάξη σήμερα έδωσε μια απάντηση. Απέργησε σε όλη την Ελλάδα. Δε θα σταματήσει όμως εδώ, οι αγώνες θα συνεχιστούν», τόνισε παρεμβαίνοντας ο Τάκης Τσιόγκας, προσθέτοντας ότι «αργά ή γρήγορα η εργατική τάξη θα αλλάξει τους συσχετισμούς σε πολιτικό σε συνδικαλιστικό επίπεδο και θα καταργήσει τους αντεργατικούς νόμους». Αναφερόμενος στην πορεία που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «το νομοσχέδιο δεν είναι κεραυνός εν αιθρία», αλλά «είναι κατευθύνσεις της ΕΕ και συνέχεια των προηγουμένων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ». Μιλώντας πολύ συγκεκριμένα σημείωσε ότι επί κυβέρνησης Μητσοτάκη ο νόμος 1892 θεσμοθέτησε την «4η βάρδια και τα 12ωρα», σχολιάζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ παρότι έλεγε ότι θα καταργήσει το νόμο, όχι μόνο δεν τον κατάργησε αλλά τον εφάρμοζε για 5 χρόνια έως ότου έφερε τους δικούς του νόμους». Αναφερόμενος στα αντεργατικά νομοθετήματα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι με το νόμο 2639 του 1998 θεσμοθετήθηκε η «διευθέτηση χρόνου εργασίας», ενώ η τότε κυβέρνηση νομιμοποίησε τις «ελαστικές μορφές απασχόλησης, δηλαδή την εργολαβία» και «συνέχιζε να εφαρμόζει τη μερική απασχόληση που δέχτηκε και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ». Το ίδιο έγινε και με «τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης». Επίσης ο Τ. Τσιόγκας υπενθύμισε το νόμο 2874 του 2000 που οδήγησε στη «μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών» και αποτέλεσε τη βάση ώστε να «ιδρύονται τα δουλεμπορικά γραφεία».

«Πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι πως με αυτούς τους νόμους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χτυπούν τα δικαιώματα των εργαζομένων», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ προσθέτοντας ότι «επιδιώκουν να πετύχουν τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης», αφού «με όλους τους νόμους ο εργαζόμενος είναι έρμαιο του εκβιασμού των εργοδοτών» και μάλιστα με «πολύπλευρες και ολέθριες συνέπειες». Ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι «θα είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν περισσότερες ώρες πλην του 8ωρου» διαβλέποντας ότι «θα σακατευτούν. Θα πεθαίνουν στις σκαλωσιές και στις μηχανές»... Επισήμανε ότι «η εντατικοποίηση θα χτυπήσει κόκκινο και οι απολύσεις θα πολλαπλασιαστούν» και παράλληλα «οι εργαζόμενοι θα χάσουν κάθε δυνατότητα οικογενειακού προγραμματισμού, και αυτόν τον ελάχιστο χρόνο να δουν την οικογένεια» την ώρα που θα υπάρχει «ακόμα λιγότερος χρόνος για να συνδικαλιστούν, να πάνε στο σωματείο τους, να οργανώσουν τους αγώνες τους».

Για την υπόθεση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας ο βουλευτής του ΚΚΕ ήταν ξεκάθαρος: «Είτε με επιτροπές είτε χωρίς επιτροπές η διευθέτηση σημαίνει απόλυτη εξουσία των αφεντικών». Ειδικά για τη ρύθμιση που αφορά την ελεύθερη διευθέτηση σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 21 εργαζόμενους είπε πως «πραξικοπηματικά οι εργαζόμενοι θα οδηγούνται στη διευθέτηση με το πιστόλι στον κρόταφο». Επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει τεράστιες ευθύνες γιατί είναι υπέρ την ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων», ενώ «συμφωνεί με τη μερική απασχόληση» και «τάσσεται υπέρ της διευθέτησης ζητώντας ανταλλάγματα». Καταλήγοντας σημείωσε: «Δημιουργείτε έναν παράδεισο για τους εργοδότες και μια κόλαση για τους εργαζόμενους».

Από την πλευρά της ΝΔ ο εισηγητής του κόμματος, Α. Μπούρας, υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα διευκολυνθούν απασχολώντας το προσωπικό νόμιμα πέραν της εβδομαδιαίας ορισμένης εργασίας», ενώ «θα υπάρχουν ευκαιρίες για νέες επενδύσεις και κατά συνέπεια για νέες θέσεις εργασίας». Οσον αφορά το θέμα των υπερωριών δήλωσε ότι με τη νομοθεσία του ΠΑΣΟΚ οι εργοδότες «κατέφευγαν σε παράνομες μεθοδεύσεις σε βάρος των εργαζομένων» και αδήλωτες υπερωρίες. Χτες, ο υπουργός Εργασίας, Π. Παναγιωτόπουλος, παρείχε διευκρινίσεις στους δημοσιογράφους σχετικά με τις επιτροπές διευθέτησης του χρόνου εργασίας, λέγοντας ότι «ο κοινωνικός επιθεωρητής θα έχει και αποφασιστικό χαρακτήρα».

Αρνητικά στο συγκεκριμένο νομοθέτημα, αλλά διατυπώνοντας ένα ξεκάθαρο «ναι» στη λογική της λεγόμενης διευθέτησης του χρόνου εργασίας, εμφανίστηκε χτες στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ. Ο εισηγητής του, Ε. Παπαχρήστου, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «υπονομεύει τον κοινωνικό διάλογο μεταξύ των εταίρων». Υποστήριξε επίσης ότι ο θεσμός της διευθέτησης «μπορεί να γίνει αποδεκτός από τους εργαζόμενους μόνο με δυο προϋποθέσεις. Με σοβαρές εγγυήσεις και αντισταθμιστικά οφέλη»!

Ο εισηγητής του ΣΥΝ, Γ.Δραγασάκης, τάχθηκε κατά του νομοθετήματος εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση πάσχει από «έλλειψη πολιτικής θέσης» (!) απέναντι σε εκβιασμούς από την πλευρά επιχειρηματιών, που δηλώνουν ότι πρόκειται να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους σε άλλες βαλκανικές χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ