Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Ξεκαθάρισμα» των εκλογικών λιστών

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Επανεξετάζονται οι υποψηφιότητες 21 ανθρώπων που υπήρξαν ή εξακολουθούν να είναι πολέμαρχοι και θέλουν να συμμετάσχουν στις εκλογές, σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής από πλευράς της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης Καρζάι και της εκλογικής επιτροπής να αποτρέψουν την ανάδειξή τους σε κυβερνητικές θέσεις στις εκλογές του Αφγανιστάν, σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Christian Science Monitor». Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά προσπάθεια «εξοστρακισμού» των πιο επικίνδυνων στοιχείων - κατά την άποψη του Καρζάι και των πατρώνων του - από τη διαδικασία, στην οποία έχουν εγγραφεί πάνω από 5.800 υποψήφιοι και τουλάχιστον 67 κόμματα. Ο ΟΗΕ παραδέχεται ότι υπάρχει «απογοήτευση» για το γεγονός ότι και πάλι στις εκλογές μετέχουν οι ισχυρότεροι πολέμαρχοι με τους περισσότερους ενόπλους και το μεγαλύτερο μερίδιο στο λαθρεμπόριο των ναρκωτικών, παρά τον υποτιθέμενο «αφοπλισμό».

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Ζαν Αρνό, μιλώντας χτες στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» εκτίμησε ότι η «βία» στο υπό κατοχή Αφγανιστάν (21.000 στρατιώτες των ΗΠΑ, 11.000 στρατιώτες της ISAF) θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια αν η «διεθνής κοινότητα» δεν κάνει «περισσότερα για να τη σταματήσει». Στάθηκε ειδικά στο Πακιστάν, τον δικτάτορα-Πρόεδρο του οποίου κάλεσε να σταματήσει την «υποστήριξη» από τμήματα του πληθυσμού, των μυστικών υπηρεσιών και του στρατού του στα «εξτρεμιστικά στοιχεία», που οι κατοχικές δυνάμεις περιγράφουν με τον όρο Ταλιμπάν.

Στο ίδιο το Πακιστάν, χτες, η αστυνομία ανέφερε πως 4 άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών σε καταστήματα της αμερικανικής αλυσίδας εστιατορίων KFC στο Καράτσι.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μουσάραφ έκανε γνωστό ότι θέλει συμφωνία ανάλογη με αυτή που συνήψαν οι ΗΠΑ για την παροχή πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς με την κυβέρνηση της Ινδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ