Τρίτη 23 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Πιλότος εμπορευματοποίησης της Υγείας

Εγκρίθηκε από το ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο η Πολυκλινική γίνεται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου

Στις 27 του περασμένου Ιούλη ο πρωθυπουργός εγκαινίασε την Πολυκλινική. Τώρα τη μετατρέπουν σε πιλότο για την εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Eurokinissi

Στις 27 του περασμένου Ιούλη ο πρωθυπουργός εγκαινίασε την Πολυκλινική. Τώρα τη μετατρέπουν σε πιλότο για την εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας
Στη διεύρυνση της εμπορευματοποίησης της Υγείας - κάτι που είχε ήδη ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ - προχωρεί η κυβέρνηση της ΝΔ και μάλιστα με του «βούλα» της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο άναψε το «πράσινο φως» για την επέκταση του ιδιωτικού τομέα στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, κρίνοντας νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατέθεσε για επεξεργασία στο ΣτΕ το υπουργείο Υγείας και Περίθαλψης με την επωνυμία «Ανώνυμη Εταιρία Μονάδων Υγείας».

Με το Προεδρικό Διατάγματα μεταβάλλεται η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Πρόκειται για μια απόφαση που εγκαθιδρύει έμμεση μορφή ιδιωτικοποίησης στο χώρο της Υγείας, η οποία εκτιμάται ότι θα επεκταθεί στο μέλλον και θα γίνει καθεστώς για τα δημόσια νοσοκομεία.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η μετατροπή του προσώπου δημόσιου δικαίου σε ιδιωτικού δικαίου δεν είναι αντίθετη με τις συνταγματικές επιταγές. Στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ αναφέρεται ότι ναι μεν εγκαθιδρύονται όροι ιδιωτικής οικονομίας στο χώρο της Υγείας, αλλά υπό τις εγγυήσεις που παρέχει η κρατική εποπτεία. Ετσι, με το «γαϊτανάκι» της κρατικής εποπτείας ανοίγει ο χώρος της Υγείας για το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Στη γνωμοδότηση του ΣτΕ αναφέρεται ότι «το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία "Ανώνυμη Εταιρία Μονάδων Υγείας" αποτελεί δημόσια επιχείρηση, εφόσον ο ιδρυτικός αυτού νόμος προβλέπει ότι λειτουργεί χάριν του δημόσιου συμφέροντος, κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, το δε κράτος ασκεί επ' αυτού αποφασιστική επιρροή»!

Το μετοχικό κεφάλαιο ορίζεται στο ποσόν των 10 εκατομμυρίων ευρώ, θα καλυφθεί από το υπουργείο Υγείας και το ποσόν αυτό διαιρείται σε 100 ισόποσες μετοχές που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο. Το υπουργείο Υγείας έχει δικαίωμα μεταβίβασης μετοχών σε ποσοστό 49% σε φορείς του δημοσίου τομέα και ιδίως σε οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

Ουσιαστικά, με πιλότο τη λειτουργία της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού ετοιμάζει ένα ευρύτερο σχέδιο «για τη διαχείριση των μονάδων Υγείας» κατά «τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας».

Τέλος, στην απόφασή του το ΣτΕ επισημαίνει ότι το νέο νομικό πρόσωπο έχει «ως σκοπό την επιδίωξη κερδοφορίας προς όφελος των μετόχων, πλην η αναφορά αυτή δε μεταβάλλει το χαρακτήρα του ως άνω νομικού προσώπου ως δημόσιας επιχείρησης, εφόσον η έννοια της κερδοφορίας, μη ταυτιζόμενη με αυτή της κερδοσκοπίας, αναφέρεται ενώ πιο κάτω αναφέρεται στην επιδίωξη δημιουργίας οικονομικών δυνατοτήτων για την επίτευξη δημόσιων σκοπών»!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ