Πέμπτη 4 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΑ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση από την πλειοψηφία των Ελλήνων

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Eurokinissi

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Πάνω από τους 7 στους 10 Ελληνες διαφωνούν με την ιδιωτικοποίηση των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, όπως προκύπτει από έρευνα που παρήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Πολιτισμού και παρουσιάστηκε χτες από κοινού με τον υφυπουργό Πολιτισμού, Π. Τατούλη, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Αντικείμενο της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί η γνώμη που έχουν οι επισκέπτες των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων για το επίπεδο των υπηρεσιών, της οργάνωσης και λειτουργίας τους, διεξήχθη από 26/6 έως 3/7/2005 σε συνολικό δείγμα 2.718 ερωτηθέντων, Ελλήνων και ξένων, χωρίς ωστόσο να προχωρά σε διερεύνηση των αποτελεσμάτων από την πλευρά των αιτιών τους, κάτι που θα είχε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ορισμένα από αυτά τα αποτελέσματα.

Η έρευνα είχε πανελλαδικό χαρακτήρα, αλλά και εξειδικευμένο σε ό,τι αφορά στην Ακρόπολη και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ άλλα ερωτήματα απευθύνονταν σε Ελληνες, άλλα σε ξένους και ορισμένα ήταν κοινά. Το 73% των Ελλήνων ερωτηθέντων, λοιπόν, διαφωνεί με τη λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων από ιδιώτες (μάλιστα, η απάντηση αυτή πλειοψήφησε συντριπτικά και σε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) με τον υφυπουργό Πολιτισμού να σχολιάζει ότι ...«ουδέποτε έχει τεθεί τέτοιο θέμα»! Θυμίζουμε, πάντως, πως ο νέος Οργανισμός του υπουργείου του «βάζει» τους ιδιώτες από πολλά «παράθυρα» στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ωστόσο, η διαχρονική αδιαφορία του ελληνικού αστικού κράτους για την ουσιαστική παιδεία φάνηκε από την απάντηση στο ερώτημα, «έχετε επισκεφθεί μουσείο/ αρχαιολογικό χώρο τα τελευταία 2 χρόνια;»: Το 56,1% απάντησε «όχι» και το 43,9 «ναι». Το 66,1% του «όχι» απάντησε πως δεν έχει χρόνο, το 12,1% επικαλέστηκε έλλειψη ενδιαφέροντος και το 9,3% την τιμή του εισιτηρίου.

Σε «εμβόλιμη» ερώτηση για το αν παρακολούθησαν παράσταση της Λυρικής Σκηνής ή άλλων κρατικών σκηνών, το 75,5% απάντησε «όχι». Το αποτέλεσμα αυτό έδωσε την ευκαιρία στον υφυπουργό να «σπεκουλάρει»... «κατά» του «ελιτισμού» και «υπέρ» της «διάχυσης» του πολιτισμού... «ξεχνώντας» πως όλη η μέχρι τώρα ασκούμενη πολιτική του δικομματισμού έχει απαξιώσει τα κρατικά σχήματα. Η δε Λυρική δεν έχει καν στέγη ουσιαστικά.

Κατά τ' άλλα, με συντριπτικά ποσοστά, Ελληνες και ξένοι εξήραν την εξυπηρέτηση από τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ και την εικόνα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, ενώ αντίστοιχα ποσοστά (και μάλιστα ξένων επισκεπτών) είχε και η γνώμη για την επιστροφή ελληνικών πολιτιστικών θησαυρών από ξένα μουσεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ