Σάββατο 20 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Οδηγός στους αγώνες η Εθνική Αντίσταση»

Αγωνιστική και συγκινητική αντιστασιακή εκδήλωση στα Πάνω Σουδενά Δήμου Καλαβρύτων. Με τον επίτιμο δημότη του χωριού Χαρίλαο Φλωράκη

Από τη φετινή εκδήλωση στα Πάνω Σουδενά Καλαβρύτων
Από τη φετινή εκδήλωση στα Πάνω Σουδενά Καλαβρύτων
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η αντιστασιακή εκδήλωση στα Πάνω Σουδενά πριν τον δεκαπενταύγουστο που γίνεται στη μνήμη των Πεσόντων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά της Αντίστασης, για την προκοπή του λαού την περίοδο 1941 - 1949. Πρόκειται για μια εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Καλαβρύτων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Λουσών «ΤΑ ΣΟΥΔΕΝΑ» και το Τοπικό Συμβούλιο του Δημοτικού Διαμερίσματος Ανω Λουσών του Δήμου Καλαβρύτων. Εκδήλωση που αποτελεί θεσμό πια και δίνει την αγωνιστική ιστορία, την ταυτότητα του χωριού.

Ετσι, από νωρίς το πρωί, ασπρομάλληδες αγωνιστές της ΕΑ και του ΔΣΕ ανηφόρισαν από την είσοδο του χωριού για το χώρο της εκδήλωσης, κρατώντας ψηλά τα λάβαρά τους με καμάρι και περηφάνια. Μαζί τους νεότεροι γκριζομάλληδες και νέοι και τα εγγόνια των αγωνιστών, που είναι η ελπίδα και το αύριο των αγώνων, όπως έλεγαν. Τα αντάρτικα και επαναστατικά τραγούδια, μαζί με τα συνθήματα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ, αντηχούσαν βροντερά, δημιουργώντας αγωνιστική ατμόσφαιρα.

Το κλίμα φορτίστηκε ιδιαίτερα, καθώς ακούγονταν τα ονόματα των χωριανών αγωνιστών της Αντίστασης που «έφυγαν» τελευταία. Και η συγκίνηση κορυφώθηκε με την αναφορά στον συγχωριανό Χαρίλαο Φλωράκη, ηγέτη του ΚΚΕ, που ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης κατά την επίσκεψή του στο χωριό στα 1991, με ομόφωνη απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου Ανω Σουδενών.

«Με συγκίνηση και σεβασμό υποδεχόμαστε τους αγωνιστές της ΕΑ και του ΔΣΕ και αντικρίζουμε την Ιστορία έτσι όπως εσείς τη γράψατε με το αίμα και τον αγώνα σας. Με τον ίδιο σεβασμό και σεμνότητα υποκλινόμαστε και απέναντι σε όλους εσάς τους αγωνιστές και αγωνίστριες της ΕΑ και του ΔΣΕ που επιζήσατε, κρατώντας περήφανα ψηλά τη σημαία του αγώνα και συνεχίζετε», θα τονίσει στο χαιρετισμό του ο Χάρης Κωστόπουλος. Ακολούθως, αναφέρθηκε στο ιστορικό του Ολοκαυτώματος των Ανω Σουδενών στις 31.8.1943, καθώς και σ' όλους τους πεσόντες που τα ονόματά τους αναγράφονται στη μαρμάρινη πλάκα που υπάρχει. Ενώ στιγμάτισε την προσπάθεια παραχάραξης αυτής της ολοζώντανης ιστορίας της Αντίστασης. Αναφερόμενος στις σημερινές αρνητικές εξελίξεις, ο ομιλητής θα τονίσει: «Απάντηση στις αντιλαϊκές επιλογές είναι μία, όπως τότε και τώρα: Αντίσταση σε όλες τις πολιτικές που καταδικάζουν εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και την ανέχεια... Οι παρακαταθήκες εκείνου του ηρωικού αγώνα θα μας συνοδεύουν πάντα. Είναι χρέος στους εαυτούς μας και στις νεότερες γενιές να συνεχίσουμε στο ίδιο μονοπάτι. Ούτε βήμα πίσω!»

Στην ομιλία του ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αφού αναφέρθηκε στο έπος της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και στα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης, στάθηκε στις σημερινές εξελίξεις και τα λαϊκά προβλήματα που δημιουργούν οι αντιλαϊκές πολιτικές και στην ανάγκη για τη δημιουργία του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού Μετώπου πάλης του λαού για τη Λαϊκή Εξουσία και Λαϊκή Οικονομία. Ενώ, αναφερόμενος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και στο σημερινό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόνισε πως λειτουργεί ως μέρος του κράτους, εφαρμόζοντας την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική και τις πολιτικές της ΕΕ. Καταλήγοντας, κάλεσε τον κόσμο να βοηθήσει, ώστε να απεγκλωβιστούν μαζικά οι εργαζόμενοι από τα κόμματα του δικομματισμού και τα στηρίγματά τους και να συσπειρωθούν με τις δυνάμεις που στηρίζει το ΚΚΕ για την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των δημοτών και της λαϊκής οικογένειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ