Σάββατο 20 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ - ΚΟΥΡΔΙΚΟ
Ανακωχή με «ευρωπαϊκό» ορίζοντα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΙΖΜΙΡ.--

Προσωρινή ανακωχή ενός μήνα, από την 20ή Αυγούστου έως τις 20 Σεπτέμβρη, κήρυξε το κουρδικό ένοπλο αυτονομιστικό κίνημα της Τουρκίας που έγινε γνωστό ως Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και έχει μετονομαστεί σε Kongra-Gel. Η κίνηση αυτή σημειώθηκε μερικές μέρες μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την οποία αναγνώρισε την ύπαρξη «κουρδικού» προβλήματος - αν και είναι ο ίδιος που λίγες βδομάδες νωρίτερα μίλαγε στους λονδρέζικους Times περί «προβλήματος τρομοκρατίας» -, και σηματοδοτεί έναν έμμεσο, άτυπο «διάλογο» ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η κουρδική αυτονομιστική παράταξη προσβλέπει στην ελέω ένταξης στην ΕΕ διαδικασία «εκδημοκρατισμού» της Τουρκίας για την επίλυση του μειονοτικού. Η εφημερίδα Zaman έγραψε χτες ότι το PKK/Kongra-Gel επρόκειτο να απαιτήσει «διάλογο... παρόμοιο με εκείνον ανάμεσα στην κυβέρνηση της Βρετανίας και τον ΙΡΑ». Αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, επρόκειτο να αποτελέσει το θέμα συνέντευξης Τύπου που επρόκειτο να δώσει στις Βρυξέλλες ο Ζουμπέρ Αϊντάρ εκ μέρους της οργάνωσης.

Περί αυτή τη συνέντευξη Τύπου, όμως, εξελίχθηκε κάτι που έμοιαζε με πράξη από θέατρο του παραλόγου. Οι αρχές του Βελγίου την απαγόρευσαν χτες το μεσημέρι, ενώ οι τουρκικές αρχές απαιτούσαν, σύμφωνα με την Turkish Daily News, τη σύλληψη του Αϊντάρ και την άμεση έκδοσή του στην Τουρκία. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο αίτημα, οι βελγικές αρχές ξεκαθάριζαν ότι ο Αϊντάρουδέποτε εισήλθε στη χώρα: η υπόθεση που έκαναν δημοσιογράφοι είναι ότι το ηγετικό στέλεχος του PKK/Kongra-Gel επρόκειτο να δώσει τη συνέντευξη με τηλεδιάσκεψη μέσω δορυφορικής σύνδεσης με το βουνό Καντίλ του βορείου Ιράκ, όπου φέρεται να στρατοπεδεύει. Η όλη υπόθεση πιστοποίησε πως η Αγκυρα εξακολουθεί να τηρεί την πάγια πολιτική απηνούς καταδίωξης των Κούρδων αυτονομιστών, που αποκαλεί «τρομοκράτες», και μοιάζει εν μέρει να χάλασε μια «βολική» για την κυβέρνηση Ερντογάν συγκυρία.

Πάντως, ακόμη και αυτή η προσωρινή εκεχειρία - που κηρύσσεται μετά από ένα χρόνο σκληρών και σχεδόν καθημερινών αιματηρών συγκρούσεων - αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ειδικό βάρος, αν ληφθούν υπόψη δύο παράλληλες εξελίξεις. Χτες, το Κίνημα για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTH, μετενσάρκωση του άλλοτε DEP) και τα πρόσφατα αποφυλακισμένα στελέχη του Λέιλα Ζάνα, Ορχάν Ντογάν, Σελίμ Σαντάκ και Χατίπ Ντιτσλέ, κάλεσαν το PKK/Kongra-Gel να κηρύξει «άνευ όρων κι επ' αόριστον» εκεχειρία, ώστε να διευκολυνθεί η (υποθετική, και στην καλύτερη περίπτωση) διαπραγμάτευση για πολιτική επίλυση του κουρδικού. Η δεύτερη αφορά τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης, που συνεχίζει να «τραβάει τα χαλινάρια» της Αγκυρας όσον αφορά το ενδεχόμενο επέμβασης του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ στο σχετικό «διάλογο».

  • Αντιτρομοκρατική ομάδα της αστυνομίας συνέλαβε την Πέμπτη δύο αδέλφια στο Ιζμίρ (Σμύρνη) και κατέσχεσε έναν φορητό υπολογιστή και άλλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό που «ανήκε στο ΡΚΚ», ανέφερε χτες η Turkish Daily News.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ