Παρασκευή 29 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες απειλές Ερντογάν, απαγωγή δημάρχου

ΑΓΚΥΡΑ και ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο Χάσιμ Ακγιουρέκ, δήμαρχος της μικρής πόλης Γιαϊλαντερέ της επαρχίας Μπινγκιόλ (5.000 κάτοικοι) και ένας άνδρας που βρισκόταν μαζί του σε αυτοκίνητο απήχθησαν το βράδυ της Τετάρτης από μαχητές του αυτονομιστικού κουρδικού κινήματος. Η απαγωγή του δημάρχου, που είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ, είναι η δεύτερη που σημειώνεται στη Νοτιοανατολική Τουρκία από μέλη του πάλαι ποτέ ΡΚΚ - από την 11η Ιούλη, όμηρος των ανταρτών είναι κι ένας άνδρας των ειδικών δυνάμεων του Στρατού. Ο αυτονομιστής ηγέτης Μουράτ Καραγιλάν δηλώνει, σύμφωνα με το «Associated Press», ότι οι Κούρδοι αυτονομιστές θα απελευθερώσουν τον στρατιώτη αν σταματήσουν οι εκτεταμένες επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων του τουρκικού Στρατού στις επαρχίες της ΝΑ Τουρκίας, στις οποίες έχουν βρει το θάνατο (κατά επίσημες πηγές) από το Μάη τουλάχιστον 50 αντάρτες και 30 στρατιώτες. Οπως πάντα, το αίτημα Καραγιλάν συναντά την παγερή σιωπή της Αγκυρας, πάγια θέση της οποίας είναι ότι «δε διαπραγματεύεται με τους τρομοκράτες».

Απειλές περί ανάληψης δράσης στο Ιράκ εξακόντισε εκ νέου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Times» του Λονδίνου. Εκανε λόγο για «απραξία» της Ουάσιγκτον: «ειλικρινά, δε βλέπουμε τις προσπάθειες από πλευράς ΗΠΑ που αναμέναμε να δούμε. Εχουμε εκφράσει τις απόψεις μας στους Αμερικανούς», φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν. «Υπάρχει ένα χρονικό όριο. Υπάρχει ένα όριο στην ανοχή μας».

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού απηχούν την ανησυχία της τουρκικής άρχουσας τάξης ότι η ενδεχόμενη δημιουργία ομόσπονδου ή αυτόνομου κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ θα αποτελέσει τη σπίθα που θα οδηγήσει σε γενικευμένη πολεμική σύρραξη σε Τουρκία, Ιράν, ίσως και Συρία.

Η λογική που προέβαλλε ο Ερντογάν στους «Times» είναι ότι εφόσον η Τουρκία μάχεται στο πλάι των ΗΠΑ στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» - αναφερόταν στο Αφγανιστάν - αναμένει την ίδια στάση από την Ουάσιγκτον, όσον αφορά το καυτό για την Αγκυρα ζήτημα των Κούρδων αυτονομιστών. Δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα: «Αντιμετωπίζουμε την τρομοκρατία στην Τουρκία από το 1978», ήταν μια από τις πιο εκπληκτικές του τοποθετήσεις (που «ξεπλένει» εκτός των άλλων και το πραξικόπημα του 1980). Οσον αφορά την πιθανή περαιτέρω εμπλοκή του τουρκικού Στρατού στο Ιράκ, ο πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε «νόμιμη κατά το διεθνές δίκαιο» (των ισχυρών), φέρνοντας ως αναμενόμενο παράδειγμα την αμερικανική εισβολή - στο Αφγανιστάν, ακριβώς, μετά την 11η Σεπτέμβρη...

Την ίδια στιγμή, ο πρεσβευτής της ΕΕ Χάνσγιεργκ Κρέτσμερ δήλωνε χτες ότι οι Βρυξέλλες «δεν τρέφουν καμία συμπάθεια για την τρομοκρατική οργάνωση ή τον ηγέτη της», αναφερόμενος στο ΡΚΚ και τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Αλλά το ζήτημα ουδέποτε τέθηκε με όρους «συμπαθειών», αλλά σκοπιμοτήτων, συμφερόντων και αντιθέσεων - εξ ου και το Κουρδικό θα παραμείνει ανοιχτό για πολύ ακόμα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμερικανικά μη επανδρωμένα εναντίον ΡΚΚ (2011-09-27 00:00:00.0)
Νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων (2010-06-22 00:00:00.0)
Αναζωπυρώνεται η ένταση (2007-12-01 00:00:00.0)
Η κουρδική παγίδα (2007-06-10 00:00:00.0)
«Στοχοποίηση» των Κούρδων (2007-05-24 00:00:00.0)
Φραστικός πόλεμος (2007-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ