Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μετά την αποχώρηση, νέες εισβολές

Παλαιστινιακή αστυνομία καταφθάνει στις εκκενωθείσες περιοχές

Associated Press

Παλαιστινιακή αστυνομία καταφθάνει στις εκκενωθείσες περιοχές
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ.-

Ούτε λίγες ώρες δε διήρκεσε το κλίμα «ευφορίας», που Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επεδίωξαν να καλλιεργήσουν τις τελευταίες μέρες με αφορμή τη διαδικασία εκκένωσης 25 εποικισμών σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη. Η ένταση κλιμακώθηκε κατακόρυφα μετά την εισβολή Ισραηλινών στρατιωτών, με πολιτικά ρούχα, στον προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκαρέμ, όπου μετά από σφοδρή ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν 5 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένα στέλεχος της «Τζιχάντ». Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μπροστά στα έντρομα μάτια πολλών μικρών Παλαιστινίων που έπαιζαν στο δρόμο.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την εισβολή, τονίζοντας ότι επρόκειτο για καταζητούμενους που ευθύνονται για την επίθεση αυτοκτονίας στη Νετάνια, τον Ιούλη. Ισραηλινοί αξιωματούχοι επέρριψαν την ευθύνη στην Παλαιστινιακή Αρχή που δεν έχει καταφέρει να «ελέγξει τους τρομοκράτες». Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία ότι υποσκάπτει την προσπάθεια ηρεμίας και επανάληψης των συνομιλιών. Κάλεσε, όμως, τις παλαιστινιακές οργανώσεις να μην απαντήσουν.

Η έκκλησή του δεν έγινε αποδεκτή. Στελέχη της «Τζιχάντ», περιστοιχισμένα από μασκοφόρους ενόπλους της οργάνωσης, έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο Κχαν Γιούνις, της Λωρίδας της Γάζας, απειλώντας με αντίποινα. Είχαν προηγηθεί παρελάσεις ενόπλων της «Χαμάς», της «Τζιχάντ» και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, στην πόλη της Γάζας, ως έκφραση πανηγυρισμών για την ολοκλήρωση της ισραηλινής αποχώρησης. Αργά το βράδυ, 2 ρουκέτες από τη Γάζα έπληξαν το νότιο Ισραήλ χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

Τα πνεύματα ήταν οξυμένα, ήδη, από το βράδυ της Τετάρτης, όταν ένας Παλαιστίνιος μαχαίρωσε θανάσιμα έναν νεαρό Εβραίο σπουδαστή θεολογίας και τραυμάτισε ελαφρότερα ένα συνάδελφό του στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Η είδηση αυτή συνέπεσε με την εντολή που έδωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός για προσάρτηση επιπλέον παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Οχθη, πέριξ της Ιερουσαλήμ, προκειμένου να ανεγερθεί το τείχος και να συμπεριληφθεί σε αυτό το μεγάλο εποικιστικό μπλοκ του Μάαλε Αντουμίμ.

Το κλίμα βάρυνε ακόμη περισσότερο όταν ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από το νότιο Λίβανο έπληξε περιοχή κοντά στο χωριό Μαργκαλιότ χωρίς να προκαλέσει θύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ