Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στον «αέρα» προγράμματα και συμβασιούχοι Δήμων
  • Η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση
  • ΔΑΣ - ΟΤΑ: Μόνος ασφαλής δρόμος οι ταξικοί αγώνες

Στον «αέρα» βρίσκονται μια σειρά από ασκούμενες από τους Δήμους αρμοδιότητες («Σχολικοί Φύλακες», «Βοήθεια στο σπίτι», Δημοτική Αστυνομία και Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών), που ξεκίνησαν ως επιδοτούμενα, από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, προγράμματα, αλλά και οι χιλιάδες συμβασιούχοι που απασχολούνται σε αυτές τις υπηρεσίες.

Κατά την προχθεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΚΕ με τον πρωθυπουργό, ο τελευταίος αρκέστηκε να δηλώσει αόριστα ότι ισχύουν όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης που αφορούν οικονομικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης. Τη δήλωση αυτή ανέλαβε να αποσαφηνίσει στους εκπροσώπους της ΚΕΔΚΕ, ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε μαζί τους. Συγκεκριμένα, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό όσες συμβάσεις σχολικών φυλάκων και ατόμων με ειδικές ανάγκες μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Πέραν τούτου ουδέν.

Ολα τα υπόλοιπα ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα. Για τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», παιδικοί σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης κλπ.), συμφωνήθηκε ΚΕΔΚΕ και υπουργείο να ολοκληρώσουν μέχρι το Νοέμβρη μια προσπάθεια, ώστε να υπάρξει παράταση της χρηματοδότησής τους από κοινοτικούς πόρους. Πράγμα που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση αυτές οι αρμοδιότητες θα πάρουν μια μικρή παράταση ζωής και στη συνέχεια ή θα εφαρμόζονται στη βάση της ανταποδοτικότητας ή θα καταργηθούν.

Για το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας, υπουργείο και ΚΕΔΚΕ θα ξανασυζητήσουν σε νέα συνάντηση τους μετά από δύο βδομάδες.

Για τα 2.500 προγράμματα που χρηματοδοτούνταν έως τώρα από το Γ` ΚΠΣ και αφορούν 8.500 εργαζόμενους, συγκροτήθηκε κοινή επιτροπή, προκειμένου να καταλήξει σε πρόταση αντιμετώπισης του προβλήματος, ιδιαίτερα για τους μικρούς Καποδιστριακούς Δήμους.

Σ' όλα αυτά αξίζει να προστεθεί πως τόσο η κυβέρνηση, όσο και η ηγεσία ΚΕΔΚΕ αισθάνονται ευχαριστημένοι από την πορεία που παίρνουν τα πράγματα και, φυσικά, από τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Πάρις Κουκουλόπουλος, δήλωσε αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό: «Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο». Και ο Πρ. Παυλόπουλος συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της και θα τις εκτελέσει στο ακέραιο». Η κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκαλεί πού και πού τέτοιες έμμεσες ομολογίες συνενοχής.

Η ΔΑΣ - ΟΤΑ

Για εμπαιγμό σε βάρος των εργαζόμενων και δημοτών, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, την κυβέρνηση της ΝΔ, η παράταξη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία - ΔΑΣ ΟΤΑ». Οι ταξικές δυνάμεις, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΔΑΣ, θα πρωτοστατήσουν σε δυναμικούς αγώνες διεκδικώντας: Απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για μισθούς των εργαζομένων και την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών. Αμεση καταβολή των οφειλών του κράτους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και η επιχειρηματική δραστηριότητα. Κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων και πέρασμα των εργαζόμενων στο δήμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ