Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στον εισαγγελέα η διαφήμιση των «Black Devil»

Στον εισαγγελέα παραπέμφθηκαν τελικά οι εταιρίες «ΤΟΜΠΑΚΟ ΚΙΟΣΚ ΕΛΛΑΣ» και «MEDIA MASTER AE» γιατί δε συμμορφώθηκαν με την απόφαση του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας της Ενωσης Διαφημιστικών Εταιριών Ελλάδας (ΕΔΕΕ) για άμεση απόσυρση της διαφήμισης των τσιγάρων με την επωνυμία «Black Devil». Πρόκειται για τη διαφήμιση - πρόκληση με την οποία «συστήθηκαν» στους καπνιστές τα εν λόγω τσιγάρα ολλανδικής προέλευσης με κεντρικό «σύνθημα» ...«τώρα το μαύρο κυκλοφορεί ελεύθερα», αφήνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ να εννοηθεί ότι επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Ο γενικός γραμματέας καταναλωτή είχε ζητήσει από το αρμόδιο συμβούλιο της ΕΔΕΕ να μεριμνήσει για την απόσυρση της διαφήμισης, πράγμα το οποίο και έκανε το συμβούλιο αποφασίζοντας την άμεση απόσυρσή της από όλα τα Μέσα στα οποία εμφανίζεται. Το Συμβούλιο έκρινε ότι η διαφήμιση αντιβαίνει βασικές αρχές του κώδικα διαφημίσεων σύμφωνα με τις οποίες οι διαφημίσεις πρέπει να δημιουργούνται με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και να μην κλονίζουν την εμπιστοσύνη του κοινού στη διαφημιστική λειτουργία, καθώς και τα άρθρα περί ευπρέπειας και περί αλήθειας. Ωστόσο, η επιχείρηση και η εταιρία που ανέλαβε τη διαφημιστική προβολή των συγκεκριμένων τσιγάρων δε συμμορφώθηκε.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί πως παρά το ότι με αφορμή τη συγκεκριμένη διαφήμιση κινήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες, αυτό δεν αποενοχοποιεί ούτε μπορεί να αποτελέσει για τους αρμοδίους άλλοθι για το γεγονός ότι τα Μέσα Ενημέρωσης βρίθουν από διαφημίσεις που αντιβαίνουν κανόνες περί αλήθειας, ευπρέπειας κ.ο.κ. αλλά ουδείς ευαισθητοποιείται...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ