Τρίτη 23 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Η σιωπή του Μπέργκμαν

Από την ταινία του Ινγκμαρ Μπέργκμαν «Η σιωπή»
Από την ταινία του Ινγκμαρ Μπέργκμαν «Η σιωπή»
Μια ασπρόμαυρη δραματική ταινία του 1963, η τελευταία ταινία της τριλογίας του Ινγκμαρ Μπέργκμαν με θέμα την πίστη είναι η ταινία «Η σιωπή», που θα προβληθεί απόψε στις 23.00 απ' την «Βουλή - Τηλεόραση».

Πρόκειται για μια αδρή, ισχυρή, σκοτεινή, συμβολική, αλλά και ωμή ρεαλιστική δημιουργία του Σουηδού σκηνοθέτη, που αφηγείται το ταξίδι δυο αδελφών, οι οποίες διασχίζουν μια ξένη χώρα για να φτάσουν στο σπίτι τους. Και οι δύο είναι αποτυχημένες και οι δύο νιώθουν ότι έχουν ναυαγήσει. Η μία είναι ανύπαντρη μητέρα ενός δεκάχρονου αγοριού, η άλλη είναι ομοφυλόφιλη χωρίς μέλλον. Η μία είναι ακόμα αρκετά ελκυστική για να μπορεί να τραβήξει έναν άνδρα και να ζήσει εφήμερες ερωτικές ιστορίες, ενώ η άλλη που θα ήθελε να έχει μια ανθρώπινη επαφή, μια συναισθηματική σχέση, δεν μπορεί να βγει από το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, επειδή δεν αισθάνεται καλά. Το δεκάχρονο αγόρι φεύγει από το ξενοδοχείο, στην ουσία δραπετεύει από τη μητέρα του και τη θεία του και συναντά μια ομάδα νάνων. Η σιωπή που «ένωνε» τις δυο γυναίκες θα ραγίσει, θα γίνει κραυγή απελπισίας, πόνου, παράπονου.

Υστερα από δεκαεφτά χρόνια εργασίας ο Μπέργκμαν κατανόησε ότι η δύναμη μιας ταινίας εξαρτάται από την ανενδοίαστη ειλικρίνεια του δημιουργού και από το κουράγιο του να μην κάνει ούτε βήμα πίσω. Η ταινία διακρίθηκε το 1964 και απέσπασε το βραβείο Guldbagge. Βραβείο καλύτερης ερμηνείας (Ινγκριντ Τούλιν), καλύτερης σκηνοθεσίας (Ινγκμαρ Μπέργκμαν), βραβείο καλύτερης ταινίας. Πρωταγωνιστούν: Ινγκριντ Τούλιν, Γκούνελ Λίντμπλομ, Μπίργκερ Μάλμστεν.

Από το STAR θα μεταδοθεί η ρομαντική κομεντί «Ο γάμος του εραστή μου» σε σκηνοθεσία Ανταμ Σάνκμαν.

Η νεαρή Μέρι Φιόρε είναι μια φιλόδοξη και επιτυχημένη ιδιοκτήτρια ενός γραφείου που αναλαμβάνει γαμήλιες δεξιώσεις, στο Σαν Φρανσίσκο. Στο πελατολόγιό της ανήκουν μόνο οι πλέον πλούσιοι και διάσημοι, παρ' όλα αυτά η Μέρι παραμένει η ίδια πεισματικά ανύπαντρη. Δεν αργεί η στιγμή, που η μοίρα φέρνει στη ζωή της τον γοητευτικό και επιτυχημένο παιδίατρο Στιβ Εντισον. Μετά όμως από μια ρομαντική βραδιά μαζί του, η Μέρι μαθαίνει πως ο Εντι διατηρεί σχέση με τη Φραν, μια καταπιεστική και κακομαθημένη κοπέλα. Η τελευταία είναι και αυτή που προσεγγίζει τελικά τη Μέρι και της αναθέτει να αναλάβει τις προετοιμασίες για το γάμο της με τον Εντι... Παίζουν: Τζένιφερ Λόπεζ, Μάθιου Μακόναχι, Μπρίτζετ Γουίλσον, Κέβιν Πόλακ, Αλεξ Ρόκο (STAR, 22.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ