Τετάρτη 3 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Ανταμώνουν νέοι απ' όλο τον κόσμο

Στη χώρα του Μπολιβάρ βρίσκονται από χτες τα πρώτα μέλη της ελληνικής αποστολής, η οποία θα συμμετέχει στο 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ), ενώ στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει αφιχθεί στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας ολόκληρη η αποστολή. Το ΠΦΝΦ «ανοίγει» φέτος τις πύλες του στο Καράκας, την επόμενη Δευτέρα 8 του μηνός, και ολοκληρώνεται στις 15/8. Πρόκειται για κορυφαίο διεθνές αντιιμπεριαλιστικό ραντεβού της παγκόσμιας νεολαίας, που ως θεσμός διανύει ήδη την έκτη δεκαετία της πορείας του (το πρώτο ΠΦΝΦ πραγματοποιήθηκε Ιούλη - Αύγουστο 1947, στην Πράγα).

Σύμφωνα με τις ως τώρα εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργανωτικής Επιτροπής, τη βενεζουελάνικη πρωτεύουσα αναμένεται να κατακλύσουν γύρω στα 15.000 άτομα, που θα εκπροσωπήσουν 139 διαφορετικές χώρες του πλανήτη. Ανάμεσά τους, θα είναι ασφαλώς και τα μέλη της βενεζουελάνικης αποστολής, τα οποία φτάνουν τους 2.500 ανθρώπους. Η συντριπτική πλειοψηφία συμμετέχει μέσα από τις 111 Εθνικές Προπαρασκευαστικές Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί εδώ και μήνες σε κάθε μεριά του πλανήτη. Αξίζει να σημειωθεί πως το Ταμείο Αλληλεγγύης (στο οποίο συμβάλλουν όλοι οι συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ, με ένα ποσοστό του ποσού που καταβάλλουν στους διοργανωτές) είναι πολύ σημαντική οικονομική στήριξη για νέους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη συμμετοχή τους.

Ενα από τα πιο σημαντικά θέματα στο οποίο θα επικεντρωθούν οι εκδηλώσεις είναι και η συμπλήρωση 60 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, δείγμα του προσανατολισμού και του προβληματισμού που χαρακτηρίζει το θεσμό. Επιπλέον, η διεξαγωγή του στη Βενεζουέλα, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε, οι χιλιάδες νέοι που θα συρρεύσουν στη χώρα, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του λαού και της νεολαίας της Βενεζουέλας, ενάντια στην παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας, για κοινωνική προκοπή και δημοκρατία.

Πέρα από ενθουσιασμό και αγωνία για την πολύτιμη αυτή διεθνιστική εμπειρία, τα μέλη της ελληνικής αποστολής έχουν «γεμίσει» τις αποσκευές τους με πλούσιο υλικό, αλλά και έχουν προετοιμάσει ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, ποικίλου περιεχομένου (ακόμα και σε συνδιοργάνωση με άλλες αποστολές), παρεμβάσεις κλπ. Στο περίπτερο των Ελλήνων, το οποίο θα στηθεί στο Περιφερειακό Κλαμπ της Ευρώπης, ανάμεσα σ' άλλους θα έχει παρουσία η ΚΝΕ, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνιστικής Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ). Στον ίδιο χώρο, το Πάρκο ντε λος Καόμπος, θα είναι και η «έδρα» της τεράστιας και πολύχρωμης «Διεθνούπολης», που θα σφύζει από νιάτα και ζωή για μια ολόκληρη εβδομάδα. Εκεί θα φιλοξενηθούν τα Περιφερειακά Κλαμπ της Αμερικής, της Αφρικής, της Ασίας - περιοχή Ειρηνικού, της Μέσης Ανατολής και της Βενεζουέλας, σταθερό σημείο συνάντησης των χιλιάδων νέων που δίπλα δίπλα, θα προβληματιστούν, θα συζητήσουν, θα ανταλλάξουν εμπειρίες, θα ψυχαγωγηθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ