Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αισιοδοξεί η Ουάσιγκτον για ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία

ΛΙΣΑΒΟΝΑ-ΡΑΦΑ.-

Ορατή περισσότερο από ποτέ είναι σήμερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, μια τελική ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. Την αισιοδοξία του Κλίντον συμμερίστηκε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Μπάρακ, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση, χωρίς να γίνει, όμως, κανένα σχόλιο για τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν, χτες, στο μεθοριακό φυλάκιο της Ράφα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων αστυνομικών.

Πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης αλλά και της έμφασης, που πρέπει να δοθεί στις τελικές διαπραγματεύσεις, έχουν τόσο η ισραηλινή όσο και η παλαιστινιακή ηγεσία, κατά την άποψη του Μπιλ Κλίντον. Ο Αμερικανός Πρόεδρος απέφυγε να υιοθετήσει, τουλάχιστον ανοιχτά, τη γνωστή ισραηλινή θέση, που εξέφρασε στη συνάντησή τους ο Εχούντ Μπάρακ, περί κωλυσιεργιών εκ μέρους της παλαιστινιακής ηγεσίας. Αρκέστηκε να ανακοινώσει μια νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή από τη Μαντλίν Ολμπράιτ, την επόμενη βδομάδα, καθώς και μια νέα συνάντησή του με τον Γιασέρ Αραφάτ μέσα στις επόμενες βδομάδες.

Την ίδια ώρα, στις ισραηλινές φυλακές οδηγούνταν νεαρός Παλαιστίνιος, του οποίου η σύλληψη έγινε αφορμή για το ξέσπασμα συγκρούσεων στο μεθοριακό φυλάκιο της Ράφα, που χωρίζει το Ισραήλ από την Αίγυπτο. Μετά από ανταλλαγές δακρυγόνων, λαστιχένιων σφαιρών, πετρών αλλά και πυροβολισμών στον αέρα, η ένταση αποκλιμακώθηκε. Ο ισραηλινός στρατός δεν προέβη σε κανένα σχόλιο και αρκέστηκε να επαναλάβει ότι τον τελικό λόγο για τις άδειες εισόδου στην Αίγυπτο από τα μεθοριακά περάσματα έχει το Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ