Σάββατο 20 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ
Να γίνουν οι αερομεταφορές λαϊκή περιουσία

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους της ΟΑ
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους της ΟΑ
Την ανάγκη οι εργαζόμενοι να έρθουν σε ρήξη με τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, που στο βωμό του κέρδους δε διστάζουν να θυσιάσουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές, ανέδειξε ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κατά τη διάρκεια της χτεσινής του περιοδείας στις Οικονομικές Υπηρεσίες και το τμήμα Μηχανογράφησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, στο Ελληνικό, με αφορμή το πρόσφατο αεροπορικό πολύνεκρο δυστύχημα.

Ο Δ. Κουμπούρης τόνισε ότι το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του και η Ευρωπαϊκή Ενωση εντείνουν συνεχώς την επίθεσή τους στα δικαιώματα των εργαζομένων, έτσι ώστε να εξασφαλίζουν όλο και πιο φθηνό εργατικό δυναμικό, να αυξάνουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών, σημείωσε, είναι και το αεροπορικό δυστύχημα, για το οποίο μπορεί να βρεθούν κάποια εξιλαστήρια θύματα. Αλλά κανείς δε θα μιλήσει για το πραγματικό πολιτικό θερμοκήπιο, μέσα στο οποίο ευδοκιμούν τέτοιου είδους επιχειρήσεις, που ξεφύτρωσαν σαν τα μανιτάρια στο όνομα του ιδιωτικού κέρδους, εξουθενώνουν τους εργαζόμενους και κάνουν ελλιπείς ελέγχους.

Υπεύθυνη γι' αυτήν την κατάσταση είναι τόσο η ΕΕ όσο και οι πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ - η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Μια Συνθήκη που επέτρεψε την ελευθερία μετακίνησης του εργατικού δυναμικού, των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών και του κεφαλαίου, προωθώντας την απελευθέρωση των αγορών και δίνοντας τη δυνατότητα στο κεφάλαιο να βάλει χέρι σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως οι μεταφορές. Τεράστιες ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση φέρουν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, συνέχισε, οι οποίες αποδέχονται την «ανταγωνιστικότητα» και προβάλλουν ως λύση την ταξική συνεργασία, στηρίζοντας έτσι το πέρασμα των αντεργατικών πολιτικών.

Για να υπάρξει μια άλλη προοπτική, υπογράμμισε το στέλεχος του ΠΑΜΕ, είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Να οργανώσουν τον αγώνα τους και μαζί με τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις να παλέψουν ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και των φορέων της, να διεκδικήσουν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους. Εμείς, είπε, πιστεύουμε ότι μεταφορές, Υγεία, Παιδεία και στρατηγικοί τομείς της οικονομίας πρέπει να περάσουν στα χέρια του κράτους, να βρίσκονται υπό κοινωνικό έλεγχο, με στόχο να υπηρετούν τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. Μόνο ο εργαζόμενος μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του, κατέληξε.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι εργαζόμενοι ανέφεραν τους προβληματισμούς τους σχετικά με την πορεία της Ολυμπιακής Αεροπορίας, το ρόλο της ΕΕ, τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων και τους τρόπους, με τους οποίους μπορούν να αντιδράσουν στην επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ