Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τέλειωσε η προγραμματισμένη, και περιορισμένη, αποχώρηση

Ισραηλινός στρατός εισβάλλει σε συνοικισμό εποίκων

Associated Press

Ισραηλινός στρατός εισβάλλει σε συνοικισμό εποίκων
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΖΕΝΙΝ.-

Ολοκληρώθηκε, αργά χθες βράδυ, και η εκκένωση των δύο τελευταίων εποικισμών, από τους τέσσερις που είχε προγραμματιστεί να εγκαταλειφθούν στη Δυτική Οχθη. Αν και τα ισραηλινά ΜΜΕ είχαν καλλιεργήσει μιαν εκρηκτική ατμόσφαιρα, οι συγκρούσεις μεταξύ εποίκων και στρατιωτών ήταν πολύ μικρότερης εμβέλειας από ό,τι αναμενόταν, τόσο χθες όσο και συνολικά.

Ισχυρές δυνάμεις Ισραηλινών στρατιωτών και αστυνομικών προχώρησαν στο εσωτερικό των εποικισμών Χόμες και Σανούρ, νωρίς χθες το πρωί. Αφού ξεπέρασαν τα λιγοστά εμπόδια (λάδι στους δρόμους, πρόχειρα οδοφράγματα κλπ.), απομάκρυναν, μετά από αρκετή ώρα, και αφού δέχτηκαν τις επιθέσεις των ελάχιστων εποίκων που είχαν απομείνει με αλεύρι, ντομάτες, αυγά και άλλα μαγειρικά υλικά, απομάκρυναν τους πάντες με κοντέινερ και λεωφορεία, με τη βοήθεια και λιγοστών δακρυγόνων.

Αργά το απόγευμα, και οι δύο εποικισμοί είχαν ερημώσει, σημαίνοντας την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων και πολιτών από τους 21 εποικισμούς της Λωρίδας της Γάζας και τους 4 της Δυτικής Οχθης. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων 10 ημερών θα έχει ολοκληρωθεί και η κατεδάφιση όλων των κατοικιών που υπήρχαν στους εποικισμούς, οπότε θα παραδοθεί ο έλεγχός τους στους Παλαιστινίους. Αξίζει, πάντως, να υπενθυμιστεί ότι στη Δυτική Οχθη υπάρχουν άλλοι 120 εποικισμοί με 450.000 εποίκους.

Χθες, ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Σιμόν Πέρες επιβεβαίωσε ότι στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκονται και οι εργασίες ανέγερσης 17 νέων κοινοτήτων στην περιοχή της ερήμου Νεγκέβ και στη Γαλιλαία, όπου θα στεγαστεί η πλειοψηφία των 8.500 εποίκων που απομακρύνθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας. Σε κάθε οικογένεια θα δοθεί αποζημίωση 30.000 δολαρίων, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα αγοράς γης σε προνομιακές τιμές.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, όπως αναμενόταν άλλωστε, δέχτηκε, χθες, τα συγχαρητήρια του Προέδρου Μπους για το «θάρρος που επέδειξε». Αντίθετα, η Παλαιστινιακή Αρχή έλαβε «συστάσεις» να προχωρήσει σε «μια αποτελεσματική κυβέρνηση, που θα μπορεί να δώσει τις εγγυήσεις ασφαλείας που δικαίως ζητά το Ισραήλ». Παρ' όλα αυτά, η παλαιστινιακή ηγεσία επέμεινε, χθες, να ζητά από την Ουάσιγκτον να «παρέμβει για την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας και την εφαρμογή του οδικού χάρτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ