Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Μελάνι σουπιάς στα πραγματικά προβλήματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Να «σκεπάσουν» και να απομακρύνουν από το κέντρο της προσοχής των λαϊκών στρωμάτων τα οξυμένα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, με μια γενικευμένη και σε μάκρος συζήτηση για τον τρόπο εκλογής του δημάρχου και του νομάρχη, επιχειρούν τα κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που έχουν, άλλωστε, αγαστή συνεργασία στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μια συζήτηση - μελάνι σουπιάς, που θέλουν να αντικατάσταση το διάλογο για την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις ευθύνες που υπάρχουν για την άσκηση αυτής της πολιτικής, την ανάγκη οι πολίτες να καταψηφίσουν τους εκπροσώπους των κομμάτων που ευθύνονται για την υπάρχουσα κατάσταση και να στηρίξουν δημάρχους αγωνιστές, οι οποίοι υποστηρίζουν αιτήματα που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.

Συγκεκριμένα, με τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γραμματέα της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση προσπάθησε να δώσει νέα «τροφή» και να συντηρήσει την επιχείρηση αποπροσανατολισμού που ξετυλίγεται τις τελευταίες μέρες, γύρω από τη σημασία που έχουν οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση. Αυτή η προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος βρήκε άμεση ανταπόκριση τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και το ΣΥΝ, αφού τα δυο κόμματα έσπευσαν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο «διάλογο» που προανήγγειλε ο Β. Μεϊμαράκης, γύρω από τη μορφή του εκλογικού νόμου...

Ετσι την ίδια στιγμή που ο Β. Μεϊμαράκης μετά τη συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή δήλωνε ότι «θεωρούμε ότι είναι ώρα να αποσαφηνίσουμε για το πώς θα πορευτούμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, καλούσε την κυβέρνηση να «τοποθετεί υπεύθυνα», ενώ ο ΣΥΝ διά στόματος του εκπροσώπου του Ν. Βούτση δήλωνε «παρών» στη συζήτηση...

Ουσιαστικά τα τρία κόμματα επικυρώνοντας για μια ακόμη φορά την αγαστή τους συνεργασία στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης και παράλληλα επιχειρώντας να παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό, έριξαν στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, προκειμένου να κρύψουν την πλήρη ταύτισή τους στην πολιτική του ευρωμονόδρομου και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μια πολιτική που, όσο εφαρμόζεται, οδηγεί στην όξυνση των προβλημάτων των λαϊκών στρωμάτων, χωρίς φυσικά να δυσκολεύεται στην εφαρμογή της από τον τρόπο εκλογής του δημάρχου.

Δικομματικός καυγάς

Ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επιδόθηκαν και χτες σε μια ανούσια αντιπαράθεση. Από την πλευρά του ο Β. Μεϊμαράκης, υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να θεωρείται από ορισμένους ότι δεν μπορεί ένας δήμαρχος να κυβερνήσει έναν ΟΤΑ με ποσοστό 41 ή 42%, όταν οι κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν πιο πολύπλοκα και σοβαρότερα προβλήματα, κυβερνούν με τα ίδια ποσοστά. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκλέγεται ο δήμαρχος σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο και οι δημοτικοί σύμβουλοι από ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Απαντώντας ο Ν. Αθανασάκης υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει εγκαίρως δηλώσει την αντίθεσή του» στις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, ενώ πρόσθεσε ότι το κόμμα του «έχει επισημάνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι χώρος προνομιακός για την ανάπτυξη προγραμματικών συγκλίσεων και συνεργασιών και όχι χώρος μικροκομματικών παιχνιδιών, όπως αυτά στα όποια επιδίδεται την τελευταία περίοδο ο κ. Μεϊμαράκης».

Ο Ν. Αθανασάκης ανέφερε επίσης ότι «ορθώς ο κ. Μεϊμαράκης επισημαίνει ότι, η κυβέρνηση οφείλει να ακούει τα κόμματα και τους φορείς», αλλά σημειώνει πως «μέχρι σήμερα δεν το έχει πράξει, ίσως και γιατί, κόμματα και φορείς, όλοι, όπως και οι προσκείμενοι σε αυτήν δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων, διαφωνούν».

Αξιος συμπαραστάτης του δικομματισμού

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ Ν. Βούτσης, μπορεί να ανέφερε ότι «η κυβερνητική παράταξη ράβει ένα εκλογικό κοστούμι στα μέτρα της και ευρύτερα στα μέτρα του δικομματισμού», αλλά έσπευσε να καταθέσει την «άμεση και ενεργητική» συμμετοχή του ΣΥΝ στις διαδικασίες για το νέο εκλογικό νόμο. Συγχρόνως προσφέροντας «χέρι βοηθείας» στην κυβέρνηση επιχείρησε να... πείσει ότι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δε συνδέεται με την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής. «Δεν έχει κανένα νόημα η υποβάθμιση του θέματος και η παραπομπή του στο γενικότερο αγώνα για να αντιμετωπιστούν υπαρκτές προγραμματικές και λειτουργικές αδυναμίες των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», δήλωσε ο Ν. Βούτσης, προκειμένου να στηρίξει και την πολιτική των συνεργασιών που προωθεί ο ΣΥΝ με το δικομματισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ