Παρασκευή 5 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
Εμπόρευμα και το αίμα

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» στη συζήτηση στο ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Είναι δύσκολο να αναπτυχθεί ο εθελοντισμός στην αιμοδοσία σε ένα περιβάλλον όπου καλλιεργείται η αστική ιδεολογία του ατομισμού, τονίζει η «Πανεπιστημονική»
Είναι δύσκολο να αναπτυχθεί ο εθελοντισμός στην αιμοδοσία σε ένα περιβάλλον όπου καλλιεργείται η αστική ιδεολογία του ατομισμού, τονίζει η «Πανεπιστημονική»
Στη Βουλή κατατέθηκε χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την «Αναδιοργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας και λοιπές διατάξεις» και θα συζητηθεί στο Γ΄ θερινό Τμήμα.

Εν τω μεταξύ την απόσυρση του νομοσχεδίου στο σύνολό του ζήτησε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» (ΔΠΚΓ) στη συζήτηση που έγινε πρόσφατα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Στο κείμενο που κατέθεσε η παράταξη στον ΙΣΑ, συνοψίζοντας τη θέση της για το νομοσχέδιο, η ΔΠΚΓ υπογραμμίζει ότι με το νομοσχέδιο νομιμοποιείται και θεσμοθετείται η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση σε όλη τη διαδικασία της αιμοδοσίας.

«Στο έδαφος αυτό και στα πλαίσια μιας ταξικής κοινωνίας που σπαράσσεται από ανταγωνιστικές αντιθέσεις και καλλιεργείται η αστική ιδεολογία του ατομισμού, της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από άνθρωπο και του πάση θυσία κυνηγητού του κέρδους, είναι δύσκολο να αναπτυχθεί ο εθελοντισμός, η κοινωνική αλληλεγγύη που αναφέρεται στην εισαγωγική έκθεση του σχεδίου νόμου», επισημαίνει η ΔΠΚΓ.

Στο άρθρο 1 (παράγραφος 3), σημειώνει η «Πανεπιστημονική», αναφέρεται ότι κάθε συναλλαγή με οικονομικό όφελος που αφορά το αίμα, απαγορεύεται. «Η διατύπωση - τονίζει - προφανώς δεν είναι τυχαία. Σημαίνει ότι το αίμα θα πωλείται σε τιμές κόστους χωρίς κέρδος, οικονομικό όφελος. Το κόστος θα αντιπροσωπεύει τις δαπάνες σε όλα τα στάδια της αιμοδοσίας και προφανώς θα επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία ή και τον ασθενή. Η παραπάνω διατύπωση περιλαμβάνει και τους κρατικούς φορείς, επιτείνοντας και επεκτείνοντας την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας του εναπομείναντος δημόσιου τομέα. Με το ίδιο άλλωστε νομοσχέδιο προωθείται αυτή η διαδικασία αφού νομιμοποιεί τις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας, προς το παρόν τουλάχιστον, να συντηρούν και να χορηγούν αίμα και να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις (άρθρο 12). Είναι αυτονόητο ότι η συνολική δαπάνη των ιδιωτικών κλινικών που θα καθορίζεται - ανεξέλεγκτα όπως δείχνει η πείρα - από τις ίδιες, θα μεταφέρεται στους ασθενείς ή στα ασφαλιστικά ταμεία».

Επιπλέον επιβεβαίωση και αποκορύφωση της εμπορευματοποίησης του αίματος και ιδιαίτερα των παραγώγων του, τονίζει η ΔΠΚΓ, αποτελεί η πρόβλεψη (άρθρο 8) για τους πόρους του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΑ). Εκεί αναφέρεται με καθαρότητα, επισημαίνει η παράταξη, ότι θα προκύπτουν «έσοδα από τη χορήγηση των παραγόμενων παραγώγων πλάσματος και αμοιβές του προσωπικού για τις προσφερόμενες υπηρεσίες σύμφωνα με τις αρχές της ελληνικής και διεθνούς αγοράς για τα φαρμακευτικά προϊόντα πλάσματος», πράγμα που σημαίνει την αγοραπωλησία της. Η ΔΠΚΓ καυτηριάζει ακόμα, μεταξύ άλλων, την απουσία λαϊκής συμμετοχής στο ΔΣ του ΕΚΑ και το ότι οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑ θα έχουν σχέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Αξιολόγηση των γιατρών

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου που δόθηκε στον ΙΣΑ αποτελεί νέα εκδοχή του σχεδίου νόμου που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας στις 18.5.2005 και συμπληρώνεται με μια σειρά διατάξεις.

Επί αυτών των διατάξεων η ΔΠΚΓ εκφράζει τη διαφωνία της στο άρθρο 22 για την αξιολόγηση των γιατρών του ΕΣΥ, με το άρθρο 25 που διέπεται από τη λογιστική και περιοριστική λογική για τις εφημερίες των γιατρών, αλλά και με το άρθρο 29 που τροποποιεί το καταστατικό της ΔΕΠΑΝΟΜ στην κατεύθυνση της παραπέρα ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της υγείας και της επισφράγισης των περιβόητων συμπράξεων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Μετά από αυτά η ΔΠΚΓ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου στο σύνολό του τονίζοντας ότι όλες οι βαθμίδες και τομείς των υπηρεσιών Υγείας (και η αιμοδοσία) εντάσσονται σε ένα φιλολαϊκό σύστημα Υγείας, δημόσιο, καθολικό και ισότιμο που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, δωρεάν, με ταυτόχρονη κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας και κατάργηση των κλάδων Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. «Στόχος καθημερινής πάλης του λαϊκού κινήματος που θα κατακτηθεί με αλλαγή των συσχετισμών σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, με την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας και την ανάπτυξη της λαϊκής οικονομίας», καταλήγει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ