Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΤΟΜΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΗΛΕΙΑΣ
Σαπίζει στα χωράφια η σοδειά τους

Παρόλο που η φετινή τιμή του προϊόντος είναι σε εξευτελιστικά επίπεδα χαμηλή, τα τοπικά εργοστάσια δεν το απορροφούν

Με οικονομική καταστροφή απειλούνται οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας στην Ηλεία, καθώς τα κονσερβοποιεία της περιοχής σταμάτησαν την απορρόφηση της παραγωγής τους. Οι αγρότες περιμένουν εδώ και μέρες στην «ουρά» προκειμένου να παραδώσουν τη σοδειά τους, όμως η απορρόφηση γίνεται με το... σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες βιομηχανικής ντομάτας να σαπίζουν στα χωράφια. Σύμφωνα με καταγγελίες παραγωγών τα εργοστάσια δεν παραλαμβάνουν με γοργούς ρυθμούς τη σοδειά τους επειδή έχουν προχωρήσει σε εισαγωγές του προϊόντος, με πολύ χαμηλές τιμές.

Σε ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ, επισημαίνεται ότι «για μία ακόμη χρονιά, οι καλλιεργητές βιομηχανικής ντομάτας του νομού, βλέπουν τον κόπο τους και το βιος τους να πηγαίνει χαμένο. Οι καλλιεργητές ντομάτας, όπως σχεδόν και το σύνολο των παραγωγών αγροτικών προϊόντων, βρίσκονται στο έλεος των εργοστασιαρχών, των μεγαλεμπόρων και των διαφόρων αεριτζήδων, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί οι αγρότες και τη γενικότερη αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζουν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αγοράζουν από τους παραγωγούς τα προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές».

Στην ανακοίνωση τονίζεται το γεγονός ότι φέτος οι εργοστασιάρχες αφού οδήγησαν εκβιαστικά τους παραγωγούς να υπογράψουν συμφωνητικά με τιμές χαμηλότερες από τις περσινές, στη συνέχεια απορροφούν με απελπιστικά αργούς ρυθμούς το προϊόν με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής να σαπίζει στα χωράφια και στα γεωργικά μηχανήματα, που περιμένουν έξω από τα εργοστάσια εδώ και μέρες για να παραδώσουν.

«Ευθύνη για την κατάσταση που οδηγείται ο αγροτικός κόσμος, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που ουσιαστικά με διάφορους τρόπους και μεθόδους υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ για μείωση του αγροτικού πληθυσμού στη χώρα μας και το πέρασμα της παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες καπιταλιστές».

Καταλήγοντας η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, καλεί τους αγρότες να συσπειρωθούν και να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις του αγροτικού κινήματος και να απαιτήσουν: Αμεση παραλαβή του συνόλου της παραγωγής από τα εργοστάσια, αποζημίωση της παραγωγής που έμεινε στα χωράφια και σάπισε, αλλά και επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό της τιμής για να καλυφθεί το κόστος της φετινής παραγωγής και να μείνει ένα λογικό κέρδος στον παραγωγό.

Να σημειώσουμε ότι σήμερα κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Π. Κοσιώνη, θα περιοδεύσει στα εργοστάσια ντομάτας του νομού και θα συνομιλήσει με τους παραγωγούς. Πιο συγκεκριμένα, στις 11 το πρωί, θα επισκεφτεί το εργοστάσιο «Αστερίς» και στις 12 το μεσημέρι, το εργοστάσιο «Πελαργός».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2010-08-12 00:00:00.0)
Κάλεσμα στην αγροτιά (2004-09-17 00:00:00.0)
Σαπίζει απούλητη η ντομάτα (2004-08-26 00:00:00.0)
Σε απόγνωση οι παραγωγοί (2004-06-25 00:00:00.0)
Ερμαια στις ορέξεις των βιομηχάνων (1997-08-29 00:00:00.0)
Μέτρα για τους ντοματοπαραγωγούς του Ηρακλείου (1996-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ