Τετάρτη 3 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Καθεστώς ομηρίας

Τη συνέχιση του καθεστώτος ομηρίας - από τον κρατικό μηχανισμό αλλά και τους εργοδότες - των οικονομικών μεταναστών κατήγγειλε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την είσοδο και την χορήγηση αδειών παραμονής σε αλλοδαπούς. Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές ενώ έντονη κριτική αλλά μακριά από την ουσία του προβλήματος (δηλαδή την εκμετάλλευση των μεταναστών και τις αιτίες γέννησης του φαινομένου) άσκησε προσερχόμενος στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Το νομοσχέδιο «αποτελεί συνέχεια και μετεξέλιξη σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση του προηγούμενου νόμου του ΠΑΣΟΚ» σημείωσε παρεμβαίνοντας ο εισηγητής του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης. Οπως είπε «προσαρμόζει την ελληνική νομοθεσία στις αποφάσεις της ΕΕ» όπου κατά την αντίληψή της «οι μετανάστες έχουν θέση ως φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα». Πρόσθεσε ότι «διαφορετικοί όροι θα συνεχίσουν να ισχύουν για την υγεία, την ασφάλιση, την εκπαίδευση» ενώ «διαιωνίζεται το καθεστώς της ανασφάλειας και της ομηρίας των μεταναστών» αφού με τις προσωρινές άδειες που χορηγούνται δεν έχουν τη δυνατότητα εξόδου από την Ελλάδα. Παράλληλα ο Στ. Σκοπελίτης έκανε λόγο για παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων εφόσον θεσμοθετείται και ενισχύεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα των οικονομικών μεταναστών. Για τις επιτροπές που προβλέπονται τόνισε πως «συμμετέχουν κύρια κρατικοί παράγοντες με ανύπαρκτη ή ελάχιστη συμμετοχή των εργαζομένων». Μάλιστα θύμισε ότι «εμείς προτείναμε να συμμετέχει η Ομοσπονδία Οικοδόμων γιατί οι περισσότεροι μετανάστες βρίσκονται σήμερα στην οικοδομή». Παράλληλα ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί σε αντιδραστικότερες κατευθύνσεις αφού το νομοσχέδιο ορίζει ότι σειρά θεμάτων θα ρυθμίζονται - ως προς την εφαρμογή τους - σε υπουργικές αποφάσεις.

«Το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι βαθιά ταξικό» σημείωσε ο Στ. Σκοπελίτης και «αν το αντιμετωπίζεις από τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, λύση στα προβλήματα αυτών των ανθρώπων δε θα δοθεί». Πρόσθεσε ότι η οικονομική μετανάστευση θα υφίσταται «εφόσον συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική επιδρομή στους λαούς» αφού «όταν ληστεύεις με τα όπλα τον πλούτο μιας χώρας αφήνεις τα ίχνη που θα ακολουθήσουν αυτοί οι άνθρωποι αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο». Σημείωσε στη συνέχεια ότι «στις καπιταλιστικές χώρες που καταλήγουν αυτοί οι άνθρωποι, γίνονται αντικείμενα μιας άγριας εκμετάλλευσης» και «τους χρησιμοποιούν για να χτυπήσουν τα δικαιώματα και των Ελλήνων εργαζομένων». Τέλος, αναφερόμενος στις θέσεις του ΚΚΕ, ο Στ. Σκοπελίτης πρότεινε μεταξύ άλλων «να μην αποτελούν τα ένσημα προϋποθέσεις καθοριστικές για την ανανέωση της άδειας παραμονής και εργασίας» μια και «οι εργοδότες το χρησιμοποιούν σαν όπλο». Επίσης η άδεια «να δίνεται αρχικά για 2 χρόνια, 3 χρόνια για την πρώτη ανανέωσή της και μετά να είναι απεριόριστης διάρκειας» καθώς και τη νομιμοποίηση όλων των αλλοδαπών άνω των 65 χρόνων που συντηρούνται από τα παιδιά τους.

Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος έκανε λόγο για «ορθολογικό προγραμματισμό της εισόδου των μεταναστών στην Ελληνική Επικράτεια» και για νομοθέτημα που λαμβάνει υπόψη «τις ανάγκες της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής». Επίσης υποστήριξε ότι διασφαλίζονται οι όροι εργασίας των οικονομικών μεταναστών «υπό συνθήκες που αρμόζουν σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου». Επίσης ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «για πρώτη φορά καθιερώνεται η χορήγηση άδειας διαμονής για πραγματοποίηση επένδυσης».

Να παρουσιάσει ένα προφίλ ...κοινωνικής ευαισθησίας, χωρίς όμως την παραμικρή κουβέντα για τη συστηματική εργοδοτική εκμετάλλευση των μεταναστών, επιχείρησε χτες παρεμβαίνοντας στο νομοσχέδιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου υποστηρίζοντας ότι «το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει το φαινόμενο της μετανάστευσης». Εκανε λόγο για «διακρίσεις σε βάρος των μεταναστών» που παραβιάζουν την «κοινοτική νομοθεσία». Μάλιστα υπεραμύνθηκε του ...ευρωπαϊκού περιβάλλοντος σημειώνοντας ότι στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται ελευθερία κίνησης των οικονομικών μεταναστών προκειμένου να εργάζονται σημειώνοντας πως αυτοί είναι «απαράδεκτοι περιορισμοί για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος»! Επίσης έκανε λόγο για την ανάγκη μιας «νέας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής» για τους μετανάστες μετά τα γεγονότα στο Λονδίνο, που θα στηρίζεται στον «σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών από όλες τις πλευρές». Τέλος το νομοθέτημα δήλωσε ότι καταψηφίζει και ο εισηγητής του ΣΥΝ, Β. Λεβέντης.

Αλλαγές...

Αλλαγές στο προτεινόμενο νομοθέτημα για τους οικονομικούς μετανάστες επέφερε χτες ο υπουργός Εσωτερικών στη Βουλή σημειώνοντας ότι πρόκειται για επεξεργασία που προκύπτει μετά την εξέταση του πορίσματος της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Να σημειώσουμε ότι η επιστημονική επιτροπή είχε εκφράσει ένσταση αναφορικά με την πρόβλεψη για δυνατότητα παροχής άδειας παραμονής για τους μετανάστες που διαμένουν επί χρόνια στην Ελλάδα μόνο μετά τις 23 Γενάρη του 2004 επικαλούμενη κοινοτική οδηγία που αναφέρει ότι το δικαίωμα αυτό θεσμοθετείται από το 2001. Επίσης είχε εκφράσει αντιρρήσεις σχετικά με τη μη παροχή αυτοδίκαιης δυνατότητας ανανέωσης αδειών μετά από 5 έτη.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών τη χορήγηση της ιδιότητας του «επί μακρόν διαμένοντος» μετανάστη, αλλάζει η διατύπωση του άρθρου το οποίο αναφέρει ότι η ιδιότητα προσμετράται από τις 23 Γενάρη 2004 και προβλέπεται ότι θα διατίθεται με χρονική βάση «την απόκτηση άδειας διαμονής σύμφωνα με τον ν. 2910/2001». Παράλληλα ορίζεται στις 300 χιλιάδες ευρώ το ύψος της επένδυσης προκειμένου να χορηγηθεί άδεια παραμονής σε αλλοδαπούς για να πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα επενδυτικές δραστηριότητες ενώ ορίζονται και οι διαδικασίες για την απόκτηση της εν λόγω άδειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ