Τετάρτη 3 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΧΑΦΙΕΔΕΣ
«Νόμιμοι» ξανά κι ανεξέλεγκτοι

...με τη βούλα της αρμόδιας «Αρχής»

Την ανανέωση της άδειας λειτουργίας των καμερών παρακολούθησης αποφάσισε χτες η «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» (ΑΠΔΠΧ). Κι αυτό ενώ πληθαίνουν οι μαζικοί φορείς που καταγγέλλουν την παρακολούθηση που υφίστανται και ζητούν όχι μόνο την αποκαθήλωση των ηλεκτρονικών χαφιέδων, αλλά και να σταματήσει η ΑΠΔΠΧ να παρέχει άλλοθι για την παραβίαση όσων υποτίθεται ότι προστατεύει.

Συγκεκριμένα η ΑΠΔΠΧ στη χτεσινή της συνεδρίαση εξέτασε αίτηση της ΕΛ.ΑΣ. για ανανέωση της έγκρισης λειτουργίας του συστήματος κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (το λεγόμενο CCTV) του Αττικού Οδικού Δικτύου. Οπως γραφόταν εδώ και καιρό, η Αστυνομία ζήτησε πολλά περισσότερα από την απλή καταγραφή εικόνας του κυκλοφοριακού. Πχ η ΑΠΔΠΧ να νομιμοποιήσει την περιστροφή των καμερών και την εστίασή τους και σε άλλα σημεία πέραν των δρόμων, άρα την καταγραφή και προσώπων, με πρόσχημα την «ασφάλεια» και τη «διαλεύκανση εγκλημάτων».

Αλλωστε, όπως γράφει χαρακτηριστικά η απόφαση της ΑΠΔΠΧ, η αίτηση της Αστυνομίας αφορούσε «για το σκοπό της διαχείρισης της κυκλοφορίας και για επέκταση του σκοπού επεξεργασίας και άρση συγκεκριμένων περιορισμών».

Η ΑΠΔΠΧ αποφάσισε και «επιτρέπει έως την 24-5-2006 τη λειτουργία του ανωτέρω συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει τις 293 κάμερες του συστήματος C4I και τις 49 κάμερες της Ελληνικής Αστυνομίας, που προϋπήρχαν της εγκατάστασης του συστήματος C4I, για το σκοπό της διαχείρισης της κυκλοφορίας υπό τις προϋποθέσεις και τους όρους της απόφασης 63/24-11-2004 της Αρχής. Απορρίπτει το αίτημα της Ελληνικής Αστυνομίας για επέκταση της λειτουργίας του συστήματος για οποιοδήποτε άλλο σκοπό πέραν αυτού της διαχείρισης της κυκλοφορίας και για άρση των περιορισμών, που είχαν τεθεί με την ανωτέρω απόφαση της Αρχής».

Το γεγονός ότι δεν ικανοποιήθηκε τώρα συνολικά το αίτημα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της κυβέρνησης δεν πρέπει να εφησυχάζει κανέναν. Αλλωστε, φορείς που έχουν καταγγείλει στην ΑΠΔΠΧ (πχ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών) ότι σε διαδηλώσεις τους, κάμερες της Αστυνομίας στράφηκαν προς την πορεία ζουμάροντας και καταγράφοντας πρόσωπα διαδηλωτών, ουδεμία ενημέρωση είχαν για το αν εξετάστηκε η καταγγελία τους. Τι μέτρα πάρθηκαν για την προστασία των ατομικών - κοινωνικών - πολιτικών δικαιωμάτων τους και αν τιμωρήθηκαν όσοι τα καταπάτησαν.

Επιπλέον, στελέχη της ίδιας της ΑΠΔΠΧ έχουν παραδεχτεί ότι δεν έχουν το προσωπικό και το μηχανισμό για να ελέγξουν αν όσα αποφασίζονται στα χαρτιά τηρούνται και στην πράξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ