Τρίτη 23 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος

Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής για αυτούς που «έπεσαν» στο Μπλόκο της Κοκκινιάς

ΛΕΠΙΔΗΣ

«Μ' αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας!» βροντοφώναξε την περασμένη Κυριακή η Κοκκινιά, τιμώντας την ηρωική θυσία των εκατοντάδων αγωνιστών που έπεσαν στο μπλόκο των Γερμανοφασιστών και των ντόπιων συνεργατών τους στις 17 Αυγούστου του 1944. Από τότε πέρασαν 61 χρόνια, αλλά η πόλη και οι άνθρωποί της δεν ξεχνούν... Πώς να ξεχάσουν άλλωστε τους γονείς, τα αδέρφια, τους συγγενείς, τους φίλους, τους γείτονες, όλους αυτούς που πάλευαν για την ειρήνη και τη λευτεριά και γι' αυτόν τους τον αγώνα έγιναν μάρτυρες και θύματα στη Μάντρα, στην Οσία Ξένη, στα Αρμένικα και σ' άλλες γωνιές της πόλης... Πώς να ξεχάσουν, όταν οι στόχοι και τα ιδανικά εκείνου του αγώνα παραμένουν ακόμα και σήμερα αδικαίωτοι, όταν ο ιμπεριαλισμός συνεχίζει να μακελεύει τους λαούς;

Οι εκδηλώσεις τιμής κορυφώθηκαν το πρωί της περασμένης Κυριακής. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία της Οσίας Ξένης, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη και ακολούθησαν ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων.

Στο ιστορικό της ηρωικής εκείνης μέρας αναφέρθηκε στην ομιλία της η Αφροδίτη Στρίγκου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ, η οποία τόνισε ότι ο αγώνας για τα ίδια ιδανικά συνεχίζεται και σήμερα. «Οι πληγές δεν έκλεισαν ακόμα γιατί τις ξύνουν με τα βρόμικα νύχια τους οι εκάστοτε κυβερνήσεις», είπε ξεκινώντας την ομιλία της η Δέσποινα Κρομμυδάκη, πρόεδρος του Σωματείου Θυμάτων Κατοχής «Ο Φοίνικας», που επέμεινε επίσης στον εμπαιγμό της ηρωικής γενιάς της Αντίστασης από τις κυβερνήσεις και στον αποκλεισμό της διδασκαλίας της ιστορίας της Αντίστασης από τα σχολεία. Σ' αυτό το θέμα αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του και ο Αντώνης Αντωνίου εκ μέρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής ΕΑΜικής Αντίστασης.

«Καμιά θυσία, κανένας αγώνας για ειρήνη και λευτεριά δεν πάει χαμένος... Κανένα σκοτάδι, όσο αδιαπέραστο κι αν φαίνεται, δεν είναι παντοτινό», υπογράμμισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, αφού τόνισε ότι όλα τα παλικάρια, όλοι οι αγωνιστές και αγωνίστριες «είναι εδώ», γιατί «δεν ξεχνάμε κανέναν», «δεν ξεχνάμε ότι και σήμερα ο ιμπεριαλισμός γεννά πολέμους». Πρόσθεσε τέλος ότι «πολέμους δε θα γεννά εκείνη η κοινωνία που θα εξασφαλίζει σε όλους δουλιά, παιδεία, που θα καταργήσει την εκμετάλλευση».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ, εκπρόσωποι του Προέδρου της Δημοκρατίας, της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης κ.α. Επίσης, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, η Ελπίδα Παντελάκη και ο Γιάννης Πατσιλινάκος, βουλευτές του ΚΚΕ, πλήθος εκπροσώπων της τιμημένης γενιάς της Εθνικής Αντίστασης, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων, συλλόγων και σωματείων της Νίκαιας και ευρύτερα του Πειραιά, του κινήματος ειρήνης, ο πρέσβης της Κύπρου Γεωργής Γεώργιος, αντιπροσωπεία του αδελφοποιημένου Δήμου Κάτω Πολυμηδίων Κύπρου κ.ά.

Οι συγκεντρωμένοι, κρατώντας τα τιμημένα λάβαρα της Αντίστασης, εκατοντάδες πικέτες με τα ονόματα των πεσόντων, κόκκινα γαρίφαλα, αλλά και τις κόκκινες σημαίες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ξεκίνησαν, συνοδευόμενοι από την μπάντα του δήμου, αγωνιστική πορεία στο Γ΄ Νεκροταφείο. «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ ο δρόμος των λαών», «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός», βροντοφώναξαν. Εφτασαν μέχρι το κενοτάφιο όπου βρίσκονται οι ήρωες του Μπλόκου και άλλοι αγωνιστές της περιόδου 1941-'44 και σε μια σεμνή εκδήλωση έγινε προσκλητήριο νεκρών και κατατέθηκαν στεφάνια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ (2015-01-03 00:00:00.0)
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ (2014-10-16 00:00:00.0)
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ (2014-10-04 00:00:00.0)
Μια ζωή ηρωικούς αγώνες για το λαό (2010-06-16 00:00:00.0)
Με σημαίες, πανό και συνθήματα (2004-03-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ