Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
«Φαρμακερό» προσχέδιο νόμου

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας και προβλέπει την κατάργηση της υπάρχουσας λίστας, αλλά ταυτόχρονα και τη δημιουργία της νέας λίστας των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, που θα τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου οι ασφαλισμένοι

Χρειάζεται η δημιουργία ενός κρατικού φορέα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας και διάθεσης δωρεάν φαρμάκου, σύμφωνα με ιατρικά παραπεμπτικά, χωρίς λίστα της μιας ή της άλλης μορφής
Χρειάζεται η δημιουργία ενός κρατικού φορέα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας και διάθεσης δωρεάν φαρμάκου, σύμφωνα με ιατρικά παραπεμπτικά, χωρίς λίστα της μιας ή της άλλης μορφής
«Φαρμακερές» διατάξεις για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους περιέχει το προσχέδιο νόμου που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας και φέρει τον τίτλο «Μεταρρύθμιση του Συστήματος Φαρμακευτικής Περίθαλψης». Στο προσχέδιο νόμου κωδικοποιούνται σε δέκα άρθρα οι εξαγγελίες που έκανε η κυβέρνηση πριν ένα περίπου χρόνο (22/11/2004).

Το φάρμακο αντιμετωπίζεται ως «επένδυση για την υγεία και την ευημερία των πολιτών» που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου και ιδιαίτερα των πολυεθνικών. Η δημοσιοποίηση του προσχεδίου συνοδεύτηκε με φιλολαϊκές κορόνες για την απαλλαγή των δικαιούχων από τους περιορισμούς της λίστας και τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις. Ωστόσο καθιερώνεται και μια άλλη λίστα, εκείνη των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) που δε θα συνταγογραφούνται από τους γιατρούς και θα τα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι.

Επιπλέον μελλοντικά η κυβέρνηση δεν αποκλείει - εκτός από τα ΜΗΣΥΦΑ - να πληρώνουν στο ακέραιο τις τιμές των φαρμάκων ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων που θα ξεπερνούν κάποια εισοδηματικά κριτήρια. Να καταβάλουν δηλαδή και το 75% - εκτός από το 25% που καταβάλουν κατά βάση σήμερα ως συμμετοχή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες υπήρξε τέτοια πρόταση, ενώ ειδικός που συμμετείχε στη σύνταξη του νομοσχεδίου όταν ρωτήθηκε από το «Ρ» αν μελλοντικά θα πληρώνουν 100% τα φάρμακα ορισμένες κατηγορίες που έχουν «ψηλά εισοδήματα» είπε: «Δεν έχω απάντηση σε αυτό το ερώτημα».

Με αυτές τις αναδιανομές η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί ως κοινωνικά ευαίσθητη απέναντι σε περιθωριοποιημένες από την πολιτική της κοινωνικές ομάδες, ενώ υπόσχεται και επιστροφές χρημάτων ανά ιδιοσκεύασμα προς τα ασφαλιστικά ταμεία από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Η επιστροφή υπολογίζεται μέσω κάποιων μαθηματικών εξισώσεων με ορισμούς διαφόρων τιμών, που έχουν ως στόχο τη ρύθμιση της αγοράς ανάμεσα σε όσους εμπλέκονται στο λεγόμενο κύκλωμα του φαρμάκου. Πάντως μέχρι τώρα αυτοί οι μαθηματικοί τύποι είναι διαφορετικοί απ' αυτούς που έδωσαν πριν ένα χρόνο, γεγονός που δείχνει πόσο επισφαλείς είναι οι υποσχόμενες επιστροφές.

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται άρθρο για την κατάργηση της θεώρησης συνταγών, που όμως για να εφαρμοστεί προϋποθέτει ένα ολοκληρωμένο σύστημα μηχανοργάνωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν προβλέπεται για το άμεσο μέλλον, οπότε και αυτή η εξαγγελία δείχνει να παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Επίσης προβλέπεται ότι τα φάρμακα υψηλού κόστους, που μέχρι σήμερα χορηγούνται από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων σε εξωτερικούς ασθενείς, θα διατίθενται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Σύμφωνα με υπολογισμούς των ειδικών, η επιλογή αυτή θα αυξήσει το κόστος αυτών των φαρμάκων κατά 30-35%.

Ακόμα το σχέδιο νόμου προβλέπει τη χορήγηση συνταγών που θα καλύπτουν 30 ημέρες θεραπείας - αντί μέχρι ενός συγκεκριμένου αριθμού εμβαλαγίων (κουτιών) - ενώ στα χρόνια νοσήματα επεκτείνεται η χρήση επαναλαμβανόμενης συνταγής.

Εναν από τους μοχλούς για την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων αποτελεί ο «Οργανισμός Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας» που θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και - μεταξύ των άλλων - θα συντάσσει οδηγίες «για τη χρήση νέων και υπαρχόντων θεραπευτικών παρεμβάσεων», που «θα βασίζονται στην τεκμηριωμένη ιατρική και θα περιλαμβάνουν κοινωνικοοικονομικά κριτήρια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μονιμοποιούνται και διευρύνονται τα τεράστια βάρη που φορτώνονται στο λαό (2018-01-04 00:00:00.0)
Ο καθένας «γιατρός» του εαυτού του και... τα έξοδα δικά του (2017-01-12 00:00:00.0)
120 νέα σκευάσματα στη λίστα των ΜΗΣΥΦΑ (2014-07-25 00:00:00.0)
Ολοταχώς στα σούπερ μάρκετ τα φάρμακα (2014-01-25 00:00:00.0)
Ερχονται νέες περικοπές φαρμάκων (2008-07-29 00:00:00.0)
«Φαρμακερές» οι αποφάσεις της κυβέρνησης (2004-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ