Σάββατο 11 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν κρύβουν τη χαρά τους οι ΗΠΑ

Επιστολές Κλίντον σε Σημίτη, Ετσεβίτ

Ο Λευκός Οίκος έσπευσε πρώτος και καλύτερος να εκφράσει την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να χορηγήσει στην Τουρκία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, κατά τη Διάσκεψη Κορυφής του Ελσίνκι. «Είναι μια ευπρόσδεκτη απόφαση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο Μάικλ Χάμερ. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Κλίντον είχε ευχηθεί «ξεκάθαρα και μεγαλόφωνα» να αποδεχτούν οι Ευρωπαίοι την υποψηφιότητα της Αγκυρας, κατά την επίσκεψή του τον περασμένο μήνα στην Τουρκία, με την ευκαιρία της Διάσκεψης Κορυφής του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπ. Κλίντον είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπ. Ετσεβίτ και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορία που μετέδωσε το τουρκικό κανάλι NTV, του συνέστησε να αποδεχτεί η Αγκυρα την πρόσκληση και να μεταβεί ο Ετσεβίτ στο Ελσίνκι. Το κανάλι ανέφερε ότι η τηλεφωνική συνομιλία Κλίντον - Ετσεβίτ έγινε λίγο μετά τη συνομιλία που είχε ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ στις 16.00-16.30 με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Ο Κλίντον συνέστησε στον Ετσεβίτ να αποδεχτεί την πρόταση και παρατήρησε, σύμφωνα με το NTV, ότι «μπορεί να υπάρξουν περιθώρια βελτίωσης του προσχεδίου του τελικού ανακοινωθέντος». Το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι ανέφερε επίσης ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έστειλε επιστολές στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Τούρκο ομόλογό του Μπουλέντ Ετσεβίτ, στην οποία εξήρε τις προσπάθειες για διάλογο των δύο πλευρών, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες αυτές μπορούν να συνεχιστούν και στο πλαίσιο της ΕΕ. Σύμφωνα με το NTV, οι επιστολές έφθασαν στην Αθήνα και την Αγκυρα, χτες το πρωί.

Εγκώμια από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δέχτηκε με ικανοποίηση την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να χορηγήσει στην Τουρκία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας. «Αν και δεν είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πιστεύουμε ότι η διεύρυνση είναι εσωτερική υπόθεση της ΕΕ, όπως, πάντως, έχει επανειλημμένα δηλώσει ο Πρόεδρος Κλίντον, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Τουρκίας. Ετσι, είμαστε ικανοποιημένοι που η ΕΕ αποφάσισε ότι η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα, που προορίζεται να ενταχθεί στην Ενωση με βάση τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιούνται για όλες τις υποψήφιες χώρες. Γι' αυτό τα νέα που ακούσαμε από το Ελσίνκι είναι καλά» τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζ. Φόλεϊ. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί με κολακευτικά λόγια για τη στάση της κυβέρνησης Σημίτη, λέγοντας ότι «η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ έπαιξε σημαντικό ρόλο στις σημερινές διαβουλεύσεις». Φρόντισε μάλιστα να προλάβει αρνητική στάση της Τουρκίας και επικαλούμενος... πληροφορίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε ότι «η Τουρκία δεν έχει απορρίψει την προσφορά της ΕΕ, απλά αναζητά διευκρινίσεις και γι' αυτό το λόγο ο κ. Σολάνα και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ μεταβαίνουν στην Αγκυρα».

Από κοντά ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο οποίος τηλεφώνησε χτες από το Ελσίνκι στον Τούρκο ομόλογό του Σ. Ντεμιρέλ για να του πει ότι «όλη η Ευρώπη είναι ικανοποιημένη για το ιστορικό βήμα που έκανε η Τουρκία στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας Κατρίν Κολονά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ