Τετάρτη 3 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διεκδικεί... άλλο ρόλο ο Γάλλος πρωθυπουργός

Το χαρτί της αναγνώρισης της Κύπρου από την Τουρκία έρχεται να παίξει η Γαλλία, με τις χτεσινές δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν, για υποχρέωση της Αγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλιώς είναι αδιανόητο να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, που προκάλεσαν, όπως αναμενόταν σειρά αντιδράσεων. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Europe 1, «φαίνεται αδιανόητο να ξεκινήσει τέτοια διαπραγμάτευση, με μία χώρα, η οποία δεν αναγνωρίζει όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, δηλαδή και τα 25», ενώ υποστήριξε ότι η Γαλλία θα το ξεκαθαρίσει τόσο στην Τουρκία, όσο και στις άλλες χώρες - μέλη, βάζοντας και θέμα καθυστέρησης της έναρξης των διαπραγματεύσεων.

Με καθυστέρηση...

Η δήλωση του Ντ. ντε Βιλπέν ήρθε κατόπιν εορτής, καθώς το Δεκέμβρη, στη Σύνοδο Κορυφής, που αποφασιζόταν η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, για την Τουρκία, κανείς δεν έθεσε θέμα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή εξεύρεσης λύσης και τέλους της κατοχής του βορείου τμήματος του νησιού. Αντίθετα, όλοι αρκέστηκαν στην προϋπόθεση της υπογραφής του Πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης, υποστηρίζοντας μάλιστα, ότι αποτελεί «ντε φάκτο» αναγνώριση...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη χτεσινή ενημέρωση Τύπου, υποστήριξε ότι σαφώς πρέπει κάθε χώρα, που ζητά έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, να αναγνωρίζει και τα 25 κράτη - μέλη, ωστόσο το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι θέμα της ΕΕ, αλλά πρέπει να λυθεί στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ, παραπέμποντας για ακόμα μία φορά στο «σχέδιο Ανάν» και το ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων...

Από την πλευρά της Τουρκίας, η αντίδραση ήρθε αμέσως, καθώς αξιωματούχος της χώρας, έσπευσε να απαντήσει ότι «η δήλωση του Γάλλου πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν ...παραβιάζει τις ανειλημμένες δεσμεύσεις έναντι της Αγκυρας», καθώς «η απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου, είναι σαφής, δεν υπήρχε τέτοια προϋπόθεση»,. Δηλώσεις έκανε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αμπντουλάχ Γκιουλ, τονίζοντας ότι «η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Παράδοξη η μη αναγνώριση κατά την ελληνική κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της, μέσω του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γεωργίου Κουμουτσάκου, υποστήριξε ότι «έχουμε καταστήσει σαφές ότι μη αναγνώριση κράτους - μέλους της ΕΕ από άλλο κράτος που επιδιώκει την ένταξή του σε αυτήν, αποτελεί προφανή πολιτική και θεσμική αντίφαση και παραδοξότητα, ξένη προς τον ευρωπαϊκό ορθολογισμό».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης συντάχθηκε με τον Γάλλο πρωθυπουργό, λέγοντας ότι η παραδοξότητα της μη αναγνώρισης θα πρέπει να αρθεί.

Την επίσημη τοποθέτηση, ακολούθησε και η δήλωση αξιωματούχου του ΥΠΕΞ στο πρακτορείο Ρόιτερς για αναβολή του προγραμματισμένου για τον Αύγουστο, ταξιδιού του Ελληνα πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Τουρκία. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Αγκυρα προς το φθινόπωρο, ίσως και μετά την 3η Οκτωβρίου, που «η επίσκεψη θα είναι λιγότερο περίπλοκη. Η απόφαση ελήφθη περί τα τέλη Ιούλη, χωρίς ωστόσο να δοθούν διευκρινίσεις για τους ακριβείς λόγους της αναβολής. Πάντως, αργά χτες το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία «θα πραγματοποιηθεί προσεχώς», συμπληρώνοντας ότι «αναζητείται η κατάλληλη ημερομηνία».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού θέτουν την ελληνική κυβέρνηση μπροστά σε ένα δίλημμα «ή να σταματήσει και η ίδια την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ή να στηρίξει αυτή την πορεία, έχοντας αποδεχτεί τετελεσμένα». Είναι «ένα αδιέξοδο», υποστήριξε ο ίδιος, στο οποίο «έχει οδηγηθεί η κυβέρνηση της ΝΔ απ' την έλλειψη προνοητικότητας, την έλλειψη στρατηγικής, την έλλειψη ξεκάθαρης θέσης μπροστά στο Συμβούλιο Κορυφής της 17ης Δεκέμβρη, την εγκατάλειψη της έως τότε πολιτικής».

Χαιρετίζει η Λευκωσία

Η Λευκωσία, από την πλευρά της, χαιρέτισε τη γαλλική στάση, ενώ όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη διασφάλιση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας», επαναλαμβάνοντας ότι είναι αδύνατον η Τουρκία να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, χωρίς να αναγνωρίζει ένα κράτος - μέλος.

Αντιδράσεις στην Κύπρο προκάλεσε και η δημοσίευση πληροφορίας από την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κιπρίς, ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, «προετοιμάζει συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ» στην εξοχική του κατοικία, στη Λεμεσό, προκειμένου να γίνει το πρώτο βήμα για την ύπαρξη κάποιων επαφών. Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ