Σάββατο 20 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Διαδηλώσεις και «παζάρια»

Χιλιάδες Σιίτες διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στη συγκρότηση ομοσπονδίας με τις κατοχικές δυνάμεις στη χώρα τους

Associated Press

Χιλιάδες Σιίτες διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στη συγκρότηση ομοσπονδίας με τις κατοχικές δυνάμεις στη χώρα τους
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Οχι σε ομοσπονδιακό Σύνταγμα υπό τις κατοχικές δυνάμεις» ήταν το αίτημα χιλιάδων Σιιτών του Σαντρ Σίτι που διαδήλωσαν χτες μετά την προσευχή της Παρασκευής, εκφράζοντας με δυναμικό τρόπο τη διαφωνία για τις δρομολογούμενες διαδικασίες, αλλά και τις πολύ έντονες πιέσεις που ασκούνται για την οριστικοποίηση του νέου Συντάγματος εντός της προθεσμίας της 22ας Αυγούστου από διπλωμάτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του ΟΗΕ. Και μπορεί χτες να μην υπήρξαν μεγάλες επιθέσεις, ωστόσο το Ιράκ φλέγεται και ο αμερικανικός κατοχικός στρατός επιβεβαίωσε το θάνατο ακόμη τεσσάρων Αμερικανών την Πέμπτη βορείως της Βαγδάτης από αυτοσχέδια βόμβα... Ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ έχει φτάσει πλέον τους 1.859.

Χτες, το παιχνίδι ήταν το «παζάρι». Σύμφωνα με πληροφορίες, ανώτατοι διαπραγματευτές από την πλευρά των σιιτών και των Κούρδων υπαινίσσονται ότι η συμφωνία επί του νέου ιρακινού Συντάγματος μπορεί να επιτευχθεί αρκετές ημέρες πριν από την καταληκτική προθεσμία της Δευτέρας, ωστόσο οι σουνίτες, ο τρίτος «παίκτης» στις διαβουλεύσεις, υποβαθμίζουν τη σχετική πιθανότητα. Πάντως, ΗΠΑ, Βρετανία και ΟΗΕ εντείνουν πλέον τις πιέσεις τους, αποφασισμένοι να «δουν» εμπρόθεσμα το τελικό κείμενο του ιρακινού Συντάγματος.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές καλούνται να συνενώσουν τις διαφωνίες τους επί τριών θεμελιωδών ζητημάτων: φεντεραλισμός, ρόλος του Ισλάμ και διανομή εσόδων από τις φυσικές πηγές του Ιράκ.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εισηγήθηκε τη διενέργεια διεθνούς διάσκεψης για το Ιράκ - χρονικά πριν από το τέλος του 2005 - και παράλληλα έκρινε ότι είναι απαραίτητο να εκπονηθεί χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το ιρακινό έδαφος.

Απαντώντας εμμέσως στην πρόταση Πούτιν, ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Τζον Ρέιντ, με άρθρο του στους «Times» απέκλεισε το ενδεχόμενο καθορισμού χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση των στρατευμάτων της από το Ιράκ, διαβεβαιώνοντας ότι θα μείνουν «μέχρι να γίνει η δουλιά».

Τσάβες: Απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων

Για τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, όμως, τα πράγματα είναι απολύτως σαφή: «Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσυρθούν από το Ιράκ, αν αποσύρουν τα στρατεύματά τους, είμαι σίγουρος ότι θα αποκατασταθεί πολύ σύντομα η ειρήνη σε αυτή τη χώρα» τόνισε ο Τσάβες, παρουσιάζοντας το σχέδιο 2005-2030 της Εταιρίας Πετρελαίων της Βενεζουέλας (PDVSA). Κατά τον Ούγο Τσάβες, το Ιράκ έχει αποθέματα πετρελαίου ύψους 115.000 εκατομμυρίων βαρελιών και αυτό είναι που «προκαλεί τον πόλεμο» από τις ΗΠΑ.

Τέλος, επτά Ιρακινοί έχασαν χτες τη ζωή τους, μεταξύ τους τρεις μαχητές του ιρακινού (σουνιτικού) Ισλαμικού Κόμματος που σκοτώθηκαν από ένοπλους στη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ.

Επίσης άλλοι τέσσερις Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε διαφορετικές επιθέσεις στην περιοχή βόρεια της Βαγδάτης, σύμφωνα με την αστυνομία. Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν κατά την έκρηξη βόμβας σε δρόμο που συνδέει το Τικρίτ με το Μπάιτζι, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία. Ενώ δολοφονήθηκαν ένας δημοτικός σύμβουλος δυτικά του Κιρκούκ και ένας επιχειρηματίας που δούλευε για τους Αμερικανούς στο δρόμο μεταξύ Κιρκούκ και Αούζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ