Κυριακή 7 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
Ζητείται «χρυσός» για το ... χάπι

Φαβορί για διάκριση είναι σήμερα από ελληνικής πλευράς η Αθανασία Τσουμελέκα (φωτ. με τα μπλε)

Sportidea

Φαβορί για διάκριση είναι σήμερα από ελληνικής πλευράς η Αθανασία Τσουμελέκα (φωτ. με τα μπλε)
Ευκαιρία για ...γιορτή! `Η για να γίνουμε πιο ακριβείς, πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κερδηθεί η χαμένη αίγλη!. Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα για την ΙΑΑΦ, που βλέπει το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα που άνοιξε χτες τις πύλες του στο Ελσίνκι (έως τις 14 Αυγούστου) σαν την ...κολυμβήθρα του Σιλωάμ, προκειμένου να σώσει το εμπόρευμά της από τα απανωτά χτυπήματα που έχει δεχτεί τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα στα θέματα χρήσης αναβολικών.

Η φετινή διοργάνωση στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας διεξάγεται σε καιρούς χαλεπούς για τον αθλητισμό, που η εμπορευματοποίησή του συνεχώς μεγαλώνει αλλά και οι αποκαλύψεις για χρήση αναβολικών αποδεικνύουν περίτρανα τι κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα. Και μπορεί οι υπεύθυνοι της παγκόσμιας ομοσπονδίας να διαφημίζουν το πρόγραμμα των φετινών ελέγχων σαν το πιο αυστηρό των τελευταίων ετών, όμως τα ίδια τα γεγονότα τους διαψεύδουν και φανερώνουν την υποκρισία των ανωτέρων στελεχών. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ένα ακόμη εμπλεκόμενο μέλος στην περίφημη υπόθεση των εργαστηρίων κατασκευής αναβολικών της BALCO ο 73χρονος προπονητής Ρέμι Κόρσεμι δείχνει να τη βγάζει καθαρή μετά τους Βίκτορ Κόντε (κύριος ιδιοκτήτης), Τζέιμς Βαλέντε (αντιπρόεδρος) Γκρεγκ Αντερσον (προπονητής Μπέιζμπολ). Την ίδια ώρα που οι υπεύθυνοι της ΙΑΑΦ της ΔΟΕ ή ακόμα και της WADA (οργανισμός κατά του ντόπινγκ ) κόπτονται για την καταπολέμηση του ντόπινγκ οι ίδιοι μετατρέπουν τον αθλητισμό ακόμη περισσότερο σε εμπόρευμα, που ομολογουμένως αποτελεί το εφαλτήριο για τη χρήση ουσιών από αθλητές (λόγω του κέρδους της επιτυχίας). Χαρακτηριστικό παράδειγμα γι' αυτό αποτελούν οι όχι και λίγες περιπτώσεις αθλητών που προτιμούν να αγωνίζονται στα διάφορα γκραν-πρι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας όπου μοιράζονται μέχρι και ράβδοι χρυσού, παρά σε αγώνες που τους προσφέρουν αρκετά λιγότερα χρήματα.


Την ίδια ώρα, η ΔΟΕ ανακοίνωσε την επέκταση της συμφωνίας για χορηγία με την Κόκα - Κόλα, που έληγε το 2008, μέχρι το 2020, κάτι που αποτελεί τη μακροβιότερη συνεργασία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, αφού ισχύει από το 1928.

Σε μια άλλη πτυχή των γεγονότων ακόμη και οι ίδιοι αθλητές παραδέχτηκαν την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του αθλητισμού με πιο κλασικές τις δηλώσεις της Γαλλίδας σπρίντερ Κρίστι Ααρον, που καταφέρθηκε εναντίον συναθλητριών της υπονοώντας ότι η χρήση αναβολικών από αυτές της στέρησε το μετάλλιο. « Πιστεύω ότι έχει συμβεί αρκετές φορές. Το γεγονός ότι πολλές συναθλήτριές μου έκαναν χρήση αναβολικών ουσιών με απέτρεψε από το να κατακτήσω ένα μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα». Παρά, όμως, τις καταγγελίες, η Γαλλίδα αθλήτρια δεν ξέφυγε από την πραγματικότητα και τη σχέση του αθλητισμού με το εμπόρευμα και φυσικά το κέρδος, αφού η ίδια αμέσως μετά δήλωσε με αφορμή τη συμμετοχή της στο φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα. «Δε θα πάω στο Ελσίνκι για να ευχαριστηθώ μονάχα τη συμμετοχή μου, πηγαίνω για να κερδίσω ένα μετάλλιο»

Ελληνική αποστολή: Χαμηλές προσδοκίες

Για πρώτη φορά, τα τελευταία δέκα χρόνια, οι προσδοκίες για διάκριση από την ελληνική αποστολή κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας της συμμετοχής κυρίως πολλών νέων αθλητών - τριών και τις απουσίες σημαντικών ονομάτων. Ο τεχνικός Διευθυντής της Επιτροπής Υψηλού Αθλητισμού του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Σπανίδης, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι αυτή τη φορά δεν υπάρχει το άγχος των διακρίσεων, ενώ στάθηκε στις απουσίες αθλητών και αθλητριών λόγω τραυματισμών. «Μεταβαίνουμε στο Ελσίνκι χωρίς το άγχος των διακρίσεων, αφού κατά το παρελθόν οι αθλητές μας έχουν δώσει κατ' επανάληψη δείγματα των ικανοτήτων τους. Είναι γεγονός ότι διανύουμε μια μεταβατική περίοδο. Βρισκόμαστε σε μια μεταολυμπιακή εποχή και αντιμετωπίζουμε τα όποια προβλήματα αυτή συνεπάγεται. Εχουμε σημαντικές απουσίες αθλητών και αθλητριών, αφού ορισμένοι αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμού, ενώ άλλοι επέλεξαν να διακόψουν, με την έγκριση της Ομοσπονδίας, για ένα διάστημα ώστε να ξεκουραστούν».

Στις γυναίκες το ...βάρος

Στο γυναικείο φύλο πέφτει το βάρος των προγνωστικών για διάκριση από ελληνικής πλευράς, αφού τα ονόματα της Μιρέλλας Μανιάνι, της Πηγής Δεβετζή (αγωνιζόταν χτες στα προκριματικά), και της Αθανασίας Τσουμελέκα είναι αυτά που ξεχωρίζουν από την ελληνική αποστολή, που αποτελείται από 7 αθλητές και 18 αθλήτριες. Από πλευράς ανδρών τη μερίδα του λέοντος για διάκριση κατέχει ο νεαρός Κώστας Φιλιππίδης στο επί κοντώ, κυρίως εξαιτίας της αγωνιστικής φόρμας στην οποία βρίσκεται όπως έδειξε στους τελευταίους αγώνες που συμμετείχε.

Αναλυτικά: Ανδρες 200μ: Παναγιώτης Σαρρής. 400μ εμπόδια: Περικλής Ιακωβάκης. Τριπλούν: Κώστας Ζαλαγκίτης, Χρήστος Μελέτογλου. 110μ εμπόδια: Αλέξανδρος Θεοφανώβ. Επί κοντώ: Κώστας Φιλιππίδης. Σφυροβολία: Αλέξανδρος Παπαδημητρίου Γυναίκες 100μ: Μαρία Καρασταμάτη. 400μ: Δήμητρα Ντόβα. 1.500μ: Νάντια Εφεντάκη. 5.000μ: Μαρία Πρωτόπαππα. 100μ εμπόδια: Φλώρα Ρεντούμη. 400μ εμπόδια: Χριστίνα Χατζή. Επί κοντώ: Αφροδίτη Σκαφίδα. Μήκος: Γιαννούλα Καφετζή. Τριπλούν: Πηγή Δεβετζή, Αθανασία Πέρρα. Σφύρα: Στέλλα Παπαδοπούλου. Ακοντισμός: Μιρέλα Μανιάνι, Αγγελική Τσιολακούδη, Σάβα Λίκα. Επταθλο: Αργυρώ Στρατάκη. 20 χλμ βάδην: Αθανασία Τσουμελέκα, Αθηνά Παπαγιάννη.

Διεθνείς απουσίες

Από το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα έντονη θα είναι η απουσία σπουδαίων ονομάτων που για διαφόρους λόγους δε θα δώσουν το «παρών» στο Ολυμπιακό Στάδιο του Ελσίνκι. Πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών που προήλθαν από την κούραση ή τη συμμετοχή στα διάφορα γκραν-πρι. Οπως, για παράδειγμα, ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 100μ Ασάφα Πάουελ που τραυματίστηκε στο γκραν-πριν του Λονδίνου και δε θα δώσει το «παρών» ενάμιση μήνα. Στο απουσιολόγιο γράφτηκαν ακόμα η Βρετανίδα Κέλι Χολμς ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης της Αθήνας στο τριπλούν Κρίστιαν Ολσον, ο «ηγέτης» των μεγάλων αποστάσεων Χισάμ Ελ Γκερούζ το σπουδαίο όνομα στον ακοντισμό Γιαν Ζελέζνι, ο Ιάπωνας σφυροβόλος, Κόχι Μουροφούσι η Ρουμάνα αθλήτρια των 400μ Ιονέλα Τιρλέα-Μανολάκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ