Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσική «αποκάλυψη» στην Πάτμο

Η Μαρία Φαραντούρη
Η Μαρία Φαραντούρη

«Η θεία αποκάλυψη της μουσικής», τιτλοφορείται το 5ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής της Πάτμου, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον μαέστρο Αλκη Μπαλτά. Το φεστιβάλ (3-11/9) περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις:

Στις 6 αντί για τις 8 Σεπτεμβρίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, θα γίνει η συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη, με ελληνικά και ξένα θρησκευτικά τραγούδια (Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, νέγρικα και άλλα).

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

3/9: Η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία, υπό τον Μιχάλη Μακρή, θα ψάλει βυζαντινούς ύμνους. 4/9: Η πολυφωνική χορωδία «Corale Polifonica di Grottaferrata» της ομώνυμης μονής και πόλης, έξω από τη Ρώμη, της οποία ο δήμος αδελφοποιήθηκε με το Δήμο Πάτμου, θα αποδώσει βυζαντινούς ύμνους, όπως ψέλνονται από τον 11ο αιώνα μέχρι σήμερα στο ιταλικό μοναστήρι, και ιταλική μπαρόκ θρησκευτική μουσική. 5/9: Θα ερμηνευτούν: Εκκλησιαστική μουσική από ορατόρια και όπερες για γυναικείες φωνές, από τις αοιδούς Σοφία Κυανίδου και Ειρήνη Καράγιαννη (πιάνο Δημήτρης Γιάκας, βιόλα Ηλίας Σδούκος). Θρησκευτικά έργα για σόλο ακορντεόν (Χρήστος Ζερμπίνος) και το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής (διεύθυνση Ιάκωβος Κονιτόπουλος). Στη συναυλία αυτή, τα έργα «Αγρυπνία» του Χρήστου Ζερμπίνου και «Αδουσιν Οδύνην» του Ιάκωβου Κονιτόπουλου θα παρουσιαστούν σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση.7/9: Η Κρατική Ορχήστρα Κύπρου θα ερμηνεύσει έργα Μιχαηλίδη, Χάιντν, Μότσαρτ, Μέντελσον. Μετέχει η υψίφωνος Ελπινίκη Ζερβού, διευθύνει ο Macej Zoltowski. 10/9: Το Σύνολο Εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών συμπράττει με τη Δημοτική Χορωδία Καλύμνου, στο έργο του Δ. Γούζιου «Βυζαντινή Ραψωδία» για σόλο τσέλο και ορχήστρα, με τον συνθέτη στο τσέλο. Η ΚΟΑ και η Δημοτική Χορωδία Καλύμνου θα παρουσιάσουν το έργο του Γ. Χατζηθεοδώρου «Ωδή εις την Αποκάλυψιν», σε διεύθυνση Γ. Χατζηθεοδώρου. 11/9: Η «Camerata Concertone» (ορχήστρα εγχόρδων από το Καζαχστάν) με τη γυναικεία χορωδία της Κορίνθου «Opus Femina» θα ερμηνεύσουν έργα Καλομοίρη, Αδάμη, Τσαλαχούρη, Sagatov, Τενίδη, Schubert. Ο συνθέτης Βασίλης Τενίδης, σε παγκόσμια πρώτη, θα παρουσιάσει το έργο του «Μέγα Παρακλητικόν», με συμμετοχή παιδιών, ορχήστρα, χορωδία και την υψίφωνο Ελπινίκη Ζερβού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ