Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ματωμένη μνήμη

Το δράμα της Σάμπρα και της Σατίλα μέσα από ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ

Η σφαγή στα παλαιστινιακά προσφυγικά στρατόπεδα της Σάμπρα και της Σατίλα (16 - 18/9/1982), που άφησε άγνωστο - μέχρι σήμερα - αριθμό νεκρών γυναικόπαιδων, κυρίως, και ηλικιωμένων (τουλάχιστον 3.000), με τη ματοβαμμένη «υπογραφή» του τότε υπουργού Αμυνας και σήμερα Προέδρου του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, από τον ισραηλινό στρατό και παραστρατιωτικές οργανώσεις, «εμπνευσμένη» από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, «ζωντανεύει» στη μεγάλη οθόνη.

Σε διανομή της «New Star» κάνει απόψε πρεμιέρα στο «ΑΣΤΥ» το κινηματογραφικό ντοκουμέντο «Σφαγή» των Γερμανών δημιουργών Μόνικα Μπόργκαν - Λόκμαν Σλιμ - Χέρμαν Τάισεν. Πρόκειται για δημιουργούς που γνωρίζουν άριστα τον εμφύλιο πόλεμο στο Λίβανο και τα γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή. (Οι δύο πρώτοι ζουν μόνιμα στο Λίβανο). Με πανεπιστημιακές σπουδές όλοι, και δημοσιογράφοι, με την ταινία τους προσεγγίζουν αυτό το μακελειό μέσα από τις μαρτυρίες έξι από τους δολοφόνους που συμμετείχαν, οι οποίοι, κρύβοντας τα πρόσωπά τους και μόνο σε κλειστό χώρο, μιλούν για πρώτη φορά δημόσια για τη σφαγή, από την πλευρά των εκτελεστών. Δηλαδή παραστρατιωτικών, με πασίγνωστο το μίσος τους για τους Παλαιστίνιους, ψυχρών δολοφόνων, τους οποίους ο ισραηλινός στρατός, περικυκλώνοντας τους καταυλισμούς, τους έβαλε μέσα και τους φώτιζε με φωτοβολίδες για να βασανίσουν, βιάσουν και ξεκοιλιάσουν έγκυες Παλαιστίνιες.

Οι αφηγήσεις των δολοφόνων είναι αποκαλυπτικές, αποτελούν ιστορική τεκμηρίωση, αλλά και μελέτη, που, όπως οι ίδιοι οι σκηνοθέτες σημειώνουν, επιχειρεί να συνδέσει «τη διανοητική κατάσταση των δραστών με το πολιτικό τους περιβάλλον και να φωτίσει το φαινόμενο της μαζικής βίας». Η ταινία είναι πολλαπλά χρήσιμη και για τους γνωρίζοντες και για τους μη γνωρίζοντες τα γεγονότα εκείνα, ώστε να τα μάθουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ