Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΕΒ
Κλιμακώνουμε την επίθεση...
  • Γ. Αλογοσκούφης: Θα συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό έργο και το 2006
  • Οδ. Κυριακόπουλος: Αισιόδοξα μηνύματα στην οικονομία...

Η κλιμάκωση της συνδυασμένης επίθεσης κυβέρνησης - κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών κατακτήσεων και το 2006 θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αυτό προκύπτει τόσο από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος έστειλε μήνυμα στις επιχειρήσεις ότι η φιλομονοπωλιακή πολιτική θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο, όσο και από τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, μετά το τέλος της μεταξύ τους συνάντησης. Ο Οδ. Κυριακόπουλος μίλησε για «αισιόδοξα μηνύματα» στην οικονομία. Αλογοσκούφης και Κυριακόπουλος συναντήθηκαν χτες ενόψει της κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού του 2006, αλλά και της πρωθυπουργικής ομιλίας στη ΔΕΘ. Για το ίδιο θέμα ο υπουργός συναντήθηκε και με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, ενώ το πρωί είχε συνεργασία με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η σκλήρυνση της πολιτικής της κυβέρνησης προκύπτει και από την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται από την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει επίδομα για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, γενικώς και αορίστως δήλωσε ότι «αν υπάρχουν περιθώρια θα τα εξαντλήσουμε». Η επιχειρηματολογία, πάντως, που ανέπτυξε για το συγκεκριμένο θέμα, μάλλον επιβεβαιώνει την άποψη ότι για την κυβέρνηση δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα. Ετσι χαρακτήρισε «μύθο» τους ισχυρισμούς ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου ενισχύει τα κρατικά έσοδα. Οπως είπε, ό,τι κερδίζεται από τον ΦΠΑ - από την αυξημένη τιμή του πετρελαίου - χάνεται από τη μείωση της κατανάλωσης... Θέση η οποία όμως ελέγχεται για την ακρίβειά της. Ο ίδιος υπενθύμισε μάλιστα ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης του φόρου πετρελαιοειδών, επειδή η ΕΕ είναι αρνητική σε μια τέτοια αντιμετώπιση, ενώ εξάντλησε την κυβερνητική παρέμβαση μόνο στο θέμα της μείωσης του ειδικού φόρου του πετρελαίου θέρμανσης στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο - για τους χειμερινούς μήνες - κάτι που γίνεται παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος κάλυψε το άγριο κερδοσκοπικό παιγνίδι των επιχειρηματιών, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει θέμα κερδοσκοπίας από τις επιχειρήσεις, αποδίδοντας τη μεγάλη αύξηση των τιμών παραγωγού στη βιομηχανία στην άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου... Δεν απέκλεισε, τέλος, την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων, σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2005. Οικουμενική και διαταξική διάσταση εξάλλου στο θέμα των αυξήσεων στα καύσιμα έδωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ο οποίος δήλωσε ότι «το πρόβλημα του πετρελαίου μας επηρεάζει όλους...».

Κυβέρνηση - ΣΕΒ

Ο Γ. Αλογοσκούφης, μετά το τέλος των συναντήσεων με ΣΕΒ και ΓΣΕΒΕΕ, φρόντισε να υπενθυμίσει ότι η επίθεση κατά των λαϊκών κατακτήσεων, έκφραση της οποίας αποτελεί το πρόγραμμα καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο. «Η κυβέρνηση - ανέφερε συγκεκριμένα - έχει σχέδιο για την οικονομία, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη», καθώς και ότι «η οικονομία (δηλαδή, οι επιχειρηματίες) ανταποκρίνεται θετικά στο σχέδιό μας και στις πρωτοβουλίες που πήραμε τον τελευταίο χρόνο». Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας, αν και, όπως επισήμανε, χρειάζονται πολλές προσπάθειες (συνέχιση δηλαδή των πολιτικών σκληρής λιτότητας) ακόμα για να αντιμετωπιστούν οι πληγές της οικονομίας, τις οποίες πληγές απέδωσε στο παρελθόν... Για να καταλήξει ότι «οι προσπάθειες βέβαια θα συνεχιστούν και το 2006 με ένα πρόγραμμα εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα». Απολύτως σαφής ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, πολιτική η οποία στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ στήριξε την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «αισιόδοξα μηνύματα» στην οικονομία, ειδικά στα έσοδα από τον τουρισμό και το ρυθμό ανάπτυξης, τον οποίο προσδιόρισε κοντά στο 3,5%. Περιμένοντας προφανώς την εξαγγελία νέων φιλο-επιχειρηματικών μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης, δήλωσε ότι μετά τη ΔΕΘ και την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού θα προβούμε σε περισσότερα σχόλια...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιθανή «μια διαφορετική πραγματικότητα» απέναντι στη Ρωσία (2022-10-11 00:00:00.0)
Στρώνουν το έδαφος για νέα μέτρα... (2006-05-04 00:00:00.0)
Νέες αξιώσεις λόγω... υγρών καυσίμων (2004-10-14 00:00:00.0)
Συνέχεια αντιλαϊκών σεναρίων (2004-09-21 00:00:00.0)
Υποκριτική ομολογία (2001-06-08 00:00:00.0)
Στα όρια του '91 οι διεθνείς τιμές (2000-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ