Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Τζάμπα επενδυτές με κεφάλαιο 15%!

Η κυβέρνηση κλιμακώνει τις προκλητικές επιχορηγήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες

«Γην και ύδωρ» παρέχει στους ιδιώτες η κυβέρνηση προκειμένου να προωθήσει την πολιτική της εισόδου ιδιωτών στον τομέα της ενέργειας, φτάνοντας στο σημείο να ...παρακαλάει για επενδυτικές προτάσεις, προσφέροντας μέχρι και το 50% της επένδυσης. Χτες εκδόθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης η προκήρυξη για ενεργειακές επενδύσεις στο πλαίσιο «προώθηση της διείσδυσης συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), συμπαραγωγής στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, εξοικονόμηση ενέργειας», που υπάγεται στον άξονα «ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας».

Ο ενδεικτικός συνολικός προϋπολογισμός των έργων που πρόκειται να ενισχυθούν με τη συγκεκριμένη προκήρυξη είναι 363 εκατ. ευρώ με δημόσια δαπάνη 136 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό της «αγωνίας» της κυβέρνησης για την επιτυχία της πρόσκλησης που απευθύνει στους ιδιώτες είναι ότι, όπως κομπάζει στη σχετική ανακοίνωση το υπουργείο, «για πρώτη φορά το ποσοστό των απαιτούμενων ιδίων κεφαλαίων ανέρχεται μόλις στο 15% της συνολικής ιδιωτικής συμμετοχής έναντι 30% των προηγούμενων προκηρύξεων για ενεργειακές επενδύσεις». Το δε ποσοστό της επιχορήγησης κυμαίνεται από 30% μέχρι 50%, ανάλογα με την περιοχή, την τεχνολογική κατηγορία και το είδος της επένδυσης. Το κόστος διασύνδεσης έργων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας/Ψύξης σε ηλεκτρικό δίκτυο χρηματοδοτείται με ποσοστό επιχορήγησης 40%-50%, ανάλογα με την περιοχή στην οποία υλοποιείται το έργο και ανάλογα με το μέγεθος του φορέα που το υλοποιεί.

Οι τεχνολογικές κατηγορίες των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της πρόσκλησης είναι, μεταξύ άλλων, εξοικονόμηση ενέργειας σε υφιστάμενες επιχειρηματικές μονάδες, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού - θερμότητας/ψύξης, αιολικά συστήματα, αξιοποίηση βιομάζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ