Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΙΟΝΙΟ
Διαδοχικές επισκέψεις του Εγκέλαδου

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Την ανησυχία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας προκάλεσε η έντονη σεισμική δράση του τελευταίου 24ωρου, που σημειώθηκε σε διάφορες περιοχές της χώρας, χωρίς, πάντως, να αναφερθούν ζημιές.

Το μπαράζ ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας με δύο σεισμικές δονήσεις 4,5 και 4,2 Ρίχτερ, στις 21.54 και 22.26, αντίστοιχα, με επίκεντρο τη λίμνη Βόλβη, 31 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Εγιναν αισθητές κυρίως στο Πανόραμα, στην Καλαμαριά και στο Λαγκαδά και ξύπνησαν άσχημες μνήμες στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, καθώς προέρχονταν από τον ίδιο εστιακό χώρο που το 1978 έδωσε τον καταστροφικό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ.

Στις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,7 Ρίχτερ, με επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά των Παξών.

Χτες στις 7.41 το πρωί μία νέα σεισμική δόνηση, 5 Ρίχτερ, ταρακούνησε τα νησιά του Ιονίου. Επίκεντρο του σεισμού ο υποθαλάσσιος χώρος δυτικά της Κεφαλονιάς.

«Ο κόσμος νομίζει ότι αν σε μια περιοχή συμβεί ένας μεγάλος σεισμός, όποτε ξανασυμβαίνει ένας μικροσεισμός περιμένει και έναν μεγάλο - δήλωσε χτες ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γ. Σταυρακάκης, μιλώντας για τους σεισμούς της Θεσσαλονίκης. Δε συμβαίνουν έτσι στη φύση τα πράγματα. Δε σημαίνει ότι επειδή το 1978 έγινε ένας σεισμός με μέγεθος 6,5 Ρίχτερ, οπωσδήποτε θα γίνει πάλι ένας μεγάλος στον ίδιο εστιακό χώρο. Δηλαδή η ενέργεια η οποία συγκεντρώνεται σε έναν εστιακό χώρο, σε μια σεισμική ζώνη, δεν απελευθερώνεται πάντοτε με έναν μεγάλο σεισμό. Μπορεί να έχουμε μια μικροσεισμική δραστηριότητα, να σταματήσει και μετά από ένα μήνα πάλι να ξαναέχουμε τα ίδια».

Οσον αφορά στη σύμπτωση των σεισμικών δονήσεων σε Βόλβη και Ιόνιο, ο Γ. Σταυρακάκης επισήμανε ότι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο καταγράφει καθημερινά πολλούς μικροσεισμούς. «Υπάρχουν μέρες - ανέφερε χαρακτηριστικά - που έχουμε πολλούς σεισμούς, και δώδεκα και δεκαπέντε και δεκαεπτά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ