Πέμπτη 1 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ ΠΕΡ Ι ...ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ
Πολύ επιλεκτικές «ευαισθησίες»

Ολα τα χαρακτηριστικά μιας βαθύτατα υποκριτικής «παράστασης», γεγονός που βαρύνει το ΠΑΣΟΚ, είχε η χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που οργάνωσε η κυβέρνηση και το κόμμα της, διά του γραμματέα του Κ. Σκανδαλίδη, με θέμα την «προστασία της ελευθεροτυπίας» από «το φαινόμενο των μαζικών, συστηματικά οργανωμένων αγωγών και μηνύσεων εναντίον εντύπων, δημοσιογράφων, συγγραφέων».

Στη συνέντευξη, που, όπως είπε ο Κ. Σκανδαλίδης, το «έναυσμά της» ήταν η ανοιχτή επιστολή του Μ. Θεοδωράκη στον πρωθυπουργό, με θέμα τις αγωγές του «Δικτύου 21» κατά δημοσιογράφων και εφημερίδων («Αυγή», «Εξουσία»), οι παριστάμενοι (εκτός από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, στο πάνελ ήταν ο Μ. Θεοδωράκης και ο Σερ. Φυντανίδης) καταδίκασαν την πρακτική του «Δικτύου 21», καθώς και τις αγωγές του ΕΛΚΙΣ κατά του Μ. Ανδρουλάκη.

Ο Κ. Σκανδαλίδης μίλησε για «οργανωμένες ομάδες ή μειοψηφίες», που ακολουθούν «καταχρηστικά» τη δικαστική οδό και, με μια «βιομηχανία αγωγών», έχουν στόχο «τη φίμωση της ελευθερίας στη διατύπωση γνώμης ή κρίσης». Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ενάντιος στην τακτική της «μετατροπής πολιτικών και ιδεολογικών υποθέσεων σε αστικές διαφορές». Πρότεινε, δε, για την αντιμετώπιση της «καταχρηστικής» εκμετάλλευσης της δικαστικής οδού, είτε «μια μορφή συνεκδίκασης των αθρόων προσφυγών», είτε «μια μορφή προληπτικής αντιμετώπισης μέσω δυσβάσταχτων οικονομικών επιβαρύνσεων που επιδικάζονται σε όποιους προφανώς αβασίμως προσφεύγουν», είτε «μια μορφή προδικασίας... που θα εκκαθαρίσει και θα απορρίπτει τις προφανώς αβάσιμες αιτήσεις χωρίς να διεξάγεται δίκη». Για το θέμα αυτό, συμπλήρωσε ο Κ. Σκανδαλίδης, έχει συναντηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλο, ενώ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ημερίδας υπό την αιγίδα του ΠΑΣΟΚ.

Από τα αξιοσημείωτα, πάντως, της χτεσινής συνέντευξης, είναι ότι το πάθος με το οποίο - και πολύ σωστά - στάθηκαν έναντι του «Δικτύου 21» και του ΕΛΚΙΣ οι ομιλητές, αλλά και όσοι παρενέβησαν στη συζήτηση (μεταξύ άλλων εκπρόσωποι του ΣΥΝ και της «ΑΕΚ», ο διευθυντής της «Αυγής» κ.ά.), περιορίστηκε εκεί... Ούτε μια φορά, καθόλο το δίωρο που διήρκεσε η συνέντευξη, δεν ακούστηκε, για παράδειγμα, το όνομα «Γιαννόπουλος»... Αυτό το κλίμα της μάλλον επιλεκτικής ευαισθησίας διαταράχτηκε - προς στιγμή - μόνο από την τοποθέτηση του προέδρου των εκδοτών. Ο κ. Δαρδανός κάλεσε τους παρευρισκόμενους να θυμηθούν «ποιος άνοιξε το δρόμο» σε τέτοιες πρακτικές. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε φαινόμενα συκοφάντησης πολιτικών προσώπων, που παλιότερα τους εμφάνιζαν σαν συνεργάτες των Γερμανών (σ.σ.: πρόκειται για την περίπτωση της «Αυριανής» και της φωτογραφίας του Κ. Μητσοτάκη), ενώ, επιπλέον, θύμισε τακτικές, όπως η πρόσφατη σύλληψη βιβλιοπώλη, επειδή πωλούσε βιβλίο σχετικό με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αργότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αγωγή του Α. Σπηλιωτόπουλου κατά του «Φλας», ο μεν Κ. Σκανδαλίδης υποστήριξε ότι ο εκπρόσωπος της ΝΔ θα έπρεπε να καταφύγει εναντίον εκείνων που μέσα από τη ΝΔ έκαναν διαρροές εις βάρος του και όχι κατά των δημοσιογράφων. Οι τελευταίοι, κατά την αντίληψη του Κ. Σκανδαλίδη, αποτελούν «εξιλαστήρια θύματα». Για το ίδιο θέμα, ο διευθυντής της «Ελευθεροτυπίας» είπε ότι ο Κ. Σπηλιωτόπουλος θα έπρεπε να έχει κάνει πρώτα μήνυση στον Γ. Καρατζαφέρη, ενώ ο Μ. Θεοδωράκης αποκάλεσε «προσωπική (την) υπόθεση του κ. Σπηλιωτόπουλου», για να συμπληρώσει ότι «δε μας ενδιαφέρει»...

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, απειλήθηκε επεισόδιο, όταν προσπάθησε να πάρει το λόγο ο Α. Ναξάκης, ο οποίος βρισκόταν στο ακροατήριο «απρόκλητος», όπως είπε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Ο Κ. Σκανδαλίδης κατηγόρησε τον Α. Ναξάκη για «γραφικότητα», ενώ μετά τους διαξιφισμούς, που ανταλλάχτηκαν και την αποχώρηση του Αντ. Ναξάκη από την αίθουσα, το θέμα δεν πήρε άλλη έκταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ