Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Δουλιά μέχρι τελικής πτώσης

Πέντε εργατικά «ατυχήματα» καταγράφτηκαν στο τμήμα διατροφής μέσα σ' ένα μήνα

«Κρίσιμη» και «επικίνδυνη» για το προσωπικό του τμήματος Διατροφής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, χαρακτηρίζει την κατάσταση με έγγραφό της η Επόπτρια της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, Μαρία Κυπράκη, μετά και τα συνεχόμενα εργατικά ατυχήματα που σημειώθηκαν ιδιαίτερα ύστερα από την επιδημία που εκδηλώθηκε στις 20/7/05 και μολύνθηκαν ασθενείς και προσωπικό από το μικρόβιο της σαλμονέλας. Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα, δούλευαν συνεχώς, διπλοβάρδιες και πέραν του ωραρίου τους έως και τη 1:00 μ.μ., προκειμένου να βοηθήσουν στην εκτέλεση των εργασιών και της καθαριότητας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ψυχολογική και ψυχική κόπωση, είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν πέντε εργατικά ατυχήματα το τελευταίο διάστημα.

Η ψυχολογική και ψυχική κόπωση, έχει να κάνει και με την ασφυκτική πίεση των ελεγκτικών μηχανισμών τόσο του νοσοκομείου αλλά και των... φοιτητών του τμήματος διαιτολογίας που, αντί να εκπαιδεύονται στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης, υποχρεώνονται καθημερινά από τον προϊστάμενό τους Κλεόβουλο Σοφοκλή να παρακολουθούν τους εργαζόμενους (!)

Συγκεκριμένα στο έγγραφο καταγγέλλεται ότι στις 21/7 σημειώθηκε λιποθυμικό επεισόδιο υπαλλήλου από υπερβολική κόπωση, ψυχολογική πίεση και υψηλές θερμοκρασίες, μέσα στο τμήμα διατροφής. Στις 25/7 στην απογευματινή βάρδια, σημειώθηκε πτώση μιας λαντζέρισσας, η οποία μεταφέρθηκε στην ορθοπεδική κλινική του ΠΑΓΝΗ. Στις 19/8, κατά την πρωινή βάρδια, τραπεζοκόμος, τραυματίστηκε με αποτέλεσμα να υποστεί θλαστικό τραύμα στο δάκτυλο με κάταγμα εγγύς φάλαγγας. Στις 29/8 μια ακόμη εργαζόμενη, τραπεζοκόμος, τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της εργασίας της. Μάλιστα αμέσως μετά τις πρώτες βοήθειες, η εργαζόμενη αναγκάστηκε να επιστρέψει στην εργασία της παρά τους αφόρητους πόνους. Στις 30/8 στην πρωινή βάρδια μια ακόμη τραπεζοκόμος είχε λιποθυμικό επεισόδιο λόγω της υπερβολικής ψυχολογικής και σωματικής φόρτισης.

Για όλα αυτά τα προβλήματα, η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, στις 2 Σεπτέμβρη με νέο της έγγραφο, προς τον διοικητή του νοσοκομείου, καταγγέλλει τη διοίκηση για την απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζει τις καταγγελίες της Επιτροπής. Επίσης, επισημαίνει το γεγονός ότι, ενώ γνωρίζει τα προβλήματα δεν προχωράει στην επίλυσή τους, αλλά επιρρίπτει ευθύνες στους εργαζόμενους παραπέμποντάς τους ακόμα και στον εισαγγελέα.

Η Επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας του Νοσοκομείου ζητά άμεση θεσμοθετημένη συνάντηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και πρώτ' απ' όλα εκείνο των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό, μέτρα προστασίας υγιεινής και ασφάλειας για το προσωπικό στο τμήμα διατροφής. Για την επικίνδυνη λειτουργία του αποτεφρωτή, την ανάγκη να προσληφθεί Γιατρός Εργασίας από το νοσοκομείο, την επικίνδυνη λειτουργία των μηχανημάτων νηματικής ροής, μέτρα ακτινοπροστασίας, απομάκρυνση των υλικών που περιέχουν αμίαντο κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ