Πέμπτη 1 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Πρόταση για ενιαία χρηματιστηριακή αγορά

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας Βησ. ΓΚΙΝΙΑ).-

ΗΚομισιόν προτίθεται μέχρι τέλος του χρόνου να προτείνει τη δημιουργία, «μέχρι το 2005», μιας ενιαίας χρηματιστηριακής αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) προωθώντας έτσι την «ολοκλήρωση» του ευρωπαϊκού χρηματιστηριακού κεφαλαίου.

Πρόκειται για σημαντική απόφαση που θα πλαισιώσει την ΟΝΕ του Μάαστριχτ, και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με μια πανευρωπαϊκή «ενιαία» χρηματιστηριακή αγορά, που θα αρχίζει από την κυκλοφορία μετοχών των ευρωπαϊκών εταιριών στο σύνολο της ΕΕ και θα φθάνει στην εφαρμογή «εναρμονισμένων λογιστικών κανόνων» σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Η πρόταση της Κομισιόν έρχεται ως συνέχεια της «εντολής» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Λισαβόνας (Μάρτης 2000) για την «επιτάχυνση» της ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Οπως ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, πρόκειται για μακροπρόθεσμο «ουσιαστικό σχέδιο δράσης», το οποίο θα εμπεριέχει τις εξής «προτεραιότητες»:

1. Τη δημιουργία ενός «ενιαίου ευρωπαϊκού διαβατηρίου» για όλους τους εκδότες μετοχών και τους παρέχοντες επενδυτικές υπηρεσίες, το οποίο θα χορηγείται από τις χρηματιστηριακές αρχές της χώρας προέλευσης της επιχείρησης. Η Κομισιόν θα συντάξει ένα «χρηματιστηριακό οδηγό αναφοράς», ο οποίος θα διατίθεται σε όλες τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για την κυκλοφορία των μετοχών τους στο σύνολο της ΕΕ.

2. Την «εναρμόνιση των λογιστικών καταστάσεων» των επιχειρήσεων, ώστε να συγκρίνονται ομοιόμορφα οι επιδόσεις τους από τους επενδυτές.

3. Τον περιορισμό των εμποδίων για τις επενδύσεις των συνταξιοδοτικών Ταμείων, μα αύξηση των ανώτατων ορίων που θα μπορούν να επενδύονται σε σε κινητές αξίες. Οι επενδύσεις αυτές αποτελούν και ένα από τα βασικά εργαλεία «αναθεώρησης της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινωνικής προστασίας» που αποτέλεσε και το βασικό ζήτημα στη Λισαβόνα.

4. Τη δημιουργία των απαραίτητων διασυνοριακών «εγγυητικών μηχανισμών» που θα επιτρέψουν τη δημιουργία του αναγκαίου κλίματος «εμπιστοσύνης» των επενδυτών.


Β. ΓΚΙΝΙΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ