Κυριακή 4 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αφύσικες καταστροφές

Γρηγοριάδης Κώστας

«Οι καταστροφές που προκαλούνται από φαινόμενα όπως ο τυφώνας "Κατρίνα" χαρακτηρίζονται φυσικές καταστροφές. Είναι, όμως, πολύ αφύσικες, καθώς προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα...

...Ο συνδυασμός της άναρχης οικιστικής ανάπτυξης με την αδιάκοπη άντληση πετρελαίου έκαναν το Δέλτα του Μισισιπή να βρίσκεται ένα μέτρο χαμηλότερα από ό,τι ήταν πριν από έναν αιώνα».

Αυτά έγραφε τις προάλλες η αμερικανική εφημερίδα «Δε Νιου Γιορκ Τάιμς». Κι έχει δίκιο, όταν χαρακτηρίζει τις καταστροφές αφύσικες. Επιχειρεί, όμως, να αποκρύψει τις βαθύτερες και πραγματικές αιτίες, όταν ρίχνει τις ευθύνες στην «ανθρώπινη δραστηριότητα». Η «άναρχη οικιστική ανάπτυξη» και η «αδιάκοπη άντληση πετρελαίου» είναι αποτέλεσμα, πρώτα και κύρια, της καπιταλιστικής οργάνωσης και ανάπτυξης της κοινωνίας των ΗΠΑ. Μιας κοινωνίας, της οποίας υπέρτατη... αξία και βασικός μοχλός εξέλιξης είναι το κεφαλαιοκρατικό κέρδος και όλα όσα αυτό συνεπάγεται. Αλλωστε, στην ίδια ακριβώς αιτία οφείλονται και όλα όσα φριχτά διαβάζουμε και βλέπουμε τις μέρες αυτές. ΄Η, μήπως, αμφιβάλλει κανείς πως υπάρχουν στις ΗΠΑ όλα τα αναγκαία μέσα (υποδομές, επιστήμη, τεχνική, κράτος, κλπ.), ώστε φυσικά φαινόμενα, σαν τον τυφώνα «Κατρίνα», να μην προκαλούν ούτε ένα θάνατο; Τούτο προϋποθέτει, όμως, ότι όλ' αυτά υπηρετούν το λαό και όχι την ελάχιστη μειοψηφία των κεφαλαιοκρατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ