Τρίτη 23 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
7ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Δικομματικές κολακείες και άφθονες εξαγγελίες
  • Στην περιοχή που έχουν καταδικάσει στη φτώχεια, οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έταξαν για άλλη μια φορά, αλλά στα πλαίσια της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας
  • Ανακοίνωση - καταγγελία της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ

Τα χωριά μαραζώνουν από την εγκατάλειψη στην περιοχή της Ηπείρου, τη φτωχότερη επαρχία της Ευρώπης, σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία της Eurostat
Τα χωριά μαραζώνουν από την εγκατάλειψη στην περιοχή της Ηπείρου, τη φτωχότερη επαρχία της Ευρώπης, σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία της Eurostat
Την ευκαιρία για άφθονες εξαγγελίες περί της ανάπτυξης της Ηπείρου, προσαρμοσμένες στα «πλαίσια της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας» για την παραπέρα αύξηση των κερδών του κεφαλαίου που υπηρετούν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έδωσε το 7ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα από 19 μέχρι 21 Αυγούστου.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη της Ηπείρου, στο χαιρετισμό που απεύθυνε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Κώστας Αλυσσανδράκης σημείωσε, ανάμεσα στα άλλα, πως η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που βάζει πάνω από όλα την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη του κεφαλαίου, αδιαφορεί για τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, ξεκληρίζει την αγροτιά και εξαφανίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από την άλλη, με χρήματα του ελληνικού λαού φτιάχνει δρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια και τα χαρίζει στο μεγάλο κεφάλαιο για χρήση και εκμετάλλευση. Μόνη διέξοδος είναι η λαϊκή συσπείρωση, η αντίσταση και η πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που εφαρμόζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ως πιστοί εντολοδόχοι της ΕΕ και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Η κυβέρνηση διά του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, αφού έκανε λόγο για τη θέση της Ηπείρου ως «πύλης εισόδου στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια», περιορίστηκε στην αναφορά για την κατασκευή της Ιόνιας οδού. Ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητα, στο πλαίσιο του οποίου, όπως είπε, έχουν εγκριθεί 470 επιχειρηματικά σχέδια με τη συναίνεση και της προηγούμενης κυβέρνησης. «Το στοίχημα για την ελληνική οικονομία είναι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η νέα εποχή στις δομές του κράτους και της οικονομίας», συμπλήρωσε...

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Παπαχρήστου πρόβαλε... τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ στην (ανύπαρκτη) ανάπτυξη της Ηπείρου και αναφέρθηκε στα... έργα του ΠΑΣΟΚ που έχουν βγάλει την Ηπειρο, όπως είπε, από την απομόνωση (Εγνατία, Λιμάνι Ηγουμενίτσας, Ρίο -Αντίρριο).

Στα ίδια πλαίσια κινήθηκαν και τα πορίσματα από τον πρόεδρο του Συνεδρίου, τα οποία, σημειώνεται, δεν τέθηκαν στους συνέδρους για έγκριση... Πέρα από την αναφορά στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, τα πορίσματα εκθειάζουν την... επιχειρηματικότητα που πρέπει να αναπτυχθεί στην Ηπειρο και τη στήριξη της πολιτικής αξιολόγησης των πανεπιστημίων και των νοσοκομείων, ενώ δεν έλειψαν οι σοβινιστικές αλυτρωτικές φωνές για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.

Αξιοσημείωτο είναι η απουσία φορέων των πόλεων της Ηπείρου όπως των εργατικών κέντρων, καθώς και οι καταγγελίες της «Ηπειρωτικής Συσπείρωσης» για τη διαδικασία προετοιμασίας του συνεδρίου, που ανάγκασε τα μέλη της να παραιτηθούν από τα όργανα του Συνεδρίου.

Παρεμβαίνοντας με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Το 7ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο έδωσε ακόμη μια ευκαιρία στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ να επαναλάβουν κολακείες για τους Ηπειρώτες και άφθονες εξαγγελίες για την ανάπτυξη της Ηπείρου. Ομως κανείς από τους δύο δεν αναρωτήθηκε για τα αίτια της υπανάπτυξης παρά το πασίδηλο γεγονός ότι παρόμοιες εξαγγελίες και χρηματοδοτήσεις, κοινοτικές ή μη, δεν κατόρθωσαν να βγάλουν την Ηπειρο από τη μιζέρια.

Ο λαός της περιοχής δεν πρέπει να έχει αυταπάτες ότι οι κατευθύνσεις της ΕΕ για δημιουργία διευρωπαϊκών δικτύων που θα στηρίξουν τη διείσδυση του δυτικοευρωπαϊκού, αλλά και του ελληνικού κεφαλαίου στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων. Τα ιδεολογήματα για επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα τελικό στόχο έχουν την ακόμη πιο στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Η ΕΠ Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής σε συσπείρωση, αντίσταση και πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που εφαρμόζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ