Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πιέζουν για συναίνεση οι ΗΠΑ

Νέα τριήμερη παράταση στη Βουλή για να συζητήσει το «σχέδιο Συντάγματος», ενώ οι σουνίτες δέχονται αφόρητες πιέσεις να το αποδεχτούν

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ασφυκτική πίεση ασκεί η Ουάσιγκτον στους εκπροσώπους της σουνιτικής κοινότητας προκειμένου να άρουν τις ενστάσεις τους και να υποστηρίξουν το «σχέδιο Συντάγματος» που κατατέθηκε στη Βουλή και θέτει, κατά τα λεγόμενα των κατακτητών, «τα θεμέλια του νέου δημοκρατικού Ιράκ». Υπ' αυτές τις συνθήκες, το «σχέδιο Συντάγματος του ελεύθερου Ιράκ» συζητείται, από χτες, στη Βουλή, που έλαβε νέα τριήμερη παράταση για την παροχή της τελικής ψήφου της.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποίησε τους σουνίτες «να διαλέξουν ανάμεσα στην ελευθερία και στο καθεστώς βίας», αφού, πρώτα, χαρακτήρισε το «σχέδιο Συντάγματος» «εκπληκτικό γεγονός». Ο Αμερικανός πρέσβης, Ζαλμάι Κχαλιζάντ (ο οποίος είχε ενεργό ανάμειξη στις διαβουλεύσεις), υπενθύμισε στους σουνίτες ότι «δεν μπορούν όλα να γίνονται μόνο με το δικό τους τρόπο ειδάλλως να αποχωρούν από διαδικασίες». Επίσης, έχοντας ιδία άποψη του κειμένου, στου οποίου άλλωστε τη σύνταξη συμμετείχε, εκτίμησε ότι το «σχέδιο» αποτελεί «σύνθεση της ισλαμικής παράδοσης με τις πανανθρώπινες αξίες».

Οπως και να έχει, ο σιίτης πρόεδρος της συντακτικής επιτροπής υποστήριζε, χτες, ότι οι τρεις μέρες είναι, «πιθανότατα», ανεπαρκείς για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες των σουνιτών και προέβλεπε ότι το «σχέδιο» θα υπερψηφιστεί μόνο από τη σιιτική και κουρδική κοινοβουλευτική πλειοψηφία πριν τεθεί σε δημοψήφισμα τον Οκτώβρη. Με βάση δηλώσεις και πληροφορίες, οι διαφωνίες επικεντρώνονται σε 2 συγκεκριμένα άρθρα, που αναφέρονται στον χαρακτήρα της μελλοντικής ομοσπονδίας και στον τρόπο διαχείρισης του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας, στον ακριβή ορισμό της θέσης του ισλαμικού νόμου στη νομοθεσία και στο διαχωρισμό των εξουσιών του Προέδρου, του πρωθυπουργού και του προέδρου του Κοινοβουλίου.

Οπως ανέφεραν αραβικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο επίμαχο άρθρο για τους πετρελαϊκούς πόρους αλλά και τα κοιτάσματα αερίου (που βρίσκονται σε κουρδικές και σιιτικές περιοχές), τονίζεται ότι «η διαχείρισή τους καθώς και τα έσοδά τους θα αποτελούν προϊόν συνεργασίας μεταξύ της κεντρικής εξουσίας και των τοπικών κυβερνήσεων». Αυτό σημαίνει ότι η σουνιτική κοινότητα, στης οποίας τις περιοχές δεν υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα, δε θα έχει ισχυρό «λόγο» σε όλα αυτά.

Κατά αρκετούς σουνίτες αξιωματούχους, το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό που μπορεί κάλλιστα να προκαλέσει βαθύ διχασμό μεταξύ των ιρακινών κοινοτήτων με ανυπολόγιστες συνέπειες. Οσον αφορά στο έτερο ζήτημα της οριοθέτησης του ρόλου του ισλαμικού νόμου, και ιδιαίτερα σε σχέση με το χαρακτηρισμό του Ιράκ ως «ισλαμικού» πλην όχι αραβικού κράτους, αντιρρήσεις έχουν όχι μόνο οι σουνίτες αλλά και αρκετοί Κούρδοι.

Στόχος πάντα κατακτητές και συνεργάτες

Καμικάζι αυτοκτονίας εξερράγη, χτες το μεσημέρι, σε κέντρο συντονισμού του αμερικανικού και ιρακινού στρατού στην πόλη Μπαακούμπα. Σκοτώθηκαν 7 άτομα και τραυματίστηκαν 20. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται 1 Αμερικανός στρατιώτης και 1 Αμερικανός εργολάβος έργων, όπως και 5 Ιρακινοί στρατιωτικοί, ενώ μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν και 9 Αμερικανοί στρατιώτες.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης στη Νότια Βαγδάτη από όλμους και 1 ακόμη στη Φαλούτζα. Τέλος, πέπλο σιωπής καλύπτει τις συνεχιζόμενες, όπως φαίνεται, κατοχικές επιχειρήσεις στο Ταλ Αφάρ, όπου έχουν εξαπολυθεί καταιγιστικοί βομβαρδισμοί τα τελευταία 24ωρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αραβικές αντιδράσεις για σχέδια διαμελισμού (2007-09-28 00:00:00.0)
Αναζωπύρωση της ενδοκοινοτικής θρησκευτικής βίας (2006-07-11 00:00:00.0)
Από τη νέα παρωδία στον εμφύλιο; (2005-10-23 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι πιέσεις καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα (2005-10-14 00:00:00.0)
Αρον άρον για το «Σύνταγμα» (2005-08-23 00:00:00.0)
Κάλπες - παρωδία... δίχως αύριο (2005-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ