Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ
Απαιτούν αξιοπρεπή λύση!

Στα μπλόκα παρέμειναν και χτες οι ροδακινοπαραγωγοί του νομού Πέλλας, αποκλείοντας κατά διαστήματα την παλιά Εθνική οδό Γιαννιτσών - Εδεσσας. Πολλοί εξέφραζαν την απογοήτευσή τους από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δήλωναν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους για όσο διάστημα οι βιομήχανοι δεν ικανοποιούν το αίτημά τους να δώσουν μια ικανοποιητική τιμή για το βιομηχανικό ροδάκινο. «Δεν παραμένουμε στους δρόμους τέσσερις μέρες τώρα, για να εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας για το ένα λεπτό που δίνουν οι κονσερβοποιοί», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Στο κόμβο του Μαυροβουνίου χτες το μεσημέρι οι αγρότες έκαναν λόγο για εμπαιγμό από μέρους των βιομηχάνων και της κυβέρνησης. Καταδίκαζαν την κυβέρνηση για την ενδοτικότητά της, καθώς με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα δημιούργησε πρόσφορο έδαφος, για να ακολουθήσουν οι βιομηχανίες κομπόστας την τακτική των ωμών εκβιασμών και να επιβάλουν εξευτελιστικές τιμές. Αλλά, πολλοί εξέφραζαν την αντίθεσή τους και στην τακτική που ακολουθούν οι ομάδες παραγωγών, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο να θεωρούν ικανοποιητική την τιμή των 23 λεπτών το κιλό για το βιομηχανικό ροδάκινο, όταν ακόμα και οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες υπολογίζουν το κόστος παραγωγής στα 23 λεπτά το κιλό. Οι περισσότεροι παραγωγοί βιομηχανικού ροδάκινου είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες και αν και φέτος δεν μπορέσουν να εξασφαλίσουν κάποιο εισόδημα κινδυνεύουν τα νοικοκυριά τους με οικονομική κατάρρευση.

Στο μεταξύ, χτες, το απόγευμα οι βιομήχανοι επρόκειτο να συσκεφθούν και θα ανακοίνωναν αν θα δέχονταν την πρόταση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για να αυξήσουν την τιμή αγοράς του βιομηχανικού ροδάκινου από 19 σε 20 λεπτά. Τελικά, η συνάντηση αυτή της Ενωσης Κονσερβοποιών αναβλήθηκε για σήμερα το πρωί, και όπως φαίνεται οι βιομήχανοι που ξεκίνησαν από μία απαράδεκτα χαμηλή τιμή θα θελήσουν να φανούν «γενναιόδωροι», παραχωρώντας τελικά το 1 λεπτό! Τι σημαίνει αυτή η τιμή για τον ροδακινοπαραγωγό; Αν αφαιρεθούν τα έξοδα συνεταιρισμών, μεταφοράς κλπ. τότε είναι ζήτημα αν του μένουν στα χέρια 16 λεπτά. Ακόμη κι αν υπάρξει αύξηση του ειδικού λογαριασμού, του ΛΑΕΚ, όπως υποσχέθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, η τιμή που τελικά θα εισπράξει ο παραγωγός θα είναι κάτω από το κόστος παραγωγής.

Σήμερα οι παραγωγοί θα αναμένουν τις ανακοινώσεις των βιομηχάνων και της κυβέρνησης και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν συσκέψεις για να προσδιορίσουν την περαιτέρω στάση τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ