Σάββατο 20 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΝΑΛΙΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ
Αποδεσμεύονται περιοχές χωρίς δυνατότητα ελέγχου

Συνεχίζονται οι αποδεσμεύσεις θαλάσσιων περιοχών για καταδύσεις, χωρίς ωστόσο το κράτος να έχει τη δυνατότητα πραγματικού ελέγχου, αφού η αρμόδια Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού εξακολουθεί να μη «βουτά» και επαφίεται στις συνεργασίες με άλλους φορείς, κρατικούς ή μη, για τις ενάλιες έρευνες.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, πάντως, γνωμοδότησε υπέρ της εισήγησης που κατέθεσε η Εφορεία για την «απελευθέρωση» των νησίδων Αγίου Λουκά Κύθνου, Καρδιάς Σερίφου, Κάβας Πλακωτού Σερίφου, Δίψας και Αρκιών Ευβοϊκού και σε μία περιοχή στο δήμο Μεγίστης (Καστελόριζο), όπου στο εξής θα επιτρέπονται οι καταδύσεις.

Οι παραπάνω περιοχές ελέγχθηκαν από την αρμόδια Εφορεία και βγήκαν «καθαρές» από αρχαιότητες. Ωστόσο, επιφυλάξεις υπήρξαν στο ΚΑΣ για την περιοχή του Καστελόριζου, η οποία είναι γνωστό ότι βρίθει εναλίων αρχαιοτήτων. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε το δήμο Μεγίστης για αποδέσμευση περιοχών υπέρ των καταδύσεων, ακόμη και για δημιουργία καταδυτικού κέντρου.

Τον περασμένο Ιούλη, η Εφορία Εναλίων έλεγξε την περιοχή και, όπως αναμενόταν, βρήκε «πυκνότητα» εναλίων αρχαιοτήτων, εκτός από μία συγκεκριμένη περιοχή όπου δε βρέθηκαν και εισηγήθηκε την αποδέσμευσή της. Μέλος του ΚΑΣ επέμεινε ότι είναι αδύνατον να ελεγχθεί ένας δύτης που θα θελήσει να περάσει τα νοητά υποθαλάσσια «σύνορα» στην περιοχή και τελικά μειοψήφησε.

Να σημειωθεί ότι οι όροι για την υποβρύχια δραστηριότητα περιλαμβάνονται σε κοινή απόφαση των υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Πολιτισμού από το 2003. Μεταξύ άλλων, η ΚΥΑ προβλέπει πως σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων πρέπει να ειδοποιείται αμέσως η αρμόδια Εφορεία, απαγορεύεται η χρήση ανιχνευτών μετάλλων κ.ά. Με την ΚΥΑ ορίζονταν 128 περιοχές που είχαν ελεγχθεί και επιτράπηκε η υποβρύχια δραστηριότητα, ενώ προβλεπόταν η σταδιακή αποδέσμευση περιοχών ανάλογα με τα αποτελέσματα των ερευνών της Εφορείας Εναλίων.

Στο πλαίσιο αυτής της πρόβλεψης αποδεσμεύτηκαν οι νέες περιοχές, ωστόσο το γεγονός ότι η Εφορεία Εναλίων εξαρτάται από τρίτους για να κάνει τη δουλιά της, δεν αποτελεί μόνο απόδειξη του «ενδιαφέροντος» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και ένα συνεχές «καμπανάκι» κινδύνου γι' αυτήν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ