Κυριακή 4 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ»
Η μεγάλη εποποιία του σοβιετικού λαού «ζωντανεύει»

Από την επόμενη Κυριακή, 11/9, ο «Ριζοσπάστης» ξεκινά τη διανομή της πιο γνωστής, και πλέον τεκμηριωμένης, επικής τηλεοπτικής σειράς ντοκιμαντέρ με τίτλο «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» (πρωτότυπος τίτλος «Ο άγνωστος πόλεμος»), που θα ολοκληρωθεί σε 20 ωριαία DVD!

Πρόκειται για μια σημαντική προσφορά, όχι μόνο γιατί η συγκεκριμένη σειρά αποτελεί ένα διαχρονικό τεκμήριο μνήμης, γνώσης και αλήθειας για τον πρωτεύοντα και αναντικατάστατο ρόλο της ΕΣΣΔ στη νίκη επί του φασισμού, που δεν πρέπει να λείψει από κανένα λαϊκό σπίτι, αλλά και γιατί η συγκυρία - 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη - προσδίδει σε αυτό το ντοκουμέντο και ένα ακόμη χρέος: Τη συμβολή στον αγώνα ενάντια στην παραχάραξη και διαστρέβλωση της Ιστορίας από τον ιμπεριαλισμό και τους κάθε είδους απολογητές του. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως το Ανατολικό Μέτωπο δεν ήταν ένα «επεισόδιο» του πολέμου, αλλά ο αντικειμενικός σκοπός του: Η εξαφάνιση του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στον κόσμο.

Η σειρά «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» αναβιώνει, μέσα από επίκαιρα της εποχής, σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, συνεντεύξεις κλπ., το Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο των λαών της ΕΣΣΔ ενάντια στο χιτλερικό φασισμό, ο οποίος ξεκίνησε την επίθεσή του με μιαν ισχυρότατη πολεμική μηχανή στις 22 Ιούνη 1941, καθώς και τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ανατολικό Μέτωπο. Ηταν η μέρα που ξεκινούσε ουσιαστικά η αρχή του τέλους του ναζισμού, το οποίο θα ερχόταν στις 5 Μάη του 1945. Μέχρι τότε, δεκάδες εκατομμύρια Σοβιετικών στρατιωτών και πολιτών θα θυσιαστούν για την υπεράσπιση της σοσιαλιστικής πατρίδας και την απελευθέρωση της Ευρώπης.

Η σειρά γυρίστηκε τη 10ετία του '70 από τα κεντρικά στούντιο ντοκιμαντέρ της ΕΣΣΔ, σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρία παραγωγής «Air time International Inc.», με αφηγητή τον γνωστό Αμερικανό ηθοποιό, Μπαρτ Λάνκαστερ. Η «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» ήταν, αφ' ενός, μια ευκαιρία να γνωρίσει και το κοινό της Δύσης, κυρίως των ΗΠΑ, αυτόν τον αγώνα, ο οποίος ήταν «εξαφανισμένος» για τις νεότερες γενιές και, αφ' ετέρου, να «απαντήσει» στην άλλη ανάλογη σειρά, αγγλο-αμερικανικής παραγωγής, με τίτλο «Ο κόσμος στον πόλεμο», η οποία ουσιαστικά παραμόρφωνε την Ιστορία και υπερκάλυπτε το ρόλο των ΗΠΑ. Ηταν, μάλιστα, τόσο κραυγαλέα η διαστρέβλωση, που οι σοβιετικές αρχές αρνήθηκαν τελικά να συνεργαστούν στην παραγωγή της.

Στην «ακμή», λοιπόν, του «Ψυχρού Πολέμου», με τον ιμπεριαλισμό να έχει ήδη «φορτώσει», σε μεγάλα τμήματα της συλλογικής μνήμης της Δύσης, 30 χρόνια συκοφαντίας και ψεύδους για το σοσιαλισμό, ξεκινά η συνεργασία του Κεντρικού Στούντιο Ντοκιμαντέρ της Μόσχας με την ομάδα κινηματογραφικών παραγωγών και σκηνοθετών των ΗΠΑ, για τη δημιουργία της σειράς. Επικεφαλής των 13 Σοβιετικών σκηνοθετών και ο παραγωγός της σειράς από τη σοβιετική πλευρά ήταν ο Ρομάν Καρμέν και από αμερικανικής πλευράς, ο παραγωγός και σκηνοθέτης, Ισαάκ Κλέινερμαν. Στο σενάριο θα συνεργαστεί ως σύμβουλος ο βραβευμένος Αμερικανός δημοσιογράφος, Χάρισον Σάλισμπουρι. Αξίζει να σημειωθεί πως το οπτικοακουστικό υλικό της σειράς, όχι μόνον είναι πρωτογενές, στην «καρδιά» των μαχών, αλλά στοίχισε ακριβά σε ανθρώπινες ζωές: Μόνο το Κεντρικό Στούντιο Ντοκιμαντέρ της Μόσχας είχε 250 μάχιμους καμέραμαν στο μέτωπο, οι 50 από τους οποίους δεν επέστρεψαν ποτέ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ