Κυριακή 4 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ποδοσφαιρική πανδαισία σε Βέλγιο - Ολλανδία

Αστέρι της Ολλανδίας ο Εντγκαρ Ντάβιτς
Αστέρι της Ολλανδίας ο Εντγκαρ Ντάβιτς
Μπορεί τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Ευρώπης να έχουν τελειώσει, αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι απανταχού φίλαθλοι του λαοφιλέστερου αθλήματος στη γηραιά ήπειρο θα μείνουν ανικανοποίητοι. Η μεγαλύτερη διοργάνωση στην Ευρώπη, το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα εθνικών ομάδων ανοίγει τις πύλες του το ερχόμενο Σάββατο και για 22 μέρες θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον. Ο τόπος διεξαγωγής του αποτελεί μια καινοτομία, αφού για πρώτη φορά μια τέτοιου επιπέδου διοργάνωση θα διεξαχθεί παράλληλα από δυο χώρες. Το Βέλγιο και η Ολλανδία -με την κοινή υποψηφιότητα που είχαν θέσει πριν λίγα χρόνια στην ΟΥΕΦΑ- ήταν οι νικήτριες για τη διοργάνωση του φετινού «ΕΥΡΩ» (όπως είναι πιο γνωστό).

Στη διοργάνωση μετέχουν αρχικά 16 ομάδες οι οποίες είναι χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους των τεσσάρων. Στη δεύτερη φάση θα πάρουν την πρόκριση οι δυο πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο. Εκεί η πρώτη ομάδα του κάθε ομίλου θα διασταυρωθεί με τη δεύτερη του πλαϊνού της ομίλου (δηλ Α1-Β2, Β1-Α2 κλπ) σχηματίζοντας τέσσερα ζευγάρια. Οι νικητές των παιχνιδιών θα προκριθούν για τα ημιτελικά, ενώ ο τελικός θα διεξαχθεί στις 2 Ιούλη στο Ρότερνταμ στο στάδιο της Φέγενορντ.

Συνήθως πριν από τέτοιες διοργανώσεις πολύς λόγος γίνεται για φαβορί και αουτσάιντερ. Φέτος όμως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Κάθε ανάλογη πρόβλεψη μάλλον παρακινδυνευμένη θα πρέπει να θεωρείται, με βάση την εικόνα που έχουν δείξει οι εθνικές ομάδες στα πρωταθλήματά τους. Αλλωστε από την τελευταία διοργάνωση πολλά έχουν αλλάξει στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ευρώπης. Η δημιουργία του Τσάμπιονς Λιγκ ή του ανανεωμένου Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ πρόσθεσε πολλά περισσότερα παιχνίδια στα πόδια των παικτών. Ετσι η εικόνα που θα παρουσιάσουν οι ομάδες είναι προς το παρόν άγνωστη. Παράλληλα, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ιστορικά στα «ΕΥΡΩ» τα φαβορί πολλές ήταν εκείνες οι φορές που δεν επιβεβαίωσαν τον τίτλο τους. Ας γνωρίσουμε όμως τους 16 «μονομάχους» της φετινής διοργάνωσης και τους στόχους που έχει ο καθένας στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ραντεβού της Ευρώπης....

Ο γκολεαδόρ της Ισπανίας Φερνάντο Μοριέντες
Ο γκολεαδόρ της Ισπανίας Φερνάντο Μοριέντες
Α΄ ΟΜΙΛΟΣ: Εμπειρία, κόντρα στη δίψα...

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για του Ελληνες φιλάθλους έχει ο πρώτος όμιλος της διοργάνωσης. Και αυτό γιατί συμμετέχουν οι δυο μελλοντικοί αντίπαλοι της Εθνικής μας για τα προκριματικά του Μουντιάλ, Αγγλία και Γερμανία. Ετσι εύλογη είναι η αγωνία για την εικόνα που θα παρουσιάσουν αυτές οι δυο ομάδες. Λογικά έχουν και τον πρώτο λόγο για τις θέσεις που οδηγούν στα προημιτελικά. Παρ' όλα αυτά, Πορτογαλία και Ρουμανία δεν προτίθεται να πέσουν «αμαχητί». Οι Γερμανοί έχουν πίσω τους μια ένδοξη παράδοση στις διοργανώσεις των «ΕΥΡΩ» και αυτή θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν και φέτος. Είναι η πιο πολυνίκης χώρα του θεσμού, καθώς τρεις φορές κατέκτησε το τρόπαιο (1972,1980, 1996), ενώ άλλες δυο είχε συμμετοχή σε τελικό (1976,1992) παίρνοντας όμως τη δεύτερη θέση. Πάντως για να πούμε και του «στραβού το δίκιο», φέτος είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία συμμετέχει σε μια διεθνή διοργάνωση συνοδευόμενη από... χαμηλούς τόνους. Κάποιες απογοητευτικές εμφανίσεις στα προκριματικά, αλλά και στα φιλικά που έδωσε αργότερα, έκαναν ακόμα και τους ίδιους τους Γερμανούς να αμφισβητούν την εθνική τους ομάδα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Φραντς Μπεκεμπάουερ ότι «το ποδόσφαιρό μας έπιασε πάτο». Βαριά κουβέντα από κάποιον που θεωρείται η ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου... Πάντως ανεξαρτήτως προβλημάτων οι Γερμανοί έχουν αποδείξει ουκ ολίγες φορές ότι στα δύσκολα τα καταφέρνουν. Ο τερματοφύλακας Ολιβερ Καν και ο συνονόματός του διεθνής επιθετικός Μπίερχοφ αποτελούν τους ηγέτες της φετινής ομάδας. Οσον αφορά την Αγγλία, ως συνήθως αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό, αφού είναι ικανή για το καλύτερο ή το χειρότερο. Συνήθως στα «ΕΥΡΩ» δεν έχει καταφέρει να διακριθεί μέχρι σήμερα. Από μονάδες πάει καλά (Μπέκαμ, Σίρερ, Οουεν) τόσο καλά που ο τεχνικός Κέβιν Κίγκαν δήλωσε ότι έχει 35 ισάξιους παίκτες. Για το σύνολο δε μίλησε. Αλλωστε κάτι οι αλλαγές που πραγματοποιούσε συνέχεια, κάτι οι τραυματισμοί, δεν έχουν επιτρέψει να δημιουργηθεί η απαιτούμενη ομοιογένεια.

Η Πορτογαλία θα στηριχτεί σε νέους παίκτες, σε αυτούς δηλαδή που της χάρισαν δυο παγκόσμια πρωταθλήματα νέων. Ο Ρουί Κόστα και ο Λουίς Φιγκό αποτελούν τα μεγάλα «αστέρια» της ομάδας του Ουμπέρτο Κουέλιο.

Με «γερασμένη» ομάδα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον προπονητή, αφού οι βεντέτες της ομάδας δε θέλουν τον Γιένεϊ, πρώτιστος στόχος της Ρουμανίας είναι να αποφύγει το διασυρμό.

Β΄ ΟΜΙΛΟΣ: Ισοδύναμη «παρέα»

Αυτός θεωρείται ο πιο αμφίρροπος όμιλος, αφού και οι τέσσερις ομάδες που συμμετέχουν εμφανίζονται ισοδύναμες. Το Βέλγιο, ο ένας εκ των δυο διοργανωτών του φετινού «ΕΥΡΩ», η Ιταλία, η Σουηδία και η Τουρκία αναμένεται να δώσουν σκληρή μάχη για τις δυο προνομιούχες θέσεις. Ελαφρύ προβάδισμα στα προγνωστικά σίγουρα έχουν οι Ιταλοί. Οι «Ατζούροι» έστω και την τελευταία στιγμή κατάφεραν να λύσουν τα εσωτερικά προβλήματα που είχαν να κάνουν με αμφισβήτηση του τεχνικού Ντίνο Τζοφ και να προκριθούν στα τελικά. Το άγχος όμως για διάκριση (αφού οι... γκαζέτες στο εσωτερικό φωνάζουν συνεχώς για αποτελέσματα) ίσως αποβεί μοιραίο. Σε διαφορετική περίπτωση, με παίκτες όπως ο Κριστιάν Βιέρι, ο Φίλιπο Ινζάγκι, καθώς και οι Νέστα, Καναβάρο, Πανούτσι κλπ, οι γείτονες μπορούν να φθάσουν ψηλά.

Την ευκαιρία να βγει από την αφάνεια των τελευταίων ετών ψάχνει να βρει το Βέλγιο. Ο νέος τεχνικός της ομάδας Ρ. Βαζεϊγκε προσπάθησε να δώσει καινούρια πνοή στους «κόκκινους». Οι δυο έμπειροι Λορέντζο Στάλενς και ο Μαρκ Βίλμοτς αποτελούν τους κύριους «μοχλούς» στη... μηχανή των διοργανωτών. Στη Σουηδία τα έχουν με την τύχη τους, αφού οι πολλοί τραυματισμοί με κορυφαίο αυτόν του Χένρικ Λάρσον αναγκάζουν το προπονητή Τόμι Σιέντερμπεργκ να... χτυπάει το κεφάλι. Η αμυντική της γραμμή είναι το μεγάλο της όπλο, αφού στα προκριματικά είχε μόλις ένα γκολ παθητικό.

Με ορόσημο την επιτυχία της Γαλατάσεραϊ η Τουρκία θα προσπαθήσει να διακριθεί και σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Ο αριστερών φρονημάτων προπονητής Μουσταφά Ντενζλί έχει έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση με τους δημοσιογράφους της χώρας του για παρεμβολές στο έργο του. Ο επιθετικός Χακάν Σοκούρ αναμφίβολα αποτελεί το μεγάλο αστέρι της ομάδας.

Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ: Τρία φαβορί και μια έκπληξη

Σίγουρα όπως και στο Β΄ όμιλο έτσι και σε αυτόν οι προβλέψεις είναι πολύς δύσκολες. Λογικά, Ισπανία, Νορβηγία και Γιουγκοσλαβία θα παλέψουν για τις δυο πρώτες θέσεις, ενώ «σφήνα» σε αυτούς θα προσπαθήσει να μπει η Σλοβενία. Οι «ταυρομάχοι» αποτελούν μια από τις καλύτερες ομάδες και πολλοί είναι αυτοί που τους θεωρούν φαβορί ακόμα και για το τρόπαιο. Με τον Χοσέ Καμάτσο στον πάγκο και επιθετικό ποδόσφαιρο, οι «φούριο ρόχας» κατεβαίνουν φουριόζοι στο φετινό «ΕΥΡΩ 2000». Βέβαια, κάτι ανάλογο είχαν κάνει και στο Μουντιάλ της Γαλλίας, αλλά η φόρα τους κόπηκε απότομα. Το πάθημα έγινε μάθημα για την παρέα του Μοριέντες, του Ιέρο, του Ραούλ, του Ζαλγκάδο και των υπολοίπων; Με το προβλέψιμο στιλ παιχνιδιού, που μοιάζει με το αγγλικό, την πολύ καλή κατάσταση, πολλούς ικανούς παίκτες όπως ο Σόλκιερ, ο Τόρεν Αντρε Φλο, ο «δικός μας» Ερικ Μίκλαντ, οι Νορβηγοί πάνε για τη μεγάλη έκπληξη. Οι Γιουγκοσλάβοι επιστρέφουν σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μετά από 16 χρόνια και πολλές περιπέτειες (βομβαρδισμοί ΝΑΤΟ, κυρώσεις ΟΥΕΦΑ, ΦΙΦΑ κτλ). Ο έμπειρος τεχνικός Βουγιαντίν Μποσκόφ στηρίζει πολλά στο πληγωμένο ηθικό των παικτών. Οι Μιχαΐλοβιτς και Μιγιάτοβιτς ξεχωρίζουν κάπως από μια πλειάδα αξιόλογων και ισάξιων παικτών. Οι Σλοβένοι θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι δικαίως έφθασαν μέχρις εδώ. Δύσκολη αποστολή της ομάδας του Ζλάτκο Ζάχοβιτς, που αυτός έχει να αποδείξει και κάτι περισσότερο...

Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ: Ποντάρισμα στο... πορτοκαλί

Εάν κάποιος πει ότι ο τέταρτος όμιλος είναι ο πιο δύσκολος όμιλος σίγουρα θα έχει μεγάλο δίκιο. Η Ολλανδία, η Τσεχία, η Γαλλία και η Δανία συγκροτούν μια από τις πιο «αμφίρροπες» παρέες. Οι «Οράνιε» λόγω έδρας, αλλά και εκπληκτικής φόρμας, αφού στα φιλικά έδειξαν να είναι πιο έτοιμοι από όλους, έχουν υψηλούς στόχους. Ο τίτλος του φαβορί (ακόμα και από τα γραφεία στοιχημάτων της Αγγλίας) ίσως αποβεί μοιραίος όμως. Αυτό φοβάται και ο Φρανκ Ράικαρντ, που προσπαθεί να προσγειώσει τους παίκτες του. Οι πρωταθλητές Κόσμου, Γάλλοι, δείχνουν να έχουν αγωνιστικά προβλήματα που φάνηκαν πολύ καλά στην προκριματική φάση, έστω και εάν πήραν την πρώτη θέση στον όμιλό τους. Ο τεχνικός της ομάδας Ροζέ Λεμέρ δεν τρομάζει όμως, αφού ξέρει ότι οι πολλοί τραυματισμοί παικτών είναι από τις κύριες αιτίες των κακών εμφανίσεων. Ο Ζινεντίν Ζιντάν θα αποτελέσει για μια ακόμη φορά το «πρώτο βιολί» των «τρικολόρ».

Η Τσεχία φιναλίστ του τελικού στην προηγούμενη διοργάνωση και πρώτο θύμα του κανονισμού του «ξαφνικού θανάτου» στα χαρτιά είναι η πρώτη ομάδα της Ευρώπης. Η κατάταξη της ΦΙΦΑ τη φέρνει στη δεύτερη θέση πίσω από τη Βραζιλία. Από τα χαρτιά μέχρι τους αγωνιστικούς χώρους όμως η απόσταση είναι τεράστια. Η ομάδα του Γιόζεπ Χόβανετς ευελπιστεί πάντως σε μια ανάλογη πορεία, όπως πριν από τέσσερα χρόνια.

Με ορόσημο την επιτυχία του 1992, όταν μπήκαν από... σπόντα στο «ΕΥΡΩ» (λόγω του αποκλεισμού της Γιουγκοσλαβίας) όπου κατέκτησαν το τρόπαιο οι Δανοί, διατηρούν μεγάλα όνειρα και φέτος. Ομως τα θαύματα δε γίνονται κάθε μέρα. Πρέπει να προσπαθήσουν πολύ. Ο Πέτερ Σμάιχελ αναμένεται να έχει πολύ δουλιά και θα πρέπει να αποδείξει ότι και στα 37 του χρόνια παραμένει εκ των κορυφαίων «πορτιέρο».


Μπ. ΤΖΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ