Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ
Οργιάζει το παρασκήνιο
  • Τα «βρήκαν» Λονδίνο - Παρίσι για την Τουρκία
  • Βρετανική δυσφορία για το ύφος των ελληνικών διαμαρτυριών περί μεροληπτικής, υπέρ Τουρκίας, στάσης της αγγλικής κυβέρνησης

Κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες με τις οποίες η βρετανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιχειρεί να εξασφαλίσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινήθηκαν από τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», το Λονδίνο έχει ήδη παρασκηνιακά συμφωνήσει με το Παρίσι για το ξεκίνημα στις 3 Οκτώβρη των τουρκικών διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ.

Η μεροληπτική υπέρ της Τουρκίας στάση της βρετανικής προεδρίας υποχρέωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προ ημερών να προχωρήσει διά του εκπροσώπου του σε δηλώσεις με τις οποίες κατηγορούσε το Λονδίνο ότι ακολουθεί μια πολιτική που δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο της προεδρίας, αλλά που έχει στόχο να εξυπηρετήσει τα ιδιαίτερα αγγλικά συμφέροντα.

Η δήλωση αυτή του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ δεν έμεινε αναπάντητη από το Λονδίνο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμαρτυρήθηκε για το περιεχόμενο και το ύφος της δήλωσης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πάντως, παρά τις αψιμαχίες της ελληνικής πλευράς με τη βρετανική προεδρία, παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών θεωρούν δεδομένη την εξεύρεση ενός συμβιβασμού και το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 3 Οκτώβρη.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ως βάσιμο το δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», σύμφωνα με το οποίο Αγγλία και Γαλλία συμφώνησαν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να διακηρύξει πως η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ενωση, αν δεν αναγνωρίσει όλα τα κράτη - μέλη. Προσθέτει, μάλιστα, ότι όσο πιο σύντομα γίνει η αναγνώριση, αυτό θα εκτιμηθεί. Βρετανοί διπλωμάτες, που επικαλείται η εφημερίδα «Financial Times», ελπίζουν ότι η προκαταρκτική συμφωνία θα επιταχύνει τις προετοιμασίες για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Στο δημοσίευμα εκφράζεται η ελπίδα ότι στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων, η Κύπρος θα συμφωνήσει στην κοινή διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση που είχε εκφράσει η γαλλική διπλωματία στις σχετικές συζητήσεις ήταν ότι η Τουρκία δεν πρέπει καν να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, αν δεν αναγνωρίσει πρώτα την Κύπρο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το κεφάλαιο της παραγράφου 5 της απάντησης της ΕΕ στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κύπρου μετά τη γαλλοβρετανική συμφωνία, και η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει την υποστήριξη και της Γερμανίας, διαμορφώνεται ως εξής:

«H εκ των προτέρων αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί αναγκαίο στοιχείο της ένταξης. Κατά συνέπεια, η ΕΕ υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των κρατών - μελών το συντομότερο δυνατόν. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της συμφωνούν στην ανάγκη να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού και ότι η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση θα συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και τις αρμονικές σχέσεις στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ