Πέμπτη 1 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ «DYNAMIC MIX - 2000»
Οι ΝΑΤΟικοί προελαύνουν σε όλη την Ελλάδα

Αύριο τα ξημερώματα η απόβαση στην Κυπαρισσία 2.500 πεζοναυτών

Τέτοιες εικόνες θα αντικρίσουν αύριο οι κάτοικοι της Μεσσηνίας
Τέτοιες εικόνες θα αντικρίσουν αύριο οι κάτοικοι της Μεσσηνίας
Τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα προελαύνουν σε όλη την Ελλάδα, ακονίζουν τα νύχια τους και ετοιμάζονται για να κατασπαράξουν τους λαούς. Δοκιμάζουν τα σχέδια τους για νέες επεμβάσεις στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, με το έδαφος της χώρας μας πεδίο ασκήσεων και ορμητήριο για τα δολοφονικά τους σχέδια. Αύριο τα ξημερώματα πραγματοποιείται τελικά, μετά την 24ωρη αναβολή λόγω μηχανικής βλάβης στο αμερικανικό ελικοπτεροφόρο «WASP», η μεγάλη απόβαση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στον κόλπο της Κυπαρισσίας, στα πλαίσια της άσκησης «DYNAMIC MIX - 2000».

Η πρώτες δυνάμεις θα αρχίσουν να αποβιβάζονται από σήμερα τα μεσάνυχτα και η απόβαση θα κορυφωθεί μετά τα ξημερώματα. Η δύναμη που θα αποβιβαστεί υπολογίζεται στα 2.500 άτομα που επιβαίνουν σε 8 πλοία από Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία και ΗΠΑ. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 950 Ελληνες αλλά και 150 Τούρκοι πεζοναύτες, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως Αμερικανοί. Ειδικότερα η απόβαση θα γίνει στο τμήμα της ακτής Καλό Νερό, που εκτείνεται βόρεια του ποταμού Νέδα.

Τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα με τα οχήματά τους και τον υπόλοιπο οπλισμό που μεταφέρουν, θα κατευθυνθούν προς τα εσωτερικά και στη συνέχεια, ακολουθώντας την εθνική οδό θα στραφούν κυρίως προς το νότο σε μια ακτίνα άνω των 20 χιλιομέτρων. Εκεί θα διεξαγάγουν διάφορες δραστηριότητές για να επιστρέψουν μετά από τρεις μέρες και πάλι στην ακτή Καλό Νερό για να αναχωρήσουν με τα ίδια πλοία.

Κατά τ' άλλα η άσκηση και χτες, 9η μέρα, συνεχίστηκε κανονικά σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου της Λάρισας. Οι αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 191 εξόδους από ελληνικά αεροδρόμια (92 από ελληνικά αεροπλάνα και οι 99 από «συμμαχικά»). Στο παιχνίδι είναι και ο χερσαίες δυνάμεις του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα, όπως και οι ναυτικές δυνάμεις που κινούνται στο Νότιο Αιγαίο και στο Νότιο Ιόνιο Πέλαγος.

Τα ψυχροπολεμικά σχέδια σε εφαρμογή

Σύμφωνα με τα ΝΑΤΟικά σχέδια και το σενάριο της άσκησης, η πραγματική περιοχή της απόβασης είναι κάπου στις ακτές της Βόρειας Ελλάδας, απλά η Κυπαρισσία επιλέχτηκε γιατί προσφέρεται η ακτή για αυτού του είδους την εκπαίδευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων. Να σημειωθεί ότι με αυτή την άσκηση ενεργοποιούνται τα ψυχροπολεμικά «Σχέδια Ενισχύσεως Βορείου Ελλάδος», σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα δέχεται «εισβολή» από Βορρά, από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και σπεύδουν οι «σύμμαχοι» προς ενίσχυση.

Με αφορμή την «εισβολή» αυτή των στρατευμάτων του Συμφώνου της Βαρσοβίας, αποβιβάζονται ΝΑΤΟικά στρατεύματα στις ακτές της Βόρειας Ελλάδας, δημιουργώντας προγεφύρωμα στην περιοχή και ξεκινάνε την προέλασή τους προς Βορρά, μέσω της κοιλάδας του Αξιού και του Στρυμόνα, με στόχο τη διείσδυση στα Βαλκάνια και από εκεί στη Σοβιετική Ενωση από τα νοτιοδυτικά. Βέβαια, το Σύμφωνο της Βαρσοβίας μπορεί να διαλύθηκε, αλλά τα ΝΑΤΟικά σχέδια όχι μόνο μένουν ενεργά, αλλά εδώ και καιρό έχουν μπει σε εφαρμογή στα Βαλκάνια, με την Ελλάδα να παίζει τον ίδιο ρόλο με αυτόν της εποχής του «πιο άθλιου προτεκτοράτου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ