Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εκλογές εν μέσω πολέμου

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Να «επανεξετάσουν την προσέγγισή τους», όσον αφορά στην προσπάθειά τους να επέλθει «ειρήνη» στο Αφγανιστάν κάλεσε χτες τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους που έχουν επιβάλει κατοχή στο Αφγανιστάν ο Πρόεδρος της χώρας, Χάμιντ Καρζάι, λίγες ημέρες πριν τις «εκλογές» για την ανάδειξη Βουλής στη χώρα (Κυριακή). Ο Καρζάι είπε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της ISAF θα πρέπει να επικεντρωθούν στις «πηγές της τρομοκρατίας», από όπου οι Ταλιμπάν και οι δυνάμεις που αντιτίθεται στην αμερικανοΝΑΤΟική κατοχή «αντλούν έμπνευση και δέχονται εκπαίδευση», φωτογραφίζοντας, ουσιαστικά, το Πακιστάν.

Λίγες ημέρες πριν γίνουν οι «εκλογές» -- στις οποίες, παρά τον αποκλεισμό ορισμένων (αδύναμων) πολεμάρχων αναμένεται για άλλη μια φορά να κυριαρχήσουν οι πολέμαρχοι και έμποροι ναρκωτικών, οι οποίοι έχουν προσεταιριστεί τις κατοχικές δυνάμεις --, το ΝΑΤΟ εξέταζε χτες τη στρατηγική του όσον αφορά στο Αφγανιστάν. Ομως, η αμερικανική πρόταση «ενοποίησης» των δυνάμεων των ΗΠΑ και της ISAF (18.000 και 11.000 άνδρες, αντίστοιχα) που προωθούσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιάπ ντε Χόοπ Σέφερ προσέκρουσε στις αντιρρήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Τουρκίας. Η απαίτηση της ύστατης ώρας από πλευράς του Τζον Ριντ για την αποστολή άλλων τουλάχιστον 5.000 στρατιωτών στη χώρα έμοιαζε επίσης να πέφτει στο κενό, τουλάχιστον όσον αφορά τις επόμενες ημέρες, και παραπέμπεται στο μετεκλογικό μέλλον. Αυτή υπήρξε η απαίτηση του Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος υποστήριξε πως θέλει το ΝΑΤΟ «να αναπτύξει αντιτρομοκρατικές δυνατότητες».

Από την πλευρά του Πακιστάν, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του «προέδρου», όπως αποκαλείται ο προσκείμενος στις ΗΠΑ δικτάτορας στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, πρότεινε χτες να ανεγερθεί «τείχος ασφαλείας» στα σύνορα της χώρας με το Αφγανιστάν -- κατά το υπόδειγμα αυτού που κτίζει το Ισραήλ... Η αμερικανική πλευρά εμφανίστηκε «ευνοϊκά διακείμενη» όσον αφορά στην πρόταση, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ΜακΚόρμακ να λέει ότι «πρέπει να εξεταστεί η ιδέα», αλλά η κυβέρνηση Καρζάι την απέρριψε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ