Τετάρτη 3 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Τον Οκτώβρη αναμένεται στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος

Τον Οκτώβρη αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή το νέο εκλογικό νόμο για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, ενώ από το Σεπτέμβρη αναμένεται να ξεκινήσει η διαβούλευση για το θέμα, με τους ενδιαφερόμενους φορείς, στο πλαίσιο της αλλαγής του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Το ζήτημα της αλλαγής του ισχύοντος εκλογικού νόμου ήταν και χτες στο πολιτικό προσκήνιο, δεδομένου ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, εμφανιζόταν να έχει δηλώσει σε κάποιους δημοσιογράφους, τη Δευτέρα στη Βουλή, ότι οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα θα αφορούν κυρίως τους καποδιστριακούς δήμους, ενώ θα αποτελέσει σημείο διαβούλευσης με τα κόμματα εάν ο νέος νόμος θα αφορά και τους πέντε μεγάλους δήμους της χώρας, δηλαδή τους Δήμους Αθήνας - Πειραιά - Θεσσαλονίκης - Πάτρας και Ηρακλείου. Η τοποθέτηση αυτή του υπουργού εμφανιζόταν μάλιστα από ορισμένα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα ως διαφοροποίησή του από το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όπου γίνεται σαφώς λόγος για καθολική εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου και εκλογή των δημάρχων και των κοινοταρχών από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 42% και πάνω. Από το υπουργείο Εσωτερικών, πάντως, διευκρινιζόταν χτες ότι η προαναφερόμενη τοποθέτηση του υπουργού δε σήμαινε διαφοροποίηση από τις θέσεις του κυβερνητικού κόμματος, αλλά επισήμανση του αυτονόητου, ότι δηλαδή εφόσον θα γίνει διαβούλευση για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, κάθε κόμμα και κάθε ενδιαφερόμενος φορέας καταθέτει τις θέσεις του κι όλα συζητούνται. Ο ίδιος ο υπουργός Πρ. Παυλόπουλος μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 σημείωσε ότι το ποσοστό με το οποίο θα εκλέγεται κάποιος δήμαρχος ή νομάρχης συζητείται. «Είναι να το δούμε», είπε χαρακτηριστικά - αν και υπεραμύνθηκε του 42% και πάνω. Με τον ίδιο τρόπο τοποθετήθηκε και για το αν θα έχει καθολική εφαρμογή ο νέος εκλογικός νόμος, λέγοντας: «Θα το συζητήσουμε και θα δούμε σε ποια έκταση θα εφαρμοστεί αυτό».

Αντίθετα, στην ίδια συνέντευξη φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος στις εκλογές του 2006. «Για ποιο λόγο δηλαδή να πάει στις μεθεπόμενες εκλογές;», αναρωτήθηκε. Και πρόσθεσε: «Εάν πηγαίναμε στις μεθεπόμενες εκλογές, τότε σημαίνει ότι αυτή η κυβέρνηση, η οποία εκλέχτηκε για τέσσερα χρόνια δε θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της». Λιγότερο κατηγορηματικός ήταν ο Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση αν θα εφαρμοστεί στις δημοτικές εκλογές του 2006 ο νέος εκλογικός νόμος, απάντησε: «Τίποτα δεν αποκλείεται»...

Στο μεταξύ η ΝΔ μπαίνει σε προεκλογική τροχιά ενόψει των προσεχών δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Συγκεκριμένα, αύριο το πρωί, υπό την προεδρία του γραμματέα του κόμματος, Β. Μεϊμαράκη, συνεδριάζουν στη Ρηγίλλης οι Γραμματείες Οργανωτικού και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Να πάρει άμεσα θέση για το θέμα του εκλογικού νόμου που θα ισχύσει για τις δημοτικές εκλογές κάλεσε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης. «Αυτά είναι θέματα στα οποία δε χωρεί κανένα κρυφτούλι. Ούτε συγκεχυμένες τοποθετήσεις», συμπλήρωσε ο ίδιος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο εκλογικός ορίζοντας υποδαυλίζει διεργασίες (2018-07-18 00:00:00.0)
Καλπονοθευτικά εκλογομαγειρέματα (2009-02-03 00:00:00.0)
Μαγειρεύουν νέα καλπονοθευτικά συστήματα (2006-11-26 00:00:00.0)
Δίνει την εξουσία σε κυβερνήσεις μειοψηφίας (2003-11-15 00:00:00.0)
Το παζαρεύει ο πρωθυπουργός (1997-04-17 00:00:00.0)
Νομιμοποίηση της κυβερνητικής αδιαφορίας (1995-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ