Πέμπτη 1 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Συνεχίζονται σήμερα σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Σήμερα αναδεικνύονται σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη οι νέες πρυτανικές αρχές με τις εκλογές που πραγματοποιούνται. Στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας το χαρακτήρα του «δημόσιου και δημοκρατικού πανεπιστημίου», που θα παρέχει «δωρεάν εκπαίδευση ανώτατης στάθμης», υπερασπίζεται το σχήμα του υποψήφιου πρύτανη Κυριάκου Κιουλάφα από τη Νομική Σχολή, στο οποίο υποψήφιοι αντιπρυτάνεις είναι οι Κώστας Μακρόπουλος από τη Φυσικομαθηματική Σχολή και Θεοδόσης Πελεγρίνης από τη Φιλοσοφική Σχολή.

Στη διακήρυξη αρχών, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το σχήμα του Κ. Κιουλάφα, τονίζεται η θέληση των υποψηφίων να συμβάλουν «στη δημιουργία μιας ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης, για να ξεπεραστούν οι διχαστικές καταστάσεις και αντιπαλότητες που έχουν εμφανιστεί στο χώρο της λεγόμενης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ». Στο πλαίσιο θέσεων του σχήματος συμπεριλαμβάνεται επίσης η υπεράσπιση ενός ενιαίου και μοναδικού κύκλου προπτυχιακών σπουδών, «χωρίς την ύπαρξη παράπλευρων καταρτισιακών προγραμμάτων σπουδών επιλογής, τα οποία άλλωστε κρίθηκαν τελεσίδικα αντισυνταγματικά».

Την υποστήριξή της στο υποψήφιο πρυτανικό σχήμα του Κ. Κιουλάφα έχει δηλώσει η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας.Οι υπόλοιποι συνδυασμοί που θέτουν υποψηφιότητα στις πρυτανικές εκλογές του Πανεπιστημίου της Αθήνας είναι αυτός του Σωτ. Ράπτη από την Ιατρική ως υποψήφιου πρύτανη, με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους Εμμ. Φραγκούλη από τη Φυσικομαθηματική και Κ. Κρεμαλή από τη Νομική, ο συνδυασμός του γνωστού καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους Α. Κουτσελίνη και Κ. Δερμιτζάκη και ο συνδυασμός του Σ. Φλογαΐτη από τη Νομική, με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους Δ. Κελέκη από την Ιατρική και Δ. Ασημακόπουλο από τη Φυσικομαθηματική.

Σήμερα επίσης εκλογές γίνονται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου ο νυν πρύτανης Θ. Ξανθόπουλος είναι και πάλι υποψήφιος, πλαισιωμένος από τους υποψήφιους αντιπρυτάνεις Σ. Σιμόπουλο και Αν. Ανδρεόπουλο, ενώ συμμετέχει και ο συνδυασμός του Δ. Κουτσούρη και των αντιπρυτάνεων Ι. Τσουδερού και Τ. Μοροπούλου.

Στην Πάτρα εκλογές έγιναν χτες με συμμετοχή τριών σχημάτων: Του συνδυασμού της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» του Ν. Ασπράγκαθου και των Ελ. Κυρούση και Φ. Αγγελάτου και των συνδυασμών του Χρ. Χατζηθεοδώρου (υποψήφιος πρύτανης) και των υποψηφίων αντιπρυτάνεων Π. Κορδοπάτη και Θ. Γεωργιάδη και των νυν αντιπρυτάνεων Ν. Ζούμπου (υποψήφιος πρύτανης) και Κ. Βαγενά, και του Γ. Σταυρόπουλου.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σημαντική παρουσία κατέγραψε χτες η «Κίνηση για Δημοκρατικό και Δημόσιο Πανεπιστήμιο», λαμβάνοντας 690 ψήφους και ποσοστό 25%, παρά το γεγονός ότι τελικά πρύτανης επανεξελέγη ο Μ. Παπαδόπουλος με 2.069 ψήφους και ποσοστό 75%.

Το σοβαρό ποσοστό των ψηφοφόρων που στήριξαν την «Κίνηση» απέδειξε ότι σημαντική μερίδα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας αντιστέκεται στη διαγραφόμενη τάση να μετατραπούν τα ελληνικά ΑΕΙ σε δημόσιες επιχειρήσεις με αγοραία κριτήρια και ανάλογη νοοτροπία.

Με ανακοίνωση που υπογράφουν οι τρεις υποψήφιοι, Γ. Στάμου, Λ. Αγγέλης και Σ. Πανάς, ευχαριστούν όσους και όσες με την ψήφο τους έδειξαν εμπράκτως εμπιστοσύνη στις προγραμματικές θέσεις της «Κίνησης» και δηλώνουν πως «θα αγωνιστεί ανυποχώρητα απέναντι σε ποικίλους κινδύνους, που απειλούν τόσο το δημόσιο όσο και το δημοκρατικό χαρακτήρα των ελληνικών πανεπιστημίων».

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Την απόφασή τους να αγωνιστούν για τη διατήρηση και την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, κόντρα στην ιδιωτικοποίηση που «κερδίζει» ολοένα και περισσότερο έδαφος στα πανεπιστήμια, διακηρύττουν οι υποψήφιοι του σχήματος «Για ένα Σύγχρονο Πανεπιστήμιο», που διεκδικούν την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα μετέχουν δύο σχήματα. Το προαναφερόμενο, με υποψήφιο πρύτανη τον καθηγητή Ηλία Θερμό και αντιπρυτάνεις τους καθηγητές Νένο Γεωργόπουλο και Σταύρο Ξιάρχο. Με το δεύτερο σχήμα, που όπως φαίνεται αποτελεί το συνασπισμό ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, υποψήφιος πρύτανης κατέρχεται ο κ. Τσότρας και αντιπρυτάνεις οι καθηγητές Βελέτζας και Μαργαρίτης.

Το σχήμα «Για ένα Σύγχρονο Πανεπιστήμιο» αποτελεί το δημοκρατικό ψηφοδέλτιο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ηλ. Θερμός σε δήλωσή του. Περιγράφοντας το σημερινό τοπίο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σημειώνει πως «δεν ανταποκρίθηκε στη δυνητικότητα που ενυπήρχε κατά την ίδρυσή του να καταστεί πρωτοποριακό πανεπιστήμιο. Προωθείται η ιδιωτικοποίηση μέσα από μεταπτυχιακά προγράμματα έναντι αμοιβής, ΕΠΙ κλπ., επιλογή που έρχεται σε κάθετη αντίθεση με τις συνταγματικές επιταγές και προκαλεί βαθύτατη ανησυχία σε αυτούς που πιστεύουν ότι η εκπαίδευση αποτελεί κοινωνικό και όχι καθαρά ιδιωτικό αγαθό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απάντηση στην επίθεση η αγωνιστική ψήφος στις πρυτανικές εκλογές (2010-05-06 00:00:00.0)
Πρυτανικές στο Πανεπιστήμιο Πατρών (2003-05-27 00:00:00.0)
Με όραμα το πανεπιστήμιο των κοινωνικών αναγκών (2003-05-24 00:00:00.0)
Πρυτανικές εκλογές (2001-06-13 00:00:00.0)
Αισιόδοξο μήνυμα από τις πρυτανικές εκλογές (1997-06-07 00:00:00.0)
Σήμερα οι πρυτανικές εκλογές (1997-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ