Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΒΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΣΥ
«Να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις και έργα»
  • «Για τις νέες καταστροφές από τις πλημμύρες φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση
  • 10.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχουν πλημμυρίσει

Να διεκδικήσουν, εκτός από την πλήρη αποζημίωση για τις καταστροφές, και την κατασκευή των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς και πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, καλεί με ανακοίνωσή της τους αγρότες του Τριγώνου, που επλήγησαν από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών, η Γραμματεία Εβρου της ΠΑΣΥ.

Με την ανακοίνωση η Γραμματεία εκφράζει τη συμπαράστασή της στους πληγέντες και τους καλεί να διεκδικήσουν πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου, να συγκρουστούν με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κομμάτων που τη στηρίζουν και να αγωνιστούν μαζί με την ΠΑΣΥ για μια άλλη αγροτική πολιτική, που θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας μας, θα ικανοποιεί τις ανάγκες του λαού μας και θα είναι προς όφελος των αγροτών.

«Και ο τελευταίος αγρότης - τονίζεται στην ανακοίνωση - γνωρίζει ότι το βασικό δίκτυο αντιπλημμυρικής προστασίας του Εβρου σχεδιάστηκε και έγινε τις δεκαετίες του 1950 και 1960 και από τότε μόνο μπαλώματα γίνονται. Αυτό το πεπαλαιωμένο και κακώς συντηρημένο αντιπλημμυρικό δίκτυο αδυνατεί πια να προστατέψει τις περιουσίες των αγροτών. Αυτή είναι η αλήθεια, και για την άσχημη αυτή κατάσταση αποκλειστικά φέρουν την ευθύνη οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το αντιπλημμυρικό πρόβλημα του νομού μας δεν μπορεί να βρει τη λύση του μέσα στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ, πολιτική που έχει ως κεντρικό στόχο τη μείωση της αγροτικής παραγωγής και την απομάκρυνση των μικρομεσαίων αγροτών από τα χωράφια τους. Από αυτή την πολιτική, που μάλιστα από το 2006 θα επιδοτεί τους αγρότες για μη καλλιέργεια, οι αγρότες δεν μπορούν να περιμένουν κονδύλια για επενδύσεις σε έργα και υποδομές στον αγροτικό τομέα», υπογραμμίζεται.

Υποχωρεί η στάθμη των νερών

Χτες, αν και σταδιακά υποχωρούσε η στάθμη των υδάτων του ποταμού Εβρου, στην περιοχή του Πυθίου έσπασε ένα ακόμη ανάχωμα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν μεγάλες εκτάσεις. Στις 2 το μεσημέρι στο σταθμό μέτρησης του Πυθίου τα νερά έφταναν τα 5,24 μέτρα από 5,47 μέτρα που είχαν φτάσει προχτές το βράδυ (όριο επιφυλακής 4,70 - όριο συναγερμού 5,70). Σταδιακά υποχωρούσαν τα νερά και από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τριγώνου. Στην περιοχή του Πυθίου στη θέση Πραγγί έσπασε ανάχωμα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν καλλιέργειες τεύτλων και βαμβακιού σε έκταση τριών χιλιάδων στρεμμάτων. Συνολικά περί τα 10.000 στρέμματα με καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν καλυφθεί με νερό.

Το απόγευμα αποκαταστάθηκε το ανάχωμα που είχε υποχωρήσει στην περιοχή Πετράδων του Δήμου Διδυμοτείχου. Εκτός λειτουργίας παρέμεινε και χτες η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Ορεστιάδας και Δικαίων και η συγκοινωνία διεξάγεται με λεωφορεία του ΟΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ