Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2005
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Αναγκαιότητα η συνεργασία ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων

Συνάντηση εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων από Αλβανία, Βουλγαρία και Ελλάδα χτες στη Θεσσαλονίκη

Η αναγκαιότητα συνεργασίας και συντονισμού του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος σε όλες τις βαλκανικές χώρες, αλλά και η ανάγκη να εκφραστεί άμεσα με πρακτικές μορφές, σε όλα τα επίπεδα, αναδείχτηκε μέσα από τη συνάντηση των εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των σχετικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το ΠΑΜΕ.

Αντίστοιχες συναντήσεις έχουν προηγηθεί με ταξικά συνδικάτα από τη Ρουμανία και τη Σερβία, ενώ την Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη προγραμματίζεται να γίνει συνάντηση στη Μυτιλήνη με εκπροσώπους ταξικά προσανατολισμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων και από την Τουρκία. Οι εκδηλώσεις αυτές ουσιαστικά αποτελούν προπαρασκευαστικές εργασίες για τη μεγάλη σύσκεψη που θα γίνει το επόμενο διάστημα με τη συμμετοχή όλων των ταξικών συνδικάτων των βαλκανικών χωρών, μέσα από την οποία θα γίνει ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση συντονισμένης αντιμετώπισης της επίθεσης του κεφαλαίου και των πολιτικών εκφραστών του σε βάρος της εργατικής τάξης της περιοχής.

Σ' αυτή την προσπάθεια, που εξελίσσεται μήνες τώρα, αναφέρθηκε ο Πολύβιος Τσίρκας, μιλώντας εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και κάλεσε τους εκπροσώπους των Βαλκανικών Συνδικάτων να αναλάβουν ενεργό ρόλο ακόμη και με τη συμμετοχή τους στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία είτε ως μόνιμα μέλη είτε ως παρατηρητές. Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη εκ μέρους της ΕΓ του ΠΑΜΕ ο Σπύρος Ράλλης, ΓΓ της ΠΟΕΕΠ και ο Γ. Ποντικός, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Μέσα από τις εισηγήσεις τους, η Μισέλα Ντερβίσι, συνδικαλίστρια από την Αλβανία, ο Ερμακ Ντίμοφ και ο Πιρίν Νεστόροφ από το συνδικάτο OCCOB της Βουλγαρίας, αλλά και τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ που μίλησαν - Θ. Κυριακίδης από τις Χημικές Βιομηχανίες, Β. Ρέβας από τους οικοδόμους, Β. Αρτεμίου από τα εμφιαλωμένα ποτά και Γιώτα Σιδηροπούλου από τους καπνεργάτες - αποκάλυψαν τις αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Σε κάθε χώρα οι εργαζόμενοι χτυπιούνται από την ανεργία, τους εξευτελιστικά χαμηλούς μισθούς που απέχουν από τις πραγματικές ανάγκες τους, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων. Η αιτία, όπως είπαν, δεν είναι άλλη από την κυρίαρχη πολιτική, που βάζει μπροστά σαν κινητήρια δύναμη της κοινωνίας το κέρδος. Και απέναντι στον κοινό εχθρό, το κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του, την ΕΕ πρέπει και θα απαντήσουν συντονισμένα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσκεψη Ράμα με «άρωμα» εθνικισμού και συνεργασίας στο πλαίσιο της ΕΕ (2014-11-16 00:00:00.0)
Ογδόντα μέρες απεργία για μισθούς και δικαιώματα (2012-06-08 00:00:00.0)
«Τα χρειάστηκε» ο εντεταλμένος της Κομισιόν (2007-03-20 00:00:00.0)
Βήμα συντονισμού της δράσης (2005-09-11 00:00:00.0)
Τριήμερο αγωνιστικής παρέμβασης (2005-09-08 00:00:00.0)
Παρουσίαση του διεκδικητικού πλαισίου (2005-08-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ