Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕΝΕΣΕΣ
Στη «σέντρα» κυβέρνηση και Σκότλαντ Γιαρντ

Ψεύτες και Μπλερ με μία λέξη...

Associated Press

Ψεύτες και Μπλερ με μία λέξη...
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Χριστουγεννιάτικο δώρο θα είναι το πόρισμα της ανεξάρτητης Επιτροπής Παραπόνων της βρετανικής αστυνομίας, η οποία χτες δεσμεύτηκε ότι θα ολοκληρώσει έως τα τέλη του έτους το επίσημο πόρισμα για την εν ψυχρώ δολοφονία του 27χρονου Βραζιλιάνου Ζαν Τσαρλς ντε Μενέσες στο μετρό του Στόκγουελ, ένα μήνα πριν, στις 22 του Ιούλη.

Ωστόσο, το πόρισμα της Επιτροπής Παραπόνων δε θα δοθεί στη δημοσιότητα έως ότου ολοκληρωθούν όλες οι νομικές και πειθαρχικές διαδικασίες, σύμφωνα τουλάχιστον με εκπρόσωπο της ανεξάρτητης υπηρεσίας, καθώς είναι πιθανή η παραπομπή των εμπλεκόμενων αστυνομικών συνεπώς πρέπει να τηρηθούν οι πρέπουσες διαδικασίες... Που δεν τηρήθηκαν φυσικά στην περίπτωση του ντε Μενέσες.

Παράλληλα, η δικαστική έρευνα επί της δολοφονίας του Βραζιλιάνου - ο οποίος θεωρήθηκε «τρομοκράτης» και δέχτηκε επτά σφαίρες στο κεφάλι και μία στην πλάτη από ειδική ένοπλη μονάδα με πολιτικά - ανεστάλη, κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας, έως τις 23 του Φλεβάρη του 2006, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Βραζιλίας στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από κοινού με τους δύο απεσταλμένους της κυβέρνησης της Βραζιλίας, δρ. Βάγκνερ Γκονσάλβες, αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα της Βραζιλίας, και δρ. Μάρσιο Περέιρα Πίντο Γκαρσία, υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Δικαιοσύνης, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι δεν υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης δολοφονίας του Μενέσες από Βρετανούς αξιωματούχους. Δήλωσε ωστόσο «συγχυσμένος» από τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων αναφορικά με τις συνθήκες της δολοφονίας του ντε Μενέσες οι οποίες έχουν ανατρέψει όλη την επίσημη εκδοχή της Σκότλαντ Γιαρντ.

Την ίδια στιγμή, συγγενείς του θύματος εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν την απαίτησή τους για διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας και ζητούν από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, να διασφαλίσει ότι θα οδηγηθούν οι υπαίτιοι στη Δικαιοσύνη. Ζητούν επίσης την παραίτηση του αρχηγού της Σκότλαντ Γιαρντ, σερ Ιαν Μπλερ, όμως η κυβέρνηση Μπλερ εξακολουθεί να τον στηρίζει.

Σφοδρές αντιδράσεις της μουσουλμανικής κοινότητας

Στο μεταξύ, ένα άλλο παράπλευρο θύμα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», οι μουσουλμανικές κοινότητες, προκλήθηκε για άλλη μία φορά. Αφορμή ήταν ντοκιμαντέρ του BBC για τις κοινότητες των μουσουλμάνων στη Βρετανία, με αφορμή τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις και απόπειρες στο Λονδίνο. Το ντοκιμαντέρ έχει προκαλέσει σάλο και ισλαμιστικές οργανώσεις το επικρίνουν ως «φιλο-ισραηλινή προπαγάνδα και οδηγία δίωξης των μουσουλμάνων».

Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ της εκπομπής «Πανόραμα», που ισχυρίστηκε ότι οι ηγεσίες των μουσουλμάνων στη Βρετανία αφήνουν τα εξτρεμιστικά στοιχεία με την ιδεολογία των φανατικών του Πακιστάν «να επηρεάζουν σε υπερβολικό βαθμό τον κόσμο τους».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου Μουσουλμάνων της Βρετανίας, την «ομπρέλα για 400 μουσουλμανικές οργανώσεις», που παροτρύνει τα μέλη του να είναι διαφορετικά από τους εβραίους και τους χριστιανούς, οι οποίοι βασίζονται σε «άρρωστες κοινωνίες».

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μουσουλμάνων της Βρετανίας, σερ Ιγκμπάλ Σακρανί, στην επιστολή διαμαρτυρίας του προς το γενικό διευθυντή του BBC, Μαρκ Τόμσον, χαρακτηρίζει το επίμαχο ντοκιμαντέρ «φιλο-ισραηλινή προπαγάνδα, που αποβλέπει να διχάσει τους μουσουλμάνους της Βρετανίας».

Τέλος, ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ, σύμφωνα με τους «Τάιμς», ζήτησε από την κυβέρνηση να αυξήσει τον ετήσιο προϋπολογισμό της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας κατά 150 εκατομμύρια λίρες, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες τώρα υποχρεώσεις της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι έρευνες της Σκότλαντ Γιαρντ για τις βομβιστικές επιθέσεις και απόπειρες μαζί με την 24ωρη φρούρηση στόχων στην αγγλική πρωτεύουσα στοιχίζουν 500.000 λίρες, περίπου 700.000 ευρώ τη μέρα. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Σκότλαντ Γιαρντ χρειάζεται να ενισχυθεί τώρα με άλλους πεντακόσιους αστυνομικούς, καθώς 1.000 αστυνομικοί τη μέρα, με 12ωρη, μάλιστα, βάρδια, απασχολούνται στις έρευνες για την τρομοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ